Lupo Site Admin
|
Zaslal: čt 29. června 2006 20:04 Předmět: Ostření - Bělochoroš modravý (přesunuto) |
|
|
V rámci úklidu byly tyto příspěvky spojeny a přesunuty z diskusního fóra Atlasu
ut 17. ledna 2006 22:48 Jarda napsal: |
|
st 18. ledna 2006 10:12 Bob napsal: |
Jardo, fakt pěkný ... pro ostatní ... nebojte se pochválit či jinak komentovat fotky ... čas od času bude probíhat úklid a tak budou nepotřebné věci smazány, ale prioritně by to měl někdo zkomentovat.
K fotkám: Jardo, je evidentní, že ostření ti lítá jinam než by jsi potřeboval. Nevím co máš za stroj, abych ti třeba poradil, ale asi je to kompakt, který nemá bodové ostření a nebo ho nemáš zapnuté. Jak to napravit, poku můžeš používej co nejkratší sklo (nejmenší zoom) a co nejvyší clonu (můžešli to měnit) ... to způsobí, že hloubka ostrosti bude "maximalní" a tudíž se s houbou do ní třeba vejdeš. Druhá možnost je nechat vše jak je, ale po zaostření to podržet, couvnout foťákem zpět kousek zpět a domáčknout ... to samosebou obnáší možnost přidržet nastavení expozice a ostření. Další věc by asi bylo manuální ostření. No, co máš za strojek za vobrázky? |
st 18. ledna 2006 11:55 mat60 napsal: |
Je to tak. Špatně zaostřené. Ostrá by měla být především přední hrana. Skoro všechny digitály zaostřují pomocí sledování změn kontrastu (se změnou kontrastu se mění velikost souboru) a pokud je pozadí výrazně kontrastnější než focený objekt, tak velmi často chybují. Chybné automatické zaostřování při makru u svého Nikonu odhaduji tak na 10-20% případů, hlavně v protisvětle nebo světlém pozadí. A nastavení bodového ostření moc nepomáhá. Já používám postup okopírovaný od slovenských kolegů z www.nahuby.cz (L. Pomšar, B. Ivčič). Fotím vždy ze stativu a vždycky se samospouší (spoždění 3 nebo 10 sekund). Ostřím na list, který dávám na přední hranu houby. Může to být i několik mm za přední hranu (v závislosti na cloně; něco jako hyperfokální vzd.). List je to jakýkoliv, raději větší, rovnější a rubní strana bývá nejlepší. Takový list z javoru nebo z hluchavky pro větší makro je na to parádní. A hlavně je třeba ten list ve správný okamžik odstranit. Pro dokumentaci dávám obrázek, když se tam ten list zapomene .
|
st 18. ledna 2006 13:10 Bob napsal: |
To s tím listem mne už taky napadlo, navíc používám také bílý list papíru k nastavení bílé ... mám na foťáku tlačítko, kterým když fotím, tak mi to podle toho nastaví bílou. Moc dobrý.
P.S.: Až tato diskuze zkončí přesunu ji do fóra o focení.
|
st 18. ledna 2006 14:55 mat60 napsal: |
Jo, s tím papírem to taky tak dělám. Ale lepší než bílý je světle šedý, tak cca 20%. Ona se prý i prodává originál tabulka pro nastavení WB. Má mít tuším 18%.
|
st 18. ledna 2006 16:22 Pepa napsal: |
On ten Bělochoroš bude asi pro digitální foťák trošku oříšek. Já se při focení tak snažil a takhle to dopadlo. Modrá s bílou se digi foťákům asi nelíbí. Snad na něho příští rok narazím.
|
st 18. ledna 2006 16:55 Bob napsal: |
houbu zastínit a podexponovat a vypnout automatiku
|
st 18. ledna 2006 23:22 jarda napsal: |
Pánové velice se červenám za kvalitu těch fotek, ale musím se přiznat, že jsem žádnou pochvalu ani neočekával. Kdyby šlo o houbu u které jsou potřeba k rozlišení detaily a ne o téměř nezaměnitelnou, tak bych fotky určitě v takové kvalitě neposlal. S focením nějaké malé zkušenosti mám. Používám Olympus C 720 UZ( na houby moc ne) a Olympus D 535 Z, se kterým jsou dělané uvedené obrázky. Ten nejraděj tahám do lesa ? je to takový prcek automat, vejde se do kapsy u košile a dělá makro i super makro ze 2 cm a dost fotek jím dělaných je docela slušných. Ta fota běloch. jsou dělaný na makro a hlavní chybu vidím v tom, že jsou z ruky. Já stativ tahám strašně nerad, radši udělám 20- 30 záběrů s rukou opřenou třeba o košík a doma je přeberu. Je jasný, že to nejde vždycky udržet.
Aniž bych se chtěl na to vymlouvat, přikláním se k názoru ?Pepy? že je ten bělochoroš málo fotogenický, protože po prohlédnutí jeho fotek na jiných stránkách jsem žádnou extra kvalitu nenašel. Ale já mu letos dám i kdyby na to měla padnout celá 128 MB karta.
Jestli máte někdo lepší obrázky tak je sem hoďte a já ty moje odstraním.
|
čt 19. ledna 2006 9:21 mat60 napsal: |
Jardo když máš kapesní foťák, tak si pořiď i kapesní stativ. Vejde se ti pohodlně do druhé kapsy a není ani drahý. Já jsem ho koupil v Ostravě za cca 300,-. Je to klasický miniaturní rozkládací stativ. Složený má kolem 15 cm na výšku a na drtivou většinu fotek v lese to dokonale vyhovuje. Jenom na můj kilový Nikon 8800 je trochu málo stabilní. Malé trojnožky ale nejsou k ničemu. Na těch tvých fotkách ale není patrná pohybová neostrost, ale chybné zaostření. Ono to ale spolu souvisí. Zaostřovací automatika nemá čas na vyhodnocení vzdáleností a zaostří na větší vzdálenost, kde se to hýbe méně.
|
čt 19. ledna 2006 9:36 mat60 napsal: |
Bob napsal: |
houbu zastínit a podexponovat a vypnout automatiku |
Určitě přistínit a taky určitě podexponovat (asi tak o -0.3 až -0.7 EV), ale s tím vypínáním automatiky je to složitější. Plně automatický režim je rozhodně nanic, ale zcela manuální režim většinou taky. Malokterý foťák je uzpůsobený ke kvalitnímu manuálnímu zaostřování a zaostřovat podle displeje není nic moc. Nejlepší variantou je podle mně režim s prioritou clony (bývá ozn. jako A) a automatickým zaostřováním na vhodný kontrastní objekt. On režim s prioritou clony je v podstatě taky automatika. A abych nezapoměl je taky třeba nastavit vhodný režim WB, nejlépe manuálně na nějaké barevně neutrální ploše.
|
čt 19. ledna 2006 9:38 Bob napsal: |
JArdo, tento web není k vystavování super fotek bez komentářů ... je to tu právě pro výměnu zkušeností a rady ... jinak bychom tu nemuseli mít diskuzi Ohledně toho přístupu k přístrojům ... asi bych sebou tahal ten lepší ... tj. ten druhej foťáček neboť ten umí hodně z toho co je potřeba ve chvíli, kdy selže automatika
|
|
|