Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Neznámé houby
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Maka01

PříspěvekZaslal: čt 19. listopadu 2009 11:27
  Předmět: Neznámé houby
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeny na pomezí smrkového a modřínového lesa. Plodnice v místě otlaku a na řezu růžoví. Klobouky mají velmi husté lupeny. Průměr klobouku větší plodnice je 10 cm.

24.26 kB    
Neznámá houba 2.jpg
   Neznámá houba 2.jpg

25.86 kB    
Neznámá houba.jpg
   Neznámá houba.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu  
rkhonza
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 19. listopadu 2009 13:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

penízovka skvrnitá
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky  
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 19. listopadu 2009 18:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 19. listopadu 2009 12:11 rkhonza napsal:
penízovka skvrnitá

Taky si myslím, teď jí roste všude plno. Pokud měla hořkou chuť, je to téměř stopro... Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky  
Maka01

PříspěvekZaslal: čt 19. listopadu 2009 20:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už jsem byla upozorněna Vlkodlakem, že se neznámé houby nemají ochutnávat a tak jsem poslechla. Tahle houba vypadá navíc tak nesympaticky, že jsem na ni neměla ani chuť a zdá se, že jsem dobře udělala. Dík za určení.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 19. listopadu 2009 20:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 19. listopadu 2009 19:13 Maka01 napsal:
Už jsem byla upozorněna Vlkodlakem, že se neznámé houby nemají ochutnávat a tak jsem poslechla.

To je správné, kázeň musí být Very Happy , ale třeba já si určování bez ochutnávky neumím pomalu představit... nechutnám samozřejmě každou houbu, kterou v lese najdu Smile , ale např. posledně jsem našel skupinku hub, které jsem si "očima" určil jako jasné šupinovky šedohlínové, tedy jedlý druh. Pro jistotu jsem ochutnal - a byly hořké... zítra na ta místa jedu znovu, tak je zkusím nafotit, aby mi zkušenější poradili, v čem jsem se seknul...
Maka01

PříspěvekZaslal: čt 19. listopadu 2009 21:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem si dnes pár šedohlínových dala do košíku a všechny houby se mi slepily dohromady. Ty snad mají rýmu. Zkoušela jsem ty klobouky otírat, ale za chvilku byly uslintané zas. Klouzky si v lese vždy oloupu, ale tyhle to mají na klobouku jako žvýkačku. Už je brát nebudu.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 21. listopadu 2009 1:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 19. listopadu 2009 19:35 Sley napsal:
..., ale třeba já si určování bez ochutnávky neumím pomalu představit...

Mnohem lepší je pořádně používat čich. Chuť je u většiny skupin hub zcela nepodstatná a chutnat kdeco je skutečně nebezpečné.

PříspěvekZaslal: so 21. listopadu 2009 12:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ale přijde nějaké nachlazení a je po čichu. A po chuti taky. Very Happy
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 21. listopadu 2009 17:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V tom případě je lepší sedět doma a pít rum! Smile

PříspěvekZaslal: so 21. listopadu 2009 20:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Very Happy
Teri

PříspěvekZaslal: ne 22. listopadu 2009 15:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 21. listopadu 2009 0:25 Vlkodlak napsal:
čt 19. listopadu 2009 19:35 Sley napsal:
..., ale třeba já si určování bez ochutnávky neumím pomalu představit...

Mnohem lepší je pořádně používat čich. Chuť je u většiny skupin hub zcela nepodstatná a chutnat kdeco je skutečně nebezpečné.

Podle mě by se měly ochutnávat hřibovité houby, ryzce a holubinky a dost, taky mě celkem "pobaví" když dá někdo do určovny naprosto neznámou houbu a je tam ...chuť příjemná..., muchomůrka zelená taky chutná příjemně a jeden větší klobouk stačí na doživotní invaliditu, resp. poškození ledvin.
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru