Těžko říct. Z obrázku toho moc vidět není, ale na hlenku to moc nevypadá. Jakou to mlo konzistenci, resp. bylo to tuhé nebo mazlavé? Spíš mi to připomíná nějakou čihovitku - Ascocoryne. Ty mají zrovna takovou barvu.
Zaslal: po 14. září 2009 14:17 Předmět: Re: hlenka?
14. září 09, 13:24 mikess napsal:
Byl jsem tam znovu a toto zní za 2dny zůstalo? Jinak rostlo to na staré vrbě a strukturu to mělo,jako krupicová kaše a původně to mělo asi bílou barvu
Tento obr. již na hlenku vypadá. S určením to ale bude složité. Obvykle je nezbytné hlenky při určování mikroskopovat. Podobně vypadá např. zralý zlepníček jahodový, ale třeba i Symphytocarpus amaurochaetoides, Brefeldia maxima, ale někdy i některé hodně staré pazdérky. Podle této fotky bych to snad asi typnul na ten zlepníček.
S barvou u hlenek je to taky zajímavé a hodně složité. Při vývoji u nich dochází několikrát k někdy i velmi radikálním změnám barvy. Například zmíněný zlepníček jahodový je v ranném plasmodiálním stádiu čistě bílý, pak přechází do oranžové nebo červené (jak kdy, asi jak se mu chce), při dozrávání výtrusů se následně zbarvuje hodně tmavě hnědě nebo červenohnědě a nakonec po vyschnutí je světleji červenohnědý. Podobných barevných zvratů je u hlenek nepočítaně. Ještě jeden příklad - Cribraria argillacea - řešetovka hlínová je v plasmodiálním stádiu olověně šedá, při dozrávání výtrusů je tmavohnědá a po vyschnutí je pak jílově béžová.
Zaslal: út 15. září 2009 8:06 Předmět: Re: hlenka?
14. září 09, 17:43 mikess napsal:
Ztepníček jahodový jsem fotil a má jinou strukturu.Ale určitě děkuji!
Je otázka, co je jiná struktura . I plodničky zlepníčku z fotky časem, a to dost rychle dozrají, změní barvu na červenohnědou a budou prášit a postupně se rozpadat. Hlenky je vždy potřeba určovat na zcela zralých plodnicích a taky se oprostit od zažitých určovacích schémat, jaké se používají u hub. U hlenek jsou extrémní rozdíly u jednotlivých vývojových stádií plodnic a to jak v barvě, tak i ve vnitřním uspořádáni, v konzistenci, struktuře atd.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory