Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Co je to za houbu 2
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Maka01

PříspěvekZaslal: ne 15. listopadu 2009 20:32
  Předmět: Co je to za houbu 2
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tahle houbička je podobná předešlé, ale má žlutý klobouk a velmi dlouhý třeň. průměr klobouku 4 cm. Rostla na kraji lesa v trávě. Voní hezky, zkusila jsem ji ochutnat, ale zdála se mi slaná, tak jsem to hned vyplivla.

49.49 kB    
Co je to.jpg
   Co je to.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
wenca

PříspěvekZaslal: ne 15. listopadu 2009 20:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

šťavnatka modřínová, taky jsem je dnes našel...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Maka01

PříspěvekZaslal: ne 15. listopadu 2009 20:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ale v okolí žádné modříny nerostou.
wenca

PříspěvekZaslal: ne 15. listopadu 2009 20:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

třeba je někde nějakej skrytej, tohle š.modřínová prostě je Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Maka01

PříspěvekZaslal: ne 15. listopadu 2009 22:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak díky za určení. Půjdu se zítra podívat pod modříny, jestli tam rostou taky takové.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 18. listopadu 2009 4:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to ona. V okruhu 15 metrů modřín bude, mají dost rozlezlé kořeny.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 18. listopadu 2009 10:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

O víkendu jsem již na Kladensku jednu také potkal.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 18. listopadu 2009 10:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 18. listopadu 2009 9:25 Bob napsal:
O víkendu jsem již na Kladensku jednu také potkal.

To se máš čím chlubit, já jich viděl včera stovky... Very Happy
Za mizernou kvalitu fotky se omlouvám, slouží čistě k představě, kolik jich u nás teď roste...

136.52 kB    
Suché, 17.11.2009
DSCN5129.JPG
   DSCN5129.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 18. listopadu 2009 10:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Shocked Shocked Shocked Tolik jsem jich neviděl za celý život !!!
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 18. listopadu 2009 10:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 18. listopadu 2009 9:40 Bob napsal:
Shocked Shocked Shocked Tolik jsem jich neviděl za celý život !!!

Tak si přijeď s kosou... Very Happy
Tady na téhle fotce jsou mixlé s čirůvkami zemními, těch tam roste taky požehnaně...

117.73 kB    
Suché, 17.11.2009
DSCN5135.JPG
   DSCN5135.JPG
Nezmar

PříspěvekZaslal: st 18. listopadu 2009 18:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Parádní foto!!! Smile Jinak se dá řídit jen orientačně, že houby rostou ve stejném okruhu od stromu, jako je jeho výška. Je to jen pomůcka, ne 100% pravda.
Maka01

PříspěvekZaslal: st 18. listopadu 2009 22:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vyrazila jsem dnes do modřínových lesů, jestli tam najdu nějaké šťavnatky modřínové, ale nic. Jen dva druhy žlutých houbiček se tam daly najít: lištičky pomerančové a holubinky hlínožluté. S tím nálezem je to tedy záhada. Četla jsem, že šťavnatka modřínová roste na vápenitém podloží a u nás je to kyselé: čedič a žula. Ale na tom místě včerejšího nálezu byly dříve domy, takže si tam houby asi vápno našly. Tady jsou v lesích celé vesnice srovnané se zemí.
wenca

PříspěvekZaslal: st 18. listopadu 2009 23:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

citace:
Vyrazila jsem dnes do modřínových lesů, jestli tam najdu nějaké šťavnatky modřínové, ale nic

ony rostou spíš na cestách při okraji lesa v trávě (samozřejmě když tam jsou modříny)
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 19. listopadu 2009 0:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ne že by rostly jenom tam, ale dobře se tam hledají. Já je třeba sbírám na jednom místě, kde je vedle modřínového lesa sekaná louka, tam jsou pěkně k nalezení.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 19. listopadu 2009 8:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ty moje jsou z uměle vysázeného modřínového lesa na místě bývalého hnědouhelného lomu. Nevím, co vedlo rekultivátory zrovna k volbě modřínové monokultury (jestli třeba modříny rychle rostou, nebo co já vím - zas tak moc se v ekologii nevyznám), ale z hlediska hub a houbaření jsem rád, že se takovýto lesík nachází necelých 8 km od mé chaty... Very Happy

128.82 kB    
DSCN0245.JPG
   DSCN0245.JPG
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru