Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ciboria coryli - Jehnědka lísková ... Asi nikoli
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 19. ledna 2008 16:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem jí našel letos již i za barákem. Zatím ji dám sem, ale rozhodně poputuje pod mikroskop, tak se pak uvidí ... ? Prolezl jsem skoro 3 metry čtvereční velmi detailně, ale byla tam než jedna Sad

108.92 kB    
19.1.2008, Libušín (KL), pod lískou na jehnědě. (c) Bob
AsiJehnedkaLiskova01.jpg
   AsiJehnedkaLiskova01.jpg

94.27 kB    
19.1.2008, Libušín (KL), pod lískou na jehnědě. (c) Bob
AsiJehnedkaLiskova02.jpg
   AsiJehnedkaLiskova02.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 20. ledna 2008 19:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže mikroznaky: Vřecka dlouhá kolem 110 mikronů, parafýzy stejně dlouhé a nehojné, Melzerovo činidlo vše barví trochu do žluta, ústí vřecek špinavě modrá. Výtrusy co vylezly do Melzera 8,1-9,7 x 3,8-4,2 (Q = 2,01-2,42) mikronů, neamyloidní. Potvrdí někdo identitu? Podle mikroznaků to ale Ciboria coryli - Jehnědka lísková asi nebude Sad Jenže všechny ostatní mají uváděn jiný substrát ...

89.16 kB    
Ukázka zbraně jménem fázový kontrast. (c) Bob
AsiJehnedkaLiskova03.jpg
   AsiJehnedkaLiskova03.jpg

105.15 kB    
40x, 1% vodná kongo červeň. (c) Bob
AsiJehnedkaLiskova04.jpg
   AsiJehnedkaLiskova04.jpg

92.04 kB    
100x imer., Melzerovo činidlo. (c) Bob
AsiJehnedkaLiskova05.jpg
   AsiJehnedkaLiskova05.jpg

90.34 kB    
100x imer., Melzerovo činidlo. (c) Bob
AsiJehnedkaLiskova06.jpg
   AsiJehnedkaLiskova06.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 21. ledna 2008 9:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě přidám (nepříliš vydařený) pokus o skládání fotek ... řez apotheciem

148.44 kB    
Excipulum. (c) Bob
JehnedkaPseudoLiskova08LibusinPrvni.jpg
   JehnedkaPseudoLiskova08LibusinPrvni.jpg

157.52 kB    
40x, Melzerovo činidlo, řez apotheciem (c) Bob
AsiJehnedkaLiskova07.jpg
   AsiJehnedkaLiskova07.jpg

Naposledy upravil Bob dne út 05. února 2008 9:44, celkově upraveno 1 krát
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 21. ledna 2008 14:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nějak mi to nedá spát. Procházel jsem ten klíč, co ho máme linknutý v Klíči http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3263 a vychází mi to nejvíce na Ciboria betulicola Groves & Elliott ... jenže to bylo pod lískou !!! ... jenže ... všude jinde kde jsem potkal "jehnědku lískovou" jich bylo vždy tak nějak mnoho ... tady nikoli ... v okolí nějaké břízy jsou ... možná jsem měl jen velké štěstí na jehnědu břízy pod lískou Smile ... o víkendu tam zajdu znova a zkusím tentokráte hledat pod břízami ... pokud tam budou růst houfněji tak by to bylo asi vyřešeno Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 27. ledna 2008 23:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže jsem byl lovit ... prolezl jsem pod několika břízama, ale jen pod jednou jsem našel jednu jehnědku. Pod mikrákem byla shodná s tou předcházející (vřecka dlouhá 100-110, a výtrusy do 10 mikronů), ale rostla na výrazně menší jehnědě. Skoro bych řekl, že ta předtím rostla skutečně na jehnědě lískové a tahle ze včerejška na jehnědě břízy. Antonín na bříze uvádí pouze druh Ciboria rava Svrček, 1989 - jehnědka šedožlutá, ale má růst až v dubnu. Nedaří se mi ale bohužel najít její popis mikroznaků. V tom klíči co tu máme linknutý tu C.rava nemají, ale vychází to tam na Ciboria betulicola, kterou neuvádí Antonín vůbec a fotka M.Junka na Biolibu té mojí moc podobná není. Mikroskopicky však vyhovují. Dál s tím bez pomoci asi nehnu. Připojuji se však k poznámce Gekko13, že né všechno pod lískou je jehnědka lísková, viz.: jeho příspěvek.
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 02. února 2008 18:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Připojuji se se svými jehnědkami nalezenými pod lískami. Zřejmě opravdu všechno není C. coryli. Bob zřejmě dodá nějaké obrázky z mikráku. Nejsem si vědom, že by v okolí rostly nějaké břízy, ale pro jistotu to ještě prověřím.

104.49 kB    
Rychnov u Jablonce nad Nisou 26.1.2008
Ciboria sp.1.jpg
   Ciboria sp.1.jpg

80.31 kB    
Rychnov u Jablonce nad Nisou 26.1.2008
Ciboria sp.2.jpg
   Ciboria sp.2.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 04. února 2008 10:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Honza mi poslal celkem tři jehnědy s plodnicemi jehnědky. Letmým pohledem mi přišli jedny takové prostě trochu jiné - takové světlejší, voskovitější, průhlednější ... obtížně popsat. Inu vrazil jsem je pod mikrák všechny sólo ... dva druhy!!! ??? Ty světlejší měli pouhopouhý jeden výtrus větší než 10 mikronů - vzorky byly v jedné krabičce = kontaminace. Ostatní měli výtrusy odpovídající jehnědce lískové. Fotky ještě nemám zpracované - dodám do konce týdne - ale včera jsem si všiml dalšího dramatického rozdílu, a sice buňky excipula (vnější vrstva apothecia - plodnice). U obou jsou kulovité, ale u té světlejší asi dvakrát větší než u lískové !!! Že by konečně svítalo na řešení lískové záhady? Wink
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 04. února 2008 13:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Něco o excipulu ciboria němcují zde: http://www.dgfm-ev.de/forum/print.php?threadid=381&page=1&sid=ef87fdcbf47c7d29b73a8d229623ab7d bohužel tímto jazykem nevládnu Sad
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 04. února 2008 13:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To mohli rovnou napsat svahilsky, to umím zhruba stejně.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 05. února 2008 0:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdyby si se vyskytl poblíž nějaké mašinky na zjišťování DNA, tak ať máš s čím porovnávat Wink

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=nuccore&cmd=Search&dopt=DocSum&term=txid54674%5BOrganism%3Anoexp%5D
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 05. února 2008 9:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Do toho jsem zatím neinvestoval Smile Ale přikládám foto buněk excipula od těch "lískových" jehnědek od Honzy.

116.18 kB    
Excipulum. (c) Bob
JehnedkaPseudoliskova01.jpg
   JehnedkaPseudoliskova01.jpg

90.12 kB    
Hymenium. (c) Bob
JehnedkaPseudoliskova02.jpg
   JehnedkaPseudoliskova02.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 05. února 2008 9:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, a teď porovnejme buňky excipula. Co vy na to?

Libušínská jehnědka: pod lískou, výtrusy do 10 mikronů

Jehnědka Honzy G.: pod lískou, výtrusy do 10 mikronů

Jehnědka lísková, Honzy G.: pod lískou, výtrusy do 15 mikronů
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 13. února 2008 11:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když jsem si šel v sobotu pro jehnědky olšové, posbíral jsem spousty jehnědek pod jednou vzrostlou lískou, nějaké též tak nějak pod lískou či břízou či olší - vše bylo tak nějak v dosahu ... ani jedna není dle rozměrů výtrusů lísková a asi ani olšová. Shodují se však s těmi předchozími nelískovými s pod lísek. ... že by ciboria caucus viz. též Radkovo příspěvkové vlákénko Smile?
Kudláček
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 21. března. 2010 16:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Navštívil jsem lískovou remízku, ve které byl pouze černý bez a planá třešeň. Tudíž si dovolím tvrdit, že se jedná o jehnědku lískovou

140.54 kB    
Ciboria coryli
Snímek 048.jpg
   Snímek 048.jpg

117.71 kB    
Ciboria coryli
Snímek 002.jpg
   Snímek 002.jpg

155.91 kB    
Ciboria coryli
17.jpg
   17.jpg

156.23 kB    
Ciboria coryli
13.jpg
   13.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru