Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Tulostoma fimbriatum - Palečka brvitá
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 25. srpen 2006 23:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dvě palečky brvité z dneška.

247.45 kB    
25.8. 2006 Brněnsko
Palečka brvitá - Tulostoma fimbriatum.jpg
   Palečka brvitá - Tulostoma fimbriatum.jpg

Naposledy upravil Pepa dne ne 27. srpen 2006 14:25, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 26. srpen 2006 7:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Palečka brvitá, Pepo.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 22. ledna 2007 20:21
  Předmět: Tulostoma fimbriatum - Palečka brvitá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V těchto dnech se jim celkem daří, nalezl jsem ji na dvou místech vzdálených od sebe cca 2 km. Na jednom z nich rostly tak 30 cm od silnice.

109.84 kB    
14.1.2007, Brněnsko
Palečka brvitá 1.jpg
   Palečka brvitá 1.jpg

109.72 kB    
14.1.2007, Brněnsko
Palečka brvitá 2.jpg
   Palečka brvitá 2.jpg

121.85 kB    
15.1.2007, Brněnsko
Palečka brvitá 3.jpg
   Palečka brvitá 3.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 10. listopadu 2007 17:56

Asi 5 metrů od hvězdovkové lokality jsem dnes objevil asi 15 kousků palečky brvité ... Tahle stráňka, uprostřed vilové čtvrti Ořechovka, mě pokaždé něčím překvapí Wink

199 kB    
10.11.2007 Praha 6
brvitá.jpg
   brvitá.jpg
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. července 2008 22:33
  Předmět: Tulastoma fimbriatum - Palečka brvitá

původně jsme hledali květku písečnou a Mk nalezl palečku brvitou, taky potěší ...

165.62 kB    
písčitá stráń, okolí Brna 14.7.2008
palečka brvitá-Tulastoma fimbriatum.jpg
   palečka brvitá-Tulastoma fimbriatum.jpg

175.72 kB    
palečka brvitá-Tulostoma fimbriatum1.jpg
   palečka brvitá-Tulostoma fimbriatum1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. července 2008 22:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pěkné Exclamation a opět otázka na Martina máš separáty?
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 30. července 2008 21:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mk bral vzorky samozřejmě...
Nezmar

PříspěvekZaslal: út 03. února 2009 19:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

První setkání s tímto druhem!!! Smile
Moc potěšila Wink Very Happy

198.78 kB    
Praha 29.1.2009
IMG1784 (2).jpg
   IMG1784 (2).jpg
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 26. srpen 2011 7:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můžu se zeptat šťastných nálezců tohoto vzácného druhu na přesnější lokality? Nejde mi o žádnou GPS pozici ani o konkrétní místo jen o upřesnění lokalit. Já ji znám ze tří lokalit a všechny tři bez výjimky jsou těsně u cesty - ostatně Luboš to ve svém příspěvku píše taky. Další lokalitu mi sdělil kolega ze Slovenska a taky dodal, že je to hned u cesty. Je to náhoda, že si vybírá takovéto místa? Nebo jí některá ze zplodin výfukového kouře "dělá dobře"? Její sestřičku T. brumale znám z mnohem většího počtu lokalit a ta není tak vybíravá - i když je pravda, že některé z těch lokalit jsou taky hned u cesty, ale většina jich je v ne tak silně ovlivněném prostředí.

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 26. srpen 2011 11:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tedy habitat.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 03. září 2011 23:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá srpen 26, 2011 8:04 am ram2007 napsal:
Můžu se zeptat šťastných nálezců tohoto vzácného druhu na přesnější lokality? Nejde mi o žádnou GPS pozici ani o konkrétní místo jen o upřesnění lokalit. Já ji znám ze tří lokalit a všechny tři bez výjimky jsou těsně u cesty - ostatně Luboš to ve svém příspěvku píše taky. Další lokalitu mi sdělil kolega ze Slovenska a taky dodal, že je to hned u cesty. Je to náhoda, že si vybírá takovéto místa? Nebo jí některá ze zplodin výfukového kouře "dělá dobře"? Její sestřičku T. brumale znám z mnohem většího počtu lokalit a ta není tak vybíravá - i když je pravda, že některé z těch lokalit jsou taky hned u cesty, ale většina jich je v ne tak silně ovlivněném prostředí.

Jsou převážně stepní, často pod nepůvodní borovicí černou na takových místech se vyskytující, běžně ale na holých skalních stepích. U cest minimálně.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 04. září 2011 13:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 04. září 2011 0:48 Martin Kříž napsal:
pá srpen 26, 2011 8:04 am ram2007 napsal:

Jsou převážně stepní, často pod nepůvodní borovicí černou na takových místech se vyskytující, běžně ale na holých skalních stepích. U cest minimálně.

Nevím, já mám zkušenosti právě opačné. A shodou náhod jsem dnes navštívil jednu jejich lokalitu. Rostou tam jak brvité, tak zimní. Většinou tam bývá nesrovnatelně víc zimních, brvitých tak 10 až 20 plodnic. No dnes po delší době jsem musel konstatovat, že obou druhů je tam zhruba stejné množství (40 až 50 od každého druhu). Brvitá si tam našla nová místečka a úspěšně se tam podél cesty (max. tak 1 metr od frekventované silnice) šíří - zjevně se jí tam líbí

Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 27. února 2012 20:57

Doba pokročila a včera se mi poštěstilo nalézt novou lokalitu pro tento druh. Je to moje už šestá lokalita. Z dřívějška tam znám jen T. brumale, která tam na relativně malém prostoru roste v hojném počtu mnoha desítek plodnic, no včera jsem tam konečně našel i tuto krásku, ale i po důkladné prohlídce jen dvě plodnice, které si to vyrostly těsně u sebe. Je to malý kousek od kolejí, tudíž opět lokalita silně ovlivněná člověkem

153.23 kB    
26.2.2012, Veselsko
120226 018.jpg
   120226 018.jpg

Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 02. prosince 2012 19:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Letos jsem našel dalších několik nových lokalit (a předpokládám, že nové už letos neobjevím). A na těch odkud už tento druh znám z dřívějška, se jim nebývale daří (i "konkurentce" palečce zimní). Tahle fotka pochází z nádraží, obvykle tam je pár plodniček (do deseti) na jednom místě, teď je jich tam několik desítek a na čtyřech místech (vzdálených od sebe pár metrů). Po tom neskutečném suchu co tu bylo a následnému docela slušnému růstu hub, se jim zjevně daří.

162.71 kB    
27.11.2012, Kyjovsko
xf 104_zz.jpg
   xf 104_zz.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru