Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Penízovka smrková?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Maka01

PříspěvekZaslal: ne 29. listopadu 2009 18:26
  Předmět: Penízovka smrková?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nějaké houbičky rostoucí ze šišky jsem našla na lesní cestě. Čpavkem nepáchly. Byly dost tmavé a na té cestě bylo šero. Potom mi můj foťák ukazuje na displeji červené blesky a dělá rozmazané fotky.

56.93 kB    
Penízovka smrková.jpg
   Penízovka smrková.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
wenca

PříspěvekZaslal: ne 29. listopadu 2009 18:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

škoda že není vidět třeň
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 30. listopadu 2009 3:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hm, a proč je ta fotka velká jen 50 kB (limit je tu 200) a je tak zoufale malá, že tam není nic vidět?

Nemyslím to ve zlém, jen mě to už trochu štve, když se mám pokusit "věštit z koule". Mohu poskytnout radu, jak fotit, na co se zaměřit, jak zpracovat obrázky, atd.

Ale jinak to vypadá jako penízovka smrková, jen z tohoto těžko říct s jistotou.
Maka01

PříspěvekZaslal: po 30. listopadu 2009 20:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdybych tady vypsala, co všechno jsem s tou fotkou prováděla, abych dosáhla předepsaného limitu, nebude mi to nikdo věřit. Ale je stejně rozmazaná.

195.99 kB    
Penízovka smrková 1.jpg
   Penízovka smrková 1.jpg
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: po 30. listopadu 2009 23:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tam asi nejde ani tak o konečnou úpravu fotky doma v compu, jako činnost při samotnym focení. Jít k plodnici blíž, nebát se k ní třeba lehnout když je malá a hlavně vyfotit ji i zespodu,třeň a vše co si myslím že pomůže k určení, to je u větších plodnic třeba i podélný řez Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 30. listopadu 2009 23:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Čert vezmi jak je fotka velká, důležité je, aby byly vyfoceny rozlišovací znaky, a aby byly také vidět. Tuším to někde je, kterak upravovat fotky v IrFan, což je asi nejjednodušší program, který je navíc zadarmo a běhá všude. Fotky mají hnedle několik velikostí, jedna z nich je dobová či obrazová ... doporučeno je ... viz. Nápověda o obrázcích
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 01. prosince 2009 1:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bohatě stačí velikost 1024x768 nebo 1280x1024, případně něco mezi. JPEG kvalita (komprese) 70-80%. Ono taky spousta lidí má monitor s rozlišením 1024x768 nebo už doufám že spíše 1280x1024 (běžně u 19" LCD).

Takto velká fotka s vysokou kompresí je k ničemu, protože detaily jsou rozmazané.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 01. prosince 2009 12:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož poraď Vlkodlaku jak na to! Nejlépe ve fóru Fotoradna. Učení z nebe nepadají. Myslím, že by bylo fajn, kdyby jsi se nějaké fotoškolky se svými zkušenostmi ujal.

Jen bych ještě poznamenal, že o kvalitě fotek se diskutuje právě ve Fotoradně. V ostatních fórech chtějí uživatelé pomoci s otázkou houbařskou. Ne každému může být kritika jeho fotek příjemná a proto je to tu rozděleno a měli bychom to respektovat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru