Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: ne 20. ledna 2008 19:25 |
 |
|
Takže mikroznaky: Vřecka dlouhá kolem 110 mikronů, parafýzy stejně dlouhé a nehojné, Melzerovo činidlo vše barví trochu do žluta, ústí vřecek špinavě modrá. Výtrusy co vylezly do Melzera 8,1-9,7 x 3,8-4,2 (Q = 2,01-2,42) mikronů, neamyloidní. Potvrdí někdo identitu? Podle mikroznaků to ale Ciboria coryli - Jehnědka lísková asi nebude Jenže všechny ostatní mají uváděn jiný substrát ...
|
89.16 kB |
 |
Ukázka zbraně jménem fázový kontrast. (c) Bob |
|
 |
|
AsiJehnedkaLiskova03.jpg |
|
105.15 kB |
 |
40x, 1% vodná kongo červeň. (c) Bob |
|
 |
|
AsiJehnedkaLiskova04.jpg |
|
92.04 kB |
 |
100x imer., Melzerovo činidlo. (c) Bob |
|
 |
|
AsiJehnedkaLiskova05.jpg |
|
90.34 kB |
 |
100x imer., Melzerovo činidlo. (c) Bob |
|
 |
|
AsiJehnedkaLiskova06.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 21. ledna 2008 14:02 |
 |
|
Nějak mi to nedá spát. Procházel jsem ten klíč, co ho máme linknutý v Klíči http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3263 a vychází mi to nejvíce na Ciboria betulicola Groves & Elliott ... jenže to bylo pod lískou !!! ... jenže ... všude jinde kde jsem potkal "jehnědku lískovou" jich bylo vždy tak nějak mnoho ... tady nikoli ... v okolí nějaké břízy jsou ... možná jsem měl jen velké štěstí na jehnědu břízy pod lískou ... o víkendu tam zajdu znova a zkusím tentokráte hledat pod břízami ... pokud tam budou růst houfněji tak by to bylo asi vyřešeno
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: ne 27. ledna 2008 23:12 |
 |
|
Takže jsem byl lovit ... prolezl jsem pod několika břízama, ale jen pod jednou jsem našel jednu jehnědku. Pod mikrákem byla shodná s tou předcházející (vřecka dlouhá 100-110, a výtrusy do 10 mikronů), ale rostla na výrazně menší jehnědě. Skoro bych řekl, že ta předtím rostla skutečně na jehnědě lískové a tahle ze včerejška na jehnědě břízy. Antonín na bříze uvádí pouze druh Ciboria rava Svrček, 1989 - jehnědka šedožlutá, ale má růst až v dubnu. Nedaří se mi ale bohužel najít její popis mikroznaků. V tom klíči co tu máme linknutý tu C.rava nemají, ale vychází to tam na Ciboria betulicola, kterou neuvádí Antonín vůbec a fotka M.Junka na Biolibu té mojí moc podobná není. Mikroskopicky však vyhovují. Dál s tím bez pomoci asi nehnu. Připojuji se však k poznámce Gekko13, že né všechno pod lískou je jehnědka lísková, viz.: jeho příspěvek.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 04. února 2008 10:26 |
 |
|
Honza mi poslal celkem tři jehnědy s plodnicemi jehnědky. Letmým pohledem mi přišli jedny takové prostě trochu jiné - takové světlejší, voskovitější, průhlednější ... obtížně popsat. Inu vrazil jsem je pod mikrák všechny sólo ... dva druhy!!! ??? Ty světlejší měli pouhopouhý jeden výtrus větší než 10 mikronů - vzorky byly v jedné krabičce = kontaminace. Ostatní měli výtrusy odpovídající jehnědce lískové. Fotky ještě nemám zpracované - dodám do konce týdne - ale včera jsem si všiml dalšího dramatického rozdílu, a sice buňky excipula (vnější vrstva apothecia - plodnice). U obou jsou kulovité, ale u té světlejší asi dvakrát větší než u lískové !!! Že by konečně svítalo na řešení lískové záhady?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
Zaslal: po 04. února 2008 13:39 |
 |
|
To mohli rovnou napsat svahilsky, to umím zhruba stejně.
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 05. února 2008 9:47 |
 |
|
No, a teď porovnejme buňky excipula. Co vy na to?
Libušínská jehnědka: pod lískou, výtrusy do 10 mikronů
Jehnědka Honzy G.: pod lískou, výtrusy do 10 mikronů
Jehnědka lísková, Honzy G.: pod lískou, výtrusy do 15 mikronů
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 13. února 2008 11:44 |
 |
|
Když jsem si šel v sobotu pro jehnědky olšové, posbíral jsem spousty jehnědek pod jednou vzrostlou lískou, nějaké též tak nějak pod lískou či břízou či olší - vše bylo tak nějak v dosahu ... ani jedna není dle rozměrů výtrusů lísková a asi ani olšová. Shodují se však s těmi předchozími nelískovými s pod lísek. ... že by ciboria caucus viz. též Radkovo příspěvkové vlákénko ?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kudláček Čestný člen

Založen: 15. 11. 2005 Příspěvky: 564 Bydliště: Hlinsko v Čechách
|
Zaslal: ne 21. března. 2010 16:25 |
 |
|
Navštívil jsem lískovou remízku, ve které byl pouze černý bez a planá třešeň. Tudíž si dovolím tvrdit, že se jedná o jehnědku lískovou
_________________ Kudla - Houby na Hlinecku |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|