Zaslal: ne 29. března. 2009 11:47 Předmět: Houževnatec Lentinellus flabelliformis?
Tak tohle byl opravdu překvapivý nález včera v Poříčku - rostlo to na odumřelé větvi jívy a je to evidentně houževnatec (spory jsou amyloidní, cystidy také odpovídají). V tuto dobu by růst neměl, ale vyrostl. V literatuře tomu odpovídá např. Lentinellus flabelliformis, ale je to v komplexu špatně rozlišitelných druhů. Jediný nález od nás je od Stříbrné Skalice z 50. let, což je vzdušnou čarou od Poříčka kousek. Bohužel nemám u sebe nejmodernější literaturu (práce P.A. Moreaua), tak co na to experti, např. Kříž a Dvořák?
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: út 31. března. 2009 0:57
Že ty myslíš Karla a Rudolfa? Ba ne, Tuřín časem určitě něco vymyslí. Já se do této skupiny skoro bojím pouštět, když výklady druhů jdou trochu proti sobě. Přenechal bych to znalejším... Jinak já mám takovéto nálezy houžovců i z prosince, ledna a února (z let 2006 a 2007, na listnáčích).
Zaslal: pá 20. listopadu 2009 0:11
Martine, to "časem" je tam velmi namístě...Pěkný materiál je to. Já takovéhle potvory sbíral v prosincu. Těch nálezů od nás je více (počítám do toho i L. bisus), ale "co je co" mi opravdu zatím není ale vůbec jasné...
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory