Zaslal: pá 26. dubna 2013 18:37 Předmět: Hnojník?
Stará topolová větev. Plodnice na výšku tak 8 cm, bez barevných změn, lupeny husté, hnědé, směrem k dužině klobouku přecházely do bělava. Vůně klasická houbová, trochu připomínající suchohřiby. Odhaduju nějaký hnojník - domácí, inkoustový, nebo třpytivý?
Ahoj, asi bych vyloučil h. třpytivý. Dle mne tento roste spíš až později (beru, že datum zaslání příspěvku je totožné se dnem nálezu + - něco málo okolo) a ještě jsem jej neviděl růst samostatně, zatím vždy jen trsnatě. H. domácí - tady si nejsem jist, příliš jej neznám a dle literatury roste spípše jednotlivě. Jinak to celkem výrazné rýhování klobouku spíš vypadá na h. inkoustový, akorát že já jej mám zafixovaný spíše jako trochu tmavší povrch kloboouku - tak k šedé až šedo-slaběfialové nebo šedo-slaběhnědavé. Ale může to být i nějaká jeho světlejší forma. _________________ JGLN
Zaslal: st 01. května 2013 21:42
Byl jsem se tam včera znovu podívat, jestli nějaké čerstvé nebudou, že bych vyfotil i řez, ale staré uschly a nové už nevyrazily. Zmizely i některé další houby, je asi moc suchý vzduch, skoro 14 dní tu nepršelo.
Z největší pravděpodobností to bude h. domácí. Našel jsem svoje fotky h. inkoustového a ten vypadá úplně jinak. Naprosto postrádá žlutavé tóny na klobouku. Hnojníky by se měly stářím roztéci. To že uschly svědčí o větším suchu. Loni jsem jich také našel dost uschlých.
Jinak tady na Valašsku zapršelo až v noci na dnešek a chvilkama i teď spadne pár kapek. Od té doby, co tu roztál velikonoční sníh nespadla kapka. Duben prakticky beze srážek. -Když jdeš lesem, tak se ti tu práší za patama. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory