Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Houba v dutém smrku
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Maka01

PříspěvekZaslal: pá 20. listopadu 2009 15:38
  Předmět: Houba v dutém smrku
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Omlouvám se za kvalitu fotek. Nadělala jsem jich spoustu a tohle jsou ještě ty nejlepší. Bylo tam šero, i když svítilo slunce. Je to dosvěcované bleskem.

29.73 kB    
Houba v dutém smrku 2.jpg
   Houba v dutém smrku 2.jpg

55.39 kB    
Houba v dutém smrku.jpg
   Houba v dutém smrku.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Teri

PříspěvekZaslal: pá 20. listopadu 2009 17:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mohla by to být hlíva dubová.
lesánek

PříspěvekZaslal: pá 20. listopadu 2009 18:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že je to ona. Celkem typické stanoviště v poraněném nebo jinak nemocném místě smrku
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Maka01

PříspěvekZaslal: pá 20. listopadu 2009 19:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuju za určení. Už jsem si k tomu našla další fotky a vidím, že to je ona. Trochu mě překvapilo, že hlíva dubová roste na smrku, ale chválím ji za to, protože u nás jsou převážne smrkové lesy napadené kůrovcem. Věřím, že brzy najdu další. Mrzí mě, že už ji slimáci našli přede mnou, ale stejně si zítra pro ni dojdu. Nemusejí všechno sežrat sami! Very Happy
Teri

PříspěvekZaslal: pá 20. listopadu 2009 21:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No je sice uváděná jako jedlá, ale poměrně dost tuhá, takže její využití je omezené Wink
Maka01

PříspěvekZaslal: pá 20. listopadu 2009 21:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na polévku bude dobrá. Ta se dá uvařit i ze sekery. A tohle snad bude měkčí, když to něco ožíralo. Wink
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 20. listopadu 2009 21:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 20. listopadu 2009 20:32 Maka01 napsal:
Na polévku bude dobrá. Ta se dá uvařit i ze sekery. A tohle snad bude měkčí, když to něco ožíralo. Wink

Vyzkoušej, a uvidíš Wink
Já ji pro kuchyňské využití nesbírám, ale třeba změním názor... Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Maka01

PříspěvekZaslal: pá 20. listopadu 2009 22:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tohle mě přesvědčilo. Nechám ji tam, je to daleko, ať si slimáci dají. Pěstovala jsem kdysi hlívu ústřičnou ve sklepě v pytlích se slámou, ale nějak mě nenadchla. Nakonec jsem hlívy rozdávala spolupracovníkům, protože to u nás nikdo nechtěl jíst. Když manželovi začaly růst plodnice hlívy z holínek, které ve sklepě zapomněl, začal mi nadávat, že nám hlíva rozežere celý barák. Je to už 15 let, ale když ve sklepě nabírám uhlí, občas přijdu na kus porostlý podhoubím. Nevím, zda je to hlíva, ale zaplodit to nenechám a radši to hodím do kamen. Co kdyby měl manžel přece jenom pravdu. Very Happy
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru