Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
seekorka
|
Zaslal: ne 27. září 2009 17:01 Předmět: klouzek kravský x hřib peprný |
 |
|
Zdravím, bohužel jsme aktuálně bez fotaku, tak nemohu dolozit doneseny nalez.
(pokud se nabiji baterky, mozna ano).
U piskovcoveho lomu, v borovem lese (plzensko), jsme nasli obrovske plantaze hub. Pipominaji mi klouzek kravsky, ktery jsme bezne sbirali na chate (Hracholuská prehrada), ale podle fotek na internetu jsme zmatená.
Vypadají stejně jako klouzci i jako hřib peprný.
NAvíc je sucho, tak netuším, jak vypadají za vlhka
( nasli jsme ve stejnem lese i kozaky, kremenace a klouzky sličné a obecné a nějaké ryzce)
Nohu nemají dutou.
Vytrusy nepoznam, nemam tak dobre oko.
Vetsina i z tech vetsich ma lehounce podtocene kloboucky, ale najde se i par s rovnym okrajem.
Vypadají velmi podobně jako na teto fotce:
Bohuzel v atlasech vypadaji uplne stejne dva vyse jmenovane duhy, navic v jednom je hrib peprny oznacen jako nejedly. V druhem, ze se pouziva jako koreni. Tak nevim zda "ochutnavat".
Poradite i kdyz davam tak malo indicii?  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JARIN

Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
Zaslal: ne 27. září 2009 19:46 |
 |
|
On to ten Kravskej bude. Ještě mě napadl Hřib strakoš podle těch olivových rourek, ale toho jsem ještě neviděl s takhle světlým povrchem klobouku. Jinak Hřib peprný to určitě není. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 27. září 2009 21:51 |
 |
|
klouzek kravský |
|
Návrat nahoru |
|
 |
seekorka
|
Zaslal: ne 27. září 2009 23:46 |
 |
|
Klucí, tu fotku jsem jen pridala, protoze to bylo nejpodobnejsi, co jsem na netu nasla... alespon trochu.
Aktualni foto, s odstupem casu a bohuzel mi houby trosku ztmavly.
Tak sim pekne, odbornici, nehante mi fotky, lip to neslo
Jindy se docela snazim
Ty trosicku vetsi, s kloboukem vic dozluta. Vetsimi rourkami vespod.
MEne kousku. Asi jen 5.
Mensi, z plantáží. Stovky a to neprehanim.
Vice docervena a mensi, molitanovy, spodek.
Jak jsem psala vyse, nedaleko rostly kremenace a ryzci (ryzce).
Odhaduji na prave ci borove, nikdy jsme to nesbirala. Dle atlasu i netu, zelenaji oba dva druhy, a priklanim se vic k borovemu, páč ma mit vetší dourky. Ale nikde jsem ho nenasla (ani na netu) az tahle lososove/cervene zbarveneho. Muze to byt lokalitou?
Diky moc za radu a preju krasny zbytek prodlouzeneho vikendu
H
Naposledy upravil seekorka dne ne 27. září 2009 23:48, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JARIN

Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
Zaslal: po 28. září 2009 11:17 |
 |
|
Ale fotky nikdo nehaní je to Klouzek kravský a Ryzec pravý Lactarius deliciosus |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 29. září 2009 9:20 |
 |
|
Fotky jsou ok !!! Kdyby byl každý druh zvlášť, rovnou bych je přesunul do DAtlasu, ale takhle ...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
seekorka
|
Zaslal: út 29. září 2009 20:46 |
 |
|
Bobe, ráda je rozdělím.. ja nechtela urcit ty houby dole, takze tech se to netyka. u tech me jen zajimala ta barva.
NEbo klidne mohu ryzce vymazat (nebo ty, jako admin, zlobit se urcite nebudu)
JSem rada, ze to byl ten klouzek, fakt nevim jak t ze jsou ale trosku jine na tech fotkach.
Diky moc za pomoc panove:) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
jirkajirka2

Založen: 31. 01. 2009 Příspěvky: 38 Bydliště: Střední Morava(Zlínsko)
|
Zaslal: út 29. září 2009 21:38 |
 |
|
Jen taková poznámka k hřibu peprnému...on vařením tu ostou chuť celkem dost ztrácí,takže do směsí je použitelný v pohodě.Jednou když nic jinýho nerostlo jsem ho vařil cca 30 minut v polívce a nebyl ostrý prakticky vůbec.Jako koření (pokud chcu přiostřit jídlo)ho používám nakrájený na malé kousky přidanej těsně před dokončením pokrmu.
Poznávací znamení hřibu(klouzku)peprného
Peprný je drobnější,klobouk obvykle do 5 cm,dužnina zejména ve třeni(stopce) zářivě žlutá a nemění barvu.A téměř vždy roste na místech kde nic jinýho není,cesty,blátivé místa v lese,příkopy atd.Rourky(jak někdo píše molitan ) zbarveny obvykle dočervena až dohněda.A malej kousíček se ochutnat dá,oproti chilli nebo wasabi je to úplná nula  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|