Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
prosba o pomoc - rozšiřováním originální sbírky druhů hub
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Anonymní






PříspěvekZaslal: pá 13. března. 2015 13:35
  Předmět: prosba o pomoc - rozšiřováním originální sbírky druhů hub
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vážení kolegové mykologové,

obracím se na Vás s žádostí o pomoc s rozšiřováním originální sbírky druhů hub (obzvláště smržovitých) středoevropského regionu zahradnicky využitelných (tj. pěstovatelných) udržované na pracovišti Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Olomouci. Kolekce byla založena v roce 2006 a je odkazem pana Ing. Pavla Havránka, CSc., který zamýšlel vytvořit sbírku otisků plodnic se sporami s cílem shromáždit co nejvíce položek stejných druhů z většího počtu lokalit a uchovat tak jejich genetickou variabilitu. Vybrané druhy jsou udržovány také v kultuře na agarovém médiu nebo obilném substrátu v podobě vegetativního mycelia (podhoubí). Pokud při svých toulkách přírodou narazíte na některé z následujících druhů: destice chřapáčová, hlíva dubová, hlíva ústřičná, hnojník obecný, choroš oříš, kačenka česká, kačenka náprstkovitá, kačenka náprstkovitá mozkovitá, korálovec bukový, korálovec ježatý, kotrč kadeřavý, kotrč Němcův, krásnopórka mlynářka, lesklokorka lesklá, líha nahloučená, límcovka vrásčitoprstenná, pečárka dvouvýtrusá, penízovka letní, penízovka sametonohá, polnička raná, polnička topolová, polnička tuhá, pýchavka dlabaná, pýchavka obrovská, smrž jedlý, smrž kuželovitý, smrž obecný, smrž polovolný (případně i jiné druhy smržů), trsnatec lupenitý, trsnatec (vějířovec) obrovský, budu ráda, když nám pomůžete naši sbírku rozšířit (zájem máme především o smržovité a léčivé houby). Posílat můžete i vzorky jakýchkoli jiných jedlých a léčivých druhů potenciálně zahradnicky využitelných.

Otisky plodnic se sporami (nejlépe na alobalu) spolu s průvodními údaji (datum sběru, jméno ? kdo sebral a kdo určil, lokalita a její popis, příp. GPS souřadnice, substrát, na kterém houba rostla) posílejte na adresu:
RNDr. Irena Petrželová, Ph.D.
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Centrum aplikovaného výzkumu zelenin a speciálních plodin
Šlechtitelů 29
783 71 Olomouc-Holice
Tel. 702 087 798, e-mail: petrzelova@genobanka.cz

Postup výroby otisků plodnic:

U smržů, ucháčů, chřapáčů: z alobalu (lesklou stranou dovnitř) omotat kolem klobouku volnou (aby se na vnitřním povrchu nesrážela voda) roličku a počkat do druhého dne nebo i déle, než vypadají výtrusy

U destice:
- plodnici položit na lesklou stranu alobalu mističkou dolů
- přiklopit sklenicí nebo i s alobalem vložit do mikrotenového sáčku
- výtrusy vypadávají až při zavadání plodnice; nejlépe, odstraníme-li občas na chvilku sklenici a plodnici nepatrně nadzvedneme nad alobal

U kloboukatých hub:
- odříznout třeň
- klobouk položit na lesklou stranu alobalu tak, aby lupeny/rourky směřovaly dolů
- klobouk přiklopit sklenicí nebo i s alobalem vložit do mikrotenového sáčku (kromě hnojníku ? rychle se totiž rozkládá)
- nechat cca 24 hodin (nebo déle), než z klobouku vypadají výtrusy

U kotrče nebo korálovce:
- z plodnice odřezat plátky (u kotrče) / menší části (u korálovce) pokryté výtrusorodou vrstvou
- plátky / menší části plodnice položit na lesklou stranu alobalu výtrusorodou vrstvou dolů
- části plodnice přiklopit sklenicí nebo i s alobalem vložit do mikrotenového sáčku
- nechat cca 24 hodin (nebo déle), než vypadají výtrusy

Pokud by bylo možné doručit celou čerstvou plodnici, je to lepší, protože pak lze daleko snáze odvodit čistou kulturu přímo z pletiva plodnice!!!!
Návrat nahoru
IrčaPetr



Založen: 11. 03. 2019
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: pá 10. května 2019 9:54
  Předmět: článek o smržích v ČR
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Včera nám vydali článek o smržích. Tak kdo máte zájem o tuto tématiku, jukněte na stránku https://mycokeys.pensoft.net/article/32335/list/5/. Moc děkuji všem, kdo nám poskytli vzorky ke studiu, ať už otisky spor nebo plodnice smržů, ze kterých si místo toho mohli udělat dobrou smaženici Very Happy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory