Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Xylaria oxyacanthae - Dřevnatka hlohová
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 08. června 2011 20:22
  Předmět: Xylaria oxyacanthae - Dřevnatka hlohová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem na jedné lokalitě našel zajímavé houby. V první chvíli mě napadlo, že by mohlo jít o něco z rodu Cordyceps, ale brzy jsem zjistil, že ne. Plodnice byly do 4 cm vysoké, zhruba stejně široké v celé svojí délce (max. 2 mm). Rostly na holé zemi pod hlohy - ale nebyly to keře, byly to doslova stromy a to i dost mohutné. A souvislost s hlohy je i jiná. Vyrýpnul jsem pár plodniček a věšina vyrůstala ze starých hložinek pod zemí. U některých to nebylo patrné, ale pravděpodobně šlo o dost staré již rozložené hložinky.

Plodničky byly bílé až špinavě bílé, některé lehce narůžovělé s většinou lehce narůžovělými až okrovými vrcholky, staré (nebo suché???) plodnice byly rozpraskané a v puklinách byla černá barva. Většinou měly jednoduché vrcholky, ale některé měly vrcholky rozeklané do dvou nebo i více větviček (podobně jako třeba u kuřátek). Trochu mi to připomnělo dřevnatku parohatou.

Nevíte náhodou co by to mohlo být? Opět platí - stačí je rod, abych věděl kde mám hledat v klíčích Smile

95.56 kB    
8.6.2011, většina rostla na holé zemi, ale jedna skupinka rostla v mechu, takže volba, kde tuto houbičku fotit byla jednoznačná :-)
Snímek 569.jpg
   Snímek 569.jpg

107.51 kB    
8.6.2011
Snímek 567.jpg
   Snímek 567.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby

Naposledy upravil Roman Manak dne čt 09. června 2011 6:44, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: st 08. června 2011 21:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nabízí se Dřevnatka hlohová - Xylaria oxyacanthae
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 09. června 2011 5:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 08. června 2011 21:28 DavidusCZ napsal:
Nabízí se Dřevnatka hlohová - Xylaria oxyacanthae

Díky, bude to ona. Takže ta příbuznost s dřevnatkou parohatou, jak jsem poznamenal ve svém příspěvku, není náhodná Smile

Forrest Run

PříspěvekZaslal: čt 09. června 2011 8:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmm, fešná vychytáfka, gratulace, Ogaro!Smile
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. června 2011 9:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobré. Tuto hledám a zatím absolutně neúspěšně. Ještě by chtělo nafotit, že opravdu roste ze starých hložinek a ne ze dřeva.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 09. června 2011 10:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 09. června 2011 9:02 mat60 napsal:
Dobré. Tuto hledám a zatím absolutně neúspěšně. Ještě by chtělo nafotit, že opravdu roste ze starých hložinek a ne ze dřeva.

Veřejně tu lokalitu neprozradím - jako u jiných běžných nebo vzácných hub, z toho už jsem se poučil. Ale kdybys ji chtěl vidět, tak přijeď (celkem jich tam bylo určitě přes 300 kousků) a já tě tam zavedu plus bych ti mohl ukázat další velice zajímavé lokality, nově třeba lokalitu Crepidotus crocophyllus Very Happy

Dnes tu po čtrnácti dnech zapršelo a pořád prší (zatím 22 mm) tak se tam brzy vydám znovu a nafotím to pořádně i s důkazem, že to roste na starých hložinkách (to bych mohl nafotit i teď, kdyby někdo chtěl, protože tu mám čtyři plodničky jako vzorky i s hložinkami, ale osobně se mi takovéto umělé fotografie nelíbí a raději to nafotím při další návštěvě lokality)

mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 09. června 2011 10:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

09. června 11, 10:01 ram2007 napsal:
Veřejně tu lokalitu neprozradím - jako u jiných běžných nebo vzácných hub, z toho už jsem se poučil. Ale kdybys ji chtěl vidět, tak přijeď ...

Já ji hledám u nás, na ostravsku Very Happy. Třeba ji někdy najdu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 09. června 2011 11:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 09. června 2011 10:55 mat60 napsal:
09. června 11, 10:01 ram2007 napsal:
Veřejně tu lokalitu neprozradím - jako u jiných běžných nebo vzácných hub, z toho už jsem se poučil. Ale kdybys ji chtěl vidět, tak přijeď ...

Já ji hledám u nás, na ostravsku Very Happy. Třeba ji někdy najdu.

Třeba ji najdeš. Já jsem původně hledal hrotnatku zápašnou ve starém velké jabloňovém sadu, a nenašel jsem ji. Ale tahle houba ten nenález vynahradila Smile

Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 10. června 2011 19:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak dnes jsem lokalitu navštívil znovu a musím trochu poopravit informace. Psal jsem ,že je tam určitě 300 exemplářů, ale je jich tam daleko víc. Celá ta lokalita má na šířku cca 5 metrů, na délku asi 50 metrů a dnes jsem ji celou prolezl prakticky po kolenou (dál v obou směrech začíná typický měkký luh - vrba, topol apod.). Těch dřevnatek je tam několik tisíc! Často v malých skupinkách, no některé větší skupinky čítají i stovky exemplářů. Ostatně z těch mohutných hlohů tam je tolik hložinek, že je kouskama od nich země naprosto černá (tož příští rok na jaro to vidím, že tam zapátrám po hlízence hlohové Smile). Mám nějaké fotky, večer je sem dám. Kromě toho jsem tam našel další docela vzácný Phellinus torulosus (první jsem našel při první návštěvě) plus běžné houby (ušiska, štítovky, helmovky, pevníky apod.)

Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 10. června 2011 20:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tady jsou slíbené fotky. Není to nic extra, ale můj kompakt si s takovýmkito drobnými houbičkami moc nechce rozumět Very Happy

91.86 kB    
No, mám i fotky z holé země, ale v tom mechu to vypadá opravdu líp, takže fotka z mechu a kapradí :-)
Snímek 621.jpg
   Snímek 621.jpg

105.98 kB    
Jedna z menších skupinek
Snímek 615.jpg
   Snímek 615.jpg

107.28 kB    
Tak a tady je fotka přímo s hložinkami
Snímek 613.jpg
   Snímek 613.jpg

Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 10. června 2011 20:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak to je krásný nález. Marně jsem ji u nás hledal - snažím se již 2 roky, ale zatím nic. Loni jsem našel jen nějakou drobnější dřevnatku, asi X. filiformis.
http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=207331. A hlízenku jsem taky nenašel Sad

Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 10. června 2011 20:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 10. června 2011 20:31 Jan Gaisler napsal:
Tak to je krásný nález. Marně jsem ji u nás hledal - snažím se již 2 roky, ale zatím nic. Loni jsem našel jen nějakou drobnější dřevnatku, asi X. filiformis.
http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=207331. A hlízenku jsem taky nenašel Sad

A jsi si jistý, že je to filiformis, když rostla na hlohu? Třeba v Nordic macromycetes se píše, že filiformis roste na Betula, Populus a Salix, tudíž bříza, topol a vrba. Každopádně mě nenapadá, která jiná by to mohla být.

A ta "moje" oxyacanthae by si zasloužila pořádnou zrcadlovku a ne jen to moje prdítko kompakt Smile Tak si ji přijeď nafotit Wink

Forrest Run

PříspěvekZaslal: pá 10. června 2011 20:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nebuď tak přehnaně sebekritickej, Draku, dobrý a nad slunce průkazný je to!Smile
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 10. června 2011 20:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 10. června 2011 20:47 Forrest Run napsal:
Nebuď tak přehnaně sebekritickej, Draku, dobrý a nad slunce průkazný je to!Smile

Tak díky. Já osobně s těma fotkama moc spokojený nejsem. Ale tak koukat se na to dá Very Happy

Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 10. června 2011 20:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 10. června 2011 20:45 ram2007 napsal:
A jsi si jistý, že je to filiformis, když rostla na hlohu? Třeba v Nordic macromycetes se píše, že filiformis roste na Betula, Populus a Salix, tudíž bříza, topol a vrba. Každopádně mě nenapadá, která jiná by to mohla být.

Právě že si jistý nejsem, stejné rostly i na řapících listů jasanu a jabloně.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru