Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Co je to za hřiba?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 9:25
  Předmět: Co je to za hřiba?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No myslím si že Hřib plavý / Boletus impolitus, ale hřiboidi nejsou moje silná stránka...

115.64 kB    
NPR Velký vrch u Vršovic, počátek září, pod dubem (Quercus robur), akátem, lískou
Boletus_impolitus.JPG
   Boletus_impolitus.JPG

163.13 kB    
tamtéž
Boletus_impolitus2.JPG
   Boletus_impolitus2.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 10:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mě spíš připadá na Medotrpký (boletus albidus), hlavně podle těch modravých nádechů na třeni i na klobouku. H.plavý po otlačení nemodrá. A navíc na VV u V často rostou. Smile

Naposledy upravil Jirka Kohl dne čt 16. března. 2006 10:19, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 10:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A ty to tam navíc mají opravdu rádi .....
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 10:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jednoznačně je to hřib ze skupiny Calopodes asi albidus ovšem jak je to s radicans to mi zatím ještě není jasné.
Jurášek

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 10:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych typl taky Hřib medotrpký, nevím no
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 10:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hřib plavý - boletus impolitus

197.78 kB    
Český kras 30.07.2005 (c) Jiří Kohl
hrib_plavy001.jpg
   hrib_plavy001.jpg
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 12:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky s tímhle si bohužel nevím nikdy moc rady
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 13:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No na V.V. dle Houdy který popisoval jednotlivé druhy pro vyhlášení PR se vyskytuje B. albidus H. medotrpký. Ovšem v nevyjasné taxonomii celé této skupiny (Calopodes)nikdo neví zda albidus=radicans či naopak.Albidus se česky někdy uvádí jako bělostný jindy medotrpký u radicans je to stejné . Co z toho plyne, druhy jsou to pravděpodobně více než malé a je třeba získat co nejvíce materialu z různých lokalit k mikroskopování a chemickým pokusům . Zajímavé by bylo získat originální popis a případně exikát uvedených druhů ale to je spíše Sci-Fi.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 15:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už jsem to někde psal, B. radicans dle mého = B. albidus, platné jméno je B. radicans. Netvrdil bych, že to nikdo neví, spíš to spousta lidí motá.
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 16. března. 2006 17:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jednoznačně se přikláním k Hřibu medotrpkému.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. března. 2006 16:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martin Kříž napsal:
Už jsem to někde psal, B. radicans dle mého = B. albidus, platné jméno je B. radicans. Netvrdil bych, že to nikdo neví, spíš to spousta lidí motá.

To je přesně ono o neexistenci albidus stále nejsem přesvědčen (ještě jsem nedopátral originální diagnozu taxonu,natotož původní popisové exikáty) a při srovnání nálezů ze tří mě známích lokalit(vím je to málo Crying or Very sad ) bych hovořil minimálně o ssp. k radicans

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru