Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Houževnatec Lentinellus flabelliformis?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
bore

PříspěvekZaslal: ne 29. března. 2009 11:47
  Předmět: Houževnatec Lentinellus flabelliformis?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tohle byl opravdu překvapivý nález včera v Poříčku - rostlo to na odumřelé větvi jívy a je to evidentně houževnatec (spory jsou amyloidní, cystidy také odpovídají). V tuto dobu by růst neměl, ale vyrostl. V literatuře tomu odpovídá např. Lentinellus flabelliformis, ale je to v komplexu špatně rozlišitelných druhů. Jediný nález od nás je od Stříbrné Skalice z 50. let, což je vzdušnou čarou od Poříčka kousek. Bohužel nemám u sebe nejmodernější literaturu (práce P.A. Moreaua), tak co na to experti, např. Kříž a Dvořák? Very Happy

106.36 kB    
Houževnatec...
IMGP3604.jpg
   IMGP3604.jpg

93.41 kB    
Houževnatec...
IMGP3602.jpg
   IMGP3602.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 31. března. 2009 0:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Že ty myslíš Karla a Rudolfa? Laughing Ba ne, Tuřín časem určitě něco vymyslí. Já se do této skupiny skoro bojím pouštět, když výklady druhů jdou trochu proti sobě. Sad Přenechal bych to znalejším... Jinak já mám takovéto nálezy houžovců i z prosince, ledna a února (z let 2006 a 2007, na listnáčích).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 20. listopadu 2009 0:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smile Martine, to "časem" je tam velmi namístě...Pěkný materiál je to. Já takovéhle potvory sbíral v prosincu. Těch nálezů od nás je více (počítám do toho i L. bisus), ale "co je co" mi opravdu zatím není ale vůbec jasné...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru