Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
nějaká strmělka
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
wenca

PříspěvekZaslal: út 17. listopadu 2009 18:36
  Předmět: nějaká strmělka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

barva klobouku podobná jako u mlženky, ale plodnice malé, klobouk maximálně 5 cm a celkově malé a křehké plodnice

186.82 kB    
PB170030.JPG
   PB170030.JPG

189.05 kB    
PB170029.JPG
   PB170029.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
wenca

PříspěvekZaslal: so 21. listopadu 2009 15:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nikdo netuší?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Lenochod

PříspěvekZaslal: so 21. listopadu 2009 17:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky váhám,tipuju nějakou prudce jedovatou muskarinovou bombu okolo Clitocybe candicans - strmělka bělostná nebo C. phyllophila - s. listomilná. C. dealbata- s. odbarvená (nebo C. rivulosa - s. potůčková,nevím jestli je to druh nebo pouhá varieta) asi ne,prý roste v trávě na loukách.Strmělek je ale prý okolo 90 druhů a mnoho z nich se určuje s mikroskopem.Penízovka - dost pochybuju.Rozhodně nespoléhat,sám bych rád četl,co myslí další.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 21. listopadu 2009 22:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 21. listopadu 2009 16:22 Lenochod napsal:
Rozhodně nespoléhat,sám bych rád četl,co myslí další.

Já ti moc nepomůžu, podle pohledu shora bych taky řekl C. phyllophila, ale podle třeně nikoliv. Uvidíme, co na to ostatní...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lenochod

PříspěvekZaslal: ne 22. listopadu 2009 1:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

citace:
...ale podle třeně nikoliv..

Je fakt,že ten třeň je nějak moc tmavý.Možná jestli nejsou aspoň některý strmělky hygrofánní ?
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 22. listopadu 2009 4:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 22. listopadu 2009 0:09 Lenochod napsal:
Je fakt,že ten třeň je nějak moc tmavý.Možná jestli nejsou aspoň některý strmělky hygrofánní ?

To jistě jsou a je jich dost. Taky to má dost tmavé lupeny, nicméně strmělkovitě to vypadá.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 26. listopadu 2009 20:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Strmělka téměř určitě, ale nejspíš žádná z těch zatím jmenovaných. Šedé jsou např. Clitocybe ditopa, vibecina a další.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 26. listopadu 2009 21:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Řekl bych ani jedna z výše jmenovaných. Smile
wenca

PříspěvekZaslal: čt 03. prosince 2009 23:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Clitocybe vibecina ta to nebude, zkouknul jsem plno obrázků na internetu a ta je úplně jiná...

Clitocybe ditopa mi zatim na ní sedí nejvíc....
jsou ještě jiné druhy takovýchto "šedých" strmělek?

byla mi určena na katedře jen tak letem světem jako strmělka štěničná (protože prý "voněla" po štěnicích, já to nepoznám)
ale ta to podle mě určitě není, ta podle obrázků vypadá úplně jinak, spíš dočervena a má bílé lupeny....
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 04. prosince 2009 3:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak hlavně neprozrazuj, co to je za katedru, ať nesnižuje své renomé v očích internetem disponující veřejnosti. Smile
K dotazu: Existují, a není jich málo.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 04. prosince 2009 9:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 03. prosince 2009 22:44 wenca napsal:
...byla mi určena na katedře jen tak letem světem jako strmělka štěničná (protože prý "voněla" po štěnicích, já to nepoznám)

Tohle mě taky fascinuje, když si přečtu v atlase, že "houba má intenzivní štěničnou vůni" Smile Copak já můžu vědět, jak voní štěnice? Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: pá 04. prosince 2009 12:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

štěnice voní jako strmělka štěničná kdybys náhodou nevěděl Laughing , horší je šťavnatka drvopleňová,páč k drvopleňům běžně nečuchám,nebo vysvětlit dětem co to je spermatická vůně třeba u mechovky hihi Laughing
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru