Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hlenka?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mikess

PříspěvekZaslal: ne 13. září 2009 10:35
  Předmět: Hlenka?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Připadalo mi to jako Hlenka,ale nikdy jsem se nesetkal s touto barvou,je to normální-prosím o vysvětlení Wink

139.25 kB    
P9120828.JPG
   P9120828.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. září 2009 8:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Těžko říct. Z obrázku toho moc vidět není, ale na hlenku to moc nevypadá. Jakou to mlo konzistenci, resp. bylo to tuhé nebo mazlavé? Spíš mi to připomíná nějakou čihovitku - Ascocoryne. Ty mají zrovna takovou barvu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mikess

PříspěvekZaslal: po 14. září 2009 13:24
  Předmět: hlenka?

Byl jsem tam znovu a toto zní za 2dny zůstalo? Jinak rostlo to na staré vrbě a strukturu to mělo,jako krupicová kaše a původně to mělo asi bílou barvu Confused

149.95 kB    
P9140835.JPG
   P9140835.JPG
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. září 2009 14:17
  Předmět: Re: hlenka?

14. září 09, 13:24 mikess napsal:
Byl jsem tam znovu a toto zní za 2dny zůstalo? Jinak rostlo to na staré vrbě a strukturu to mělo,jako krupicová kaše a původně to mělo asi bílou barvu Confused

Tento obr. již na hlenku vypadá. S určením to ale bude složité. Obvykle je nezbytné hlenky při určování mikroskopovat. Podobně vypadá např. zralý zlepníček jahodový, ale třeba i Symphytocarpus amaurochaetoides, Brefeldia maxima, ale někdy i některé hodně staré pazdérky. Podle této fotky bych to snad asi typnul na ten zlepníček.

S barvou u hlenek je to taky zajímavé a hodně složité. Při vývoji u nich dochází několikrát k někdy i velmi radikálním změnám barvy. Například zmíněný zlepníček jahodový je v ranném plasmodiálním stádiu čistě bílý, pak přechází do oranžové nebo červené (jak kdy, asi jak se mu chce), při dozrávání výtrusů se následně zbarvuje hodně tmavě hnědě nebo červenohnědě a nakonec po vyschnutí je světleji červenohnědý. Podobných barevných zvratů je u hlenek nepočítaně. Ještě jeden příklad - Cribraria argillacea - řešetovka hlínová je v plasmodiálním stádiu olověně šedá, při dozrávání výtrusů je tmavohnědá a po vyschnutí je pak jílově béžová.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mikess

PříspěvekZaslal: po 14. září 2009 17:43
  Předmět: hlenka?

Ztepníček jahodový jsem fotil a má jinou strukturu.Ale určitě děkuji! Wink

151.42 kB    
P6100357-1.jpg
   P6100357-1.jpg
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 15. září 2009 8:06
  Předmět: Re: hlenka?

14. září 09, 17:43 mikess napsal:
Ztepníček jahodový jsem fotil a má jinou strukturu.Ale určitě děkuji! Wink

Je otázka, co je jiná struktura Very Happy Very Happy Very Happy. I plodničky zlepníčku z fotky časem, a to dost rychle dozrají, změní barvu na červenohnědou a budou prášit a postupně se rozpadat. Hlenky je vždy potřeba určovat na zcela zralých plodnicích a taky se oprostit od zažitých určovacích schémat, jaké se používají u hub. U hlenek jsou extrémní rozdíly u jednotlivých vývojových stádií plodnic a to jak v barvě, tak i ve vnitřním uspořádáni, v konzistenci, struktuře atd.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru