Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: st 08. června 2011 20:22 Předmět: Xylaria oxyacanthae - Dřevnatka hlohová |
 |
|
Dnes jsem na jedné lokalitě našel zajímavé houby. V první chvíli mě napadlo, že by mohlo jít o něco z rodu Cordyceps, ale brzy jsem zjistil, že ne. Plodnice byly do 4 cm vysoké, zhruba stejně široké v celé svojí délce (max. 2 mm). Rostly na holé zemi pod hlohy - ale nebyly to keře, byly to doslova stromy a to i dost mohutné. A souvislost s hlohy je i jiná. Vyrýpnul jsem pár plodniček a věšina vyrůstala ze starých hložinek pod zemí. U některých to nebylo patrné, ale pravděpodobně šlo o dost staré již rozložené hložinky.
Plodničky byly bílé až špinavě bílé, některé lehce narůžovělé s většinou lehce narůžovělými až okrovými vrcholky, staré (nebo suché???) plodnice byly rozpraskané a v puklinách byla černá barva. Většinou měly jednoduché vrcholky, ale některé měly vrcholky rozeklané do dvou nebo i více větviček (podobně jako třeba u kuřátek). Trochu mi to připomnělo dřevnatku parohatou.
Nevíte náhodou co by to mohlo být? Opět platí - stačí je rod, abych věděl kde mám hledat v klíčích 
|
95.56 kB |
 |
8.6.2011, většina rostla na holé zemi, ale jedna skupinka rostla v mechu, takže volba, kde tuto houbičku fotit byla jednoznačná :-) |
|
 |
|
Snímek 569.jpg |
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Naposledy upravil Roman Manak dne čt 09. června 2011 6:44, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: st 08. června 2011 21:28 |
 |
|
Nabízí se Dřevnatka hlohová - Xylaria oxyacanthae
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 09. června 2011 5:55 |
 |
|
st 08. června 2011 21:28 DavidusCZ napsal: |
Nabízí se Dřevnatka hlohová - Xylaria oxyacanthae |
Díky, bude to ona. Takže ta příbuznost s dřevnatkou parohatou, jak jsem poznamenal ve svém příspěvku, není náhodná
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: čt 09. června 2011 8:05 |
 |
|
Hmmm, fešná vychytáfka, gratulace, Ogaro!
_________________ "Náhoda přeje připraveným! " |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: čt 09. června 2011 9:02 |
 |
|
Dobré. Tuto hledám a zatím absolutně neúspěšně. Ještě by chtělo nafotit, že opravdu roste ze starých hložinek a ne ze dřeva.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 09. června 2011 10:01 |
 |
|
čt 09. června 2011 9:02 mat60 napsal: |
Dobré. Tuto hledám a zatím absolutně neúspěšně. Ještě by chtělo nafotit, že opravdu roste ze starých hložinek a ne ze dřeva. |
Veřejně tu lokalitu neprozradím - jako u jiných běžných nebo vzácných hub, z toho už jsem se poučil. Ale kdybys ji chtěl vidět, tak přijeď (celkem jich tam bylo určitě přes 300 kousků) a já tě tam zavedu plus bych ti mohl ukázat další velice zajímavé lokality, nově třeba lokalitu Crepidotus crocophyllus
Dnes tu po čtrnácti dnech zapršelo a pořád prší (zatím 22 mm) tak se tam brzy vydám znovu a nafotím to pořádně i s důkazem, že to roste na starých hložinkách (to bych mohl nafotit i teď, kdyby někdo chtěl, protože tu mám čtyři plodničky jako vzorky i s hložinkami, ale osobně se mi takovéto umělé fotografie nelíbí a raději to nafotím při další návštěvě lokality)
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: čt 09. června 2011 10:55 |
 |
|
09. června 11, 10:01 ram2007 napsal: |
Veřejně tu lokalitu neprozradím - jako u jiných běžných nebo vzácných hub, z toho už jsem se poučil. Ale kdybys ji chtěl vidět, tak přijeď ...
|
Já ji hledám u nás, na ostravsku . Třeba ji někdy najdu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 09. června 2011 11:06 |
 |
|
čt 09. června 2011 10:55 mat60 napsal: |
09. června 11, 10:01 ram2007 napsal: |
Veřejně tu lokalitu neprozradím - jako u jiných běžných nebo vzácných hub, z toho už jsem se poučil. Ale kdybys ji chtěl vidět, tak přijeď ...
|
Já ji hledám u nás, na ostravsku . Třeba ji někdy najdu. |
Třeba ji najdeš. Já jsem původně hledal hrotnatku zápašnou ve starém velké jabloňovém sadu, a nenašel jsem ji. Ale tahle houba ten nenález vynahradila
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: pá 10. června 2011 19:39 |
 |
|
Tak dnes jsem lokalitu navštívil znovu a musím trochu poopravit informace. Psal jsem ,že je tam určitě 300 exemplářů, ale je jich tam daleko víc. Celá ta lokalita má na šířku cca 5 metrů, na délku asi 50 metrů a dnes jsem ji celou prolezl prakticky po kolenou (dál v obou směrech začíná typický měkký luh - vrba, topol apod.). Těch dřevnatek je tam několik tisíc! Často v malých skupinkách, no některé větší skupinky čítají i stovky exemplářů. Ostatně z těch mohutných hlohů tam je tolik hložinek, že je kouskama od nich země naprosto černá (tož příští rok na jaro to vidím, že tam zapátrám po hlízence hlohové ). Mám nějaké fotky, večer je sem dám. Kromě toho jsem tam našel další docela vzácný Phellinus torulosus (první jsem našel při první návštěvě) plus běžné houby (ušiska, štítovky, helmovky, pevníky apod.)
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
Zaslal: pá 10. června 2011 20:31 |
 |
|
Tak to je krásný nález. Marně jsem ji u nás hledal - snažím se již 2 roky, ale zatím nic. Loni jsem našel jen nějakou drobnější dřevnatku, asi X. filiformis.
http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=207331. A hlízenku jsem taky nenašel
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: pá 10. června 2011 20:45 |
 |
|
pá 10. června 2011 20:31 Jan Gaisler napsal: |
Tak to je krásný nález. Marně jsem ji u nás hledal - snažím se již 2 roky, ale zatím nic. Loni jsem našel jen nějakou drobnější dřevnatku, asi X. filiformis.
http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=207331. A hlízenku jsem taky nenašel  |
A jsi si jistý, že je to filiformis, když rostla na hlohu? Třeba v Nordic macromycetes se píše, že filiformis roste na Betula, Populus a Salix, tudíž bříza, topol a vrba. Každopádně mě nenapadá, která jiná by to mohla být.
A ta "moje" oxyacanthae by si zasloužila pořádnou zrcadlovku a ne jen to moje prdítko kompakt Tak si ji přijeď nafotit
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: pá 10. června 2011 20:47 |
 |
|
Nebuď tak přehnaně sebekritickej, Draku, dobrý a nad slunce průkazný je to!
_________________ "Náhoda přeje připraveným! " |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: pá 10. června 2011 20:50 |
 |
|
pá 10. června 2011 20:47 Forrest Run napsal: |
Nebuď tak přehnaně sebekritickej, Draku, dobrý a nad slunce průkazný je to! |
Tak díky. Já osobně s těma fotkama moc spokojený nejsem. Ale tak koukat se na to dá
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
Zaslal: pá 10. června 2011 20:53 |
 |
|
pá 10. června 2011 20:45 ram2007 napsal: |
A jsi si jistý, že je to filiformis, když rostla na hlohu? Třeba v Nordic macromycetes se píše, že filiformis roste na Betula, Populus a Salix, tudíž bříza, topol a vrba. Každopádně mě nenapadá, která jiná by to mohla být. |
Právě že si jistý nejsem, stejné rostly i na řapících listů jasanu a jabloně.
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|