Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Herbář
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 14. března. 2006 18:54
  Předmět: Herbář
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pojďme si zde pohovořit na téma herbářů.
Jak sušíte exikáty , jak správně psát lokality, případně jiné formy uchovávání atd.
Téma jsou samozřejmě i výtrusy a jejich uskladnění.

InKaso

PříspěvekZaslal: út 14. března. 2006 22:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V předcházejících článcích byly zmínka o vypracovaném systému zapisování lokalit entomology. Snažil jsem se na webu najít tento systém, ale nebyl jsem úspěšný. Nebylo by možné aplikovat jejich poznatky pro evidenci nálezů hub? Kde se dá o tomto systému nalézt více informací?
Mirek.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 15. března. 2006 9:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Existuje nějaký program, který se jmenuje tuším Houby ... nevím co umí, ale je udělán pro mykology, tak tam snad něco takového bude. Jeden z mých vizionářských projektů je udělat internetový mezinárodní "nálezník", kam by se zapisovaly nálezy hub z celého světa. Výsledkem by byl parádní přehled o výskytu jednotlivých druhů, dalo by se z toho usuzovat ne změny klimatu, či vliv znečištění či ... prostě spousta věcí ... mám však trochu pocit, že něco takového již existuje a tak mám tudíž i pocit, že v těchto systémech může být i odpověď na tu tvou otázku ohledně lokalit.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 15. března. 2006 15:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No já to myslel konkrétně .Pokud člověk chce popsat nebo rušit druhy musí mít dokladový material k dispozici.A to je to co mě trápí jak uchovávat houby aby stratily co nejméně svých vlastností , jestli popisy herbářových lokalit psát latinsky či jinak.Způsob uskladnění , zda houby celé či dělené atd.,ale v každém případě herbář realný nikoli elektronický.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 17:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aby řeč nestála: Mám čtyřpatrovou sušičku zn. Bielmeier, ta je výborná. Houby sušit na nejnižší stupeň teploty, aby se neroztekly. 8)
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 17:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A není třeba lepší vrazit to do nějakého exikátoru s nějakým sušidlem a za pokojové teploty a případně sníženého tlaku ji pěkně usušit? A co třeba lyofilizace (nevím jaké se v tom píšou íýiy) Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 17:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

O tom nevím nic. Sad Mně to stačí tak, jak jsem napsal...
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 17. března. 2006 10:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bob napsal:
A není třeba lepší vrazit to do nějakého exikátoru s nějakým sušidlem a za pokojové teploty a případně sníženého tlaku ji pěkně usušit? A co třeba lyofilizace (nevím jaké se v tom píšou íýiy) Smile

Viděl jsem používat krabičku se silicagelem, mělo by to být šetrnější než v sušičce, ale nevím jestli je to použitelné i na větší houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 17. března. 2006 10:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Silikagel spíše udržuje jistou míru vlhkosti-suchosti, často se používá smíchný s chloridem kobaltitým jako sígnálním reagentem ... pokud je sucho je modrý, pokud vlhko je růžový. Ale jinak bych tipnul, že nic nevysuší.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 01. dubna 2006 13:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No minimálně na malý houby typu helmovek nebo křehutek lze silikagel použít. Lyofilizace nelze v domácích podmínkách použít, je na to myslim dost drahá mašina (mrazí a dělá vakuum).
xmsi

PříspěvekZaslal: st 10. května 2006 18:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

cetl jsem cosi v knizce pro mlade prirodovedce, zatim jsem jeste nezkusil, ale chystam se...

princip je jednoduchy -- vezmu houbu a vhodnou plechovou nadobu, kam se vejde, v troube rozehreju jemny pisek na *vhodnou* teplotu a pak jim celou houbu zasypu a necham v troube vysusit...

teplota udajne je klicova, nizka nevysusi, vysoka spali...

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 10. května 2006 18:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmm, teď mne napadlo, že něčím se jistě mumifikovaly organismy ... to by taky šlo použít. A ten silikagel, co jsem tak nějak nesouhlasil ... ono asi hodně záleží jak moc je suchý, tj. kolik ještě může pojmout vlhkosti.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 27. listopadu 2007 15:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož hub pomalu ubývá a tak je času i na jiné diskuse Smile Chtěl jsem se optat jak se o herbář starat, v čem houby uchovávat, kterak herbář chemicky(?) ošetřovat, jak proti plísním, jak proti roztočům, ... Zkrátka, když už nějakou houbu usuším, jak jí zakonzervovat. V čem uchovávat třeba drobné askomycety a podobně.
witch

PříspěvekZaslal: út 27. listopadu 2007 15:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

s houbovym herbarem nemam zkusenost, ale u rostlin perfektne funguje silica gel proti zvlhnuti/na udrzeni sucha.

u rostlin se da uzivat i na jejich kompletni ususeni - cely kvet nebo rostlina se polozi do uzaviretelne krabicky na vrstvu silica gelu a zasype se z vrchu tak, aby nic nekoukalo ven.. rostlina si zachovava barvu a tvar, nepokrouti se jak pri suseni na vzduchu a barvy jsou vskutku verne. doba suseni zalezi na obsahu vody samozrejme, ale je to par dni.

vazne nevim, co na to houby, ale mozna by to za zkouzku stalo.
minimalne co se tyce uchovani, protoze to by jiste eliminovalo nakazy plisni a pod.

Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 27. listopadu 2007 19:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud je houba dobře usušena a uskladněna v suchu, nákaza plísní většinou nehrozí. Proti hmyzím škůdcům je u malých soukromých herbářů vhodné používat tablety Invet, ve velkých herbářích se plynuje sirouhlíkem, nověji se používá také dezinfekce mražením (aspoň týden v -30 °C a méně). Dlužno podotknout, že různé skupiny hub jsou na napadení hmyzími škůdci různě citlivé, třeba u zmíněných drobných diskomycetů bych byl poměrně klidný. Co se týká uchovávání, používají se obvykle herbářové obálky, případně krabičky, v poslední době jsou populární PE zaklapávací sáčky se zipem (ale pozor! pro moly nepředstavují žádnou překážku!!). Uf to jsem se rozepsal.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru