Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
dotaz, sadba verzus substrat.
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
stromsnes

PříspěvekZaslal: st 26. května 2010 17:57
  Předmět: dotaz, sadba verzus substrat.
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Muze mi prosim nekdo vysvetlit, v cem je sadba lepsi nez substrat pro ockovani hub? Substrat je vetsinou na pilinach nebo na slame, coz lepe odolava hmyzu nez je treba zrnita sadba. Substratu je taky mnohem vice, je to levnejsi, a mene sterilni, coz je vlastne dalsi vyhoda.

Mozna ze jsem hloupej, ale pokud bych mel ockovat nejaky parez, treba hlivou, koupil bych si asi radeji prorostly substrat pro ockovani nez zrnitou sadbu.

Muze mi to nekdo vysvetlit?
Dik
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 27. května 2010 5:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tedy nevím, jestli to chápu správně, ale sadba je sadba. Substrátem (je-li určen druh houby) je asi obvykle myhšleno, že je substrát, který je již osázen a je to celé určené k pěstování bez dalších starostí a nikoli k osázení něčeho dalšího.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
planetahub

PříspěvekZaslal: čt 27. května 2010 12:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Substrát a sadba jsou si v mnohém podobné a v řadě věcí se liší.

Obecně:
A) Sadba je jen nosičem podhoubí a použitý materiál (v Evropě obvykle dřevěné kolíčky či obilí, v Americe jsou mimoto obvyklé i pilinové špuntíky - spawn dowels) nedává předpoklad k fruktifikaci, tedy tvorbě plodnic. Živin je málo, obilí obsahuje lignocelulózový komplex pouze ve slupkách, dřevěné kolíčky jsou malé.

B) Od substrátu se naopak tvorba plodnic očekává. Použité materiály jsou bohaté na lignocelulózový komplex.

Pro praktického pěstitele:
A) Se sadbou začínáš od nuly. Musíš si sehnat materiál (dřevo, slámu, kukuřičná vřetena...) a sadbu. Naočkuješ, uložíš, čekáš. Potřebuješ mít přístup k materiálu, potřebuješ nářadí, aspoň trošku šikovné ruce, kousek té zahrádky... S pomocí sadby si na dřevě zakládáš několikaletou kulturu.

B) Se substrátem toto všechno přeskočíš až k okamžiku tvorby plodnic, staráš se jen o volbu vhodného místa. Pěstování na substrátech je krátkodobé, bavíme se o 2-3 měsících. Substráty na pilinách si nacházejí uplatnění mezi amatérskými pěstiteli, přestože jsou primárně určené do profi velkopěsteben. Třeba i člověk ze sídliště v Hradci Králové by rád zkusil jak to roste, ne? Smile

Z mého hlediska - člověka, který dost experimentoval, ale zároveň se obchodem s reprodukčním materiálem hub živí
Nebylo by úplně fér tvrdit, že sadbu nelze nouzově nahradit substrátem. Logiku to má ale pouze v opodstatněných případech - např. sadba té houby na trhu chybí. Takto jsem např. dříve experimentoval s odplozenými substráty korálovce a reishi. Naopak - sadbou substrát nahradit nelze.

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 27. května 2010 14:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt května 27, 2010 1:19 pm planetahub napsal:
... Sadba ... nedává předpoklad k fruktifikaci, tedy tvorbě plodnic ...

Letos jsem se konečně dostal k sázení a tak doufám, že budu sklízet ... Trochu sadby hlívy na zrní mi zbylo a tak jsem to vyhodil na záhon a lehce zahrabal ... sadba nesadba substrát nesubstrát ... mezi hráškem vyrostla mi hlíva Smile Laughing Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
planetahub

PříspěvekZaslal: čt 27. května 2010 14:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 27. května 2010 15:21 Bob napsal:
čt května 27, 2010 1:19 pm planetahub napsal:
... Sadba ... nedává předpoklad k fruktifikaci, tedy tvorbě plodnic ...

Letos jsem se konečně dostal k sázení a tak doufám, že budu sklízet ... Trochu sadby hlívy na zrní mi zbylo a tak jsem to vyhodil na záhon a lehce zahrabal ... sadba nesadba substrát nesubstrát ... mezi hráškem vyrostla mi hlíva Smile Laughing Laughing

No jo Very Happy Občas hlíva nehledí na to jestli se příjmením jmenuje sadba a nebo substrát a jde do toho s vervou . Na obrázku je neodbytná plodnička na těch půlkilových sadbách, které máš ode mne...

Měl jsem tím samozřejmě na mysli takovou jako trvalejší a hodnotnější tvorbu plodnic.

121.65 kB    
Plodnička hlívy na zrnité sadbě
SDC10674.JPG
   SDC10674.JPG

stromsnes

PříspěvekZaslal: pá 28. května 2010 12:32
  Předmět: dik za odpovedi

jasne, chapu ze substrat je minen pro to aby se nemuselo nic delat, jen cekat na houby, ale porad mi neni jasne, jakou ma substrat nevyhodu pred sadbou, pokud by se pouzil misto sadby na ockovani do dreva.Nejspis tam nejaky hacek je, ale porad se mi zda lepsi pouzivat napriklad substrat na slame pro ockovani nez sadbu na zrni.
Sam obcas namnozim koupenou sadbu v nesterilnich podminkach na stepce nebo na pilinach. Tak ze se mi trosku straci rozdil mezi sadbou a substratem, pro me je sadba vsechno co ma v sobe mycelium.
planetahub

PříspěvekZaslal: so 29. května 2010 9:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ze širšího hlediska lze skutečně za sadbu považovat jakýkoli nosič podhoubí, takže souhlasím - substrát je svým způsobem taky sadba.

Chceš-li očkovat dřevo slámou či pilinami, nic proti tomu - asi budeš úspěšný. Tím však není dotčena oprávněnost existence dvou výrobků, a to sadby a substrátu.

Pro běžného amatérského pěstitele a konečného spotřebitele je totiž srozumitelná rovnice "sadba=očkování" a "substrát=dopěstování". Vzájemné záměně můžeme říkat jak komu vyhovuje, vznešeně i hnusně (experimentování, inovativní přístup, novátorství, kutilství, fušeřina, šetřílkovství... Cool )

Preference zrní jako nosiče podhoubí podle mne nebere v reálu tolik ohled na pohled spotřebitele, ale je to spíš (soudím já) záležitost technologie výroby. Kdo zkusil množit mycelium na zrní a nebo na pilinách (štěpce) už ví kam mířím - na zrní to máš za polovinu až čtvrtinu času. Se zrním se snadno manipuluje, je to snadno dostupný a homogenní materiál. Berme to tak, že výrobci nepracují s pár lahvemi sadbičky, ale počítají v tunách Very Happy

stromsnes

PříspěvekZaslal: so 29. května 2010 19:04
  Předmět: tak ze to bylo tak jak jsem si myslel

a uz se tesim az v cervnu planeta bude prodavat ten substrat reishi... Laughing Laughing

kolicky jsou super, mozna trochu drahe, ale zrni, to neni dobra sadba pro ockovani venku. Kupoval bych radeji sadbu, pokud by byla na pilinach.
planetahub

PříspěvekZaslal: ne 30. května 2010 6:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to do určité míry taky záležitost zvyková. Stačí mrknout na tohle video http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=6302

Tam je vidět, jaké sadby používají v zahraničí.

Zase říkám - jinou technologií bych si možná připravoval sadbu na svou mykofarmu a trošku jinak na obchod pro celou ČR Cool

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru