Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Mikulášské houbaření
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Maka01

PříspěvekZaslal: so 05. prosince 2009 18:54
  Předmět: Mikulášské houbaření
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vyšla jsem si dnes na Mikulášskou procházku s pejskem do parku. Je to spíše takový zanedbaný lesopark. Ale to je dobře, protože se tam daří houbám. Včera u nás padal trochu sníh, v noci mrzlo a přes den se teplota pohybovala kolem nuly. Snad nejvíc bylo strmělek mlženek, které mi skoro zaplnily košík, ale našla jsem i šťavnatky tečkované, modřínové, ještě celkem pěknou límcovku měděnkovou, šupinovky šedohlínové, třepenitky makové, několik malých plodnic hlívy ústřičné a nakonec spoustu svítivě žlutých hub, které by docela dobře mohly být zelánky. Protože jsem je nikdy nenašla a neumím je určit, nechala jsem jich většinu na místě. Byly stejně přemrzlé.

121.3 kB    
Zelánka.jpg
   Zelánka.jpg

56.3 kB    
Třepenitka maková 2.jpg
   Třepenitka maková 2.jpg

44.81 kB    
Třepenitka maková 1.jpg
   Třepenitka maková 1.jpg

169.86 kB    
Mikulášská nadílka.jpg
   Mikulášská nadílka.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
wenca

PříspěvekZaslal: so 05. prosince 2009 19:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pěkné, houby pořád rostou, já dnes v lese našel asi ještě 30 druhů....

jinak ty třepenitky nejsou makové ale cihlové...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 05. prosince 2009 19:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 05. prosince 2009 19:07 wenca napsal:
jinak ty třepenitky nejsou makové ale cihlové...

To máš fuk - Maka, jako správná čarodějnice, z nich určitě makové udělá Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Maka01

PříspěvekZaslal: so 05. prosince 2009 21:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ty třepenitky jsou určitě makové. Rostou ze smrkových kořenů u cesty a už jsem je dvakrát jedla ve smaženici. A jednou jsem z nich měla řízečky. Ale jestli je to fakt ta cihlová, měli byste si v atlasu opravit, že je nejedlá. Všechny houby jsou jedlé.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 06. prosince 2009 5:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z těch fotek "třepenitek makových" není mnoho poznat, ale na sto procent to není třepenitka maková. Může to být t. cihlová, může to být také nějaká šupinovka, třeba kozincová (Pholiota astragalina).
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 06. prosince 2009 11:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 06. prosince 2009 5:18 Vlkodlak napsal:
Z těch fotek "třepenitek makových" není mnoho poznat, ale na sto procent to není třepenitka maková.

To neva, hlavně že z ní byl dobrej šnitzl... Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
wenca

PříspěvekZaslal: ne 06. prosince 2009 12:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jo ta šupinovka kozincová mě taky napadla....

jsou nějaké zásadní znaky, podle kterých se dá spolehlivě odlišit třepenitka cihlová a šupinovka kozincová ?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 06. prosince 2009 12:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 06. prosince 2009 12:06 wenca napsal:
jo ta šupinovka kozincová mě taky napadla....
jsou nějaké zásadní znaky, podle kterých se dá spolehlivě odlišit třepenitka cihlová a šupinovka kozincová ?

Vzhledem k tomu, že obě dvě jsou hořký a nejedlý, je mi to celkem jedno Very Happy, ale určitě by se nějaký rozdíly našly...
Maka01

PříspěvekZaslal: ne 06. prosince 2009 21:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Very Happy Very Happy Very Happy
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru