Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Bedla zahradní ???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Teri

PříspěvekZaslal: st 09. června 2010 21:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych tu měla mít jednu zahradní (nenašla jsem, že by měla sólo téma).
Foceno včera 08.06.2010 v Bohdanči. Rostla v porostu břečťanu a v okolí byly jen křoviny. Při poranění se barvila do oranžovočervena.

198.12 kB    
DSC_0065k.jpg
   DSC_0065k.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal Zima

PříspěvekZaslal: čt 10. června 2010 21:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z běžných druhů rodu Macrolepiota se pravděpodobně jedná o M.Rhacodes-b.červenající,i když tu většinou nacházím v jehličnatých (smrkových) lesích.
Teri

PříspěvekZaslal: čt 10. června 2010 23:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No já jsem tuto bedlu neměla v určovně, každopádně všechny znaky ukazují na zahradní (nenašla jsem v atlase její téma)... po poranění se objeví červenooranžová barva - nikoliv červená, pokožka klobouku je světlá, třeň poměrně hodně ztlustlý na bázi...
Michal Zima

PříspěvekZaslal: pá 11. června 2010 0:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 10. června 2010 23:17 Teri napsal:
No já jsem tuto bedlu neměla v určovně, každopádně všechny znaky ukazují na zahradní (nenašla jsem v atlase její téma)... po poranění se objeví červenooranžová barva - nikoliv červená, pokožka klobouku je světlá, třeň poměrně hodně ztlustlý na bázi...

No tak já se teda přiznám,že bedlu zahradní jako takovou neznám. Je mi známo,že určitá skupina bedliček z rodu Lepiota se souhrnně nazývá "zahradní bedly" - záludná otázka při mykologických zkouškách-některé jsou jedovaté.To jsou ale drobné houbičky a tvůj obrázek ukazuje jednoznačně na rod Macrolepiota.A jestli tě zmátl druhový název červenající,tak tě ujišťuji,že oxidace dužniny probíhá od oranžové,hnědočervené až k tmavě okrové.Ale stejně by mě zajímalo,kde jsi přišla k té bedle zahradní???-v nějaké literatuře nebo na netu...???
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 11. června 2010 6:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt června 10, 2010 11:17 pm Teri napsal:
No já jsem tuto bedlu neměla v určovně...

Aha. Tož to se omlouvám. Vzhledem k tomu, že tam bylo napsáno "Já bych tu měla mít jednu zahradní (nenašla jsem, že by měla sólo téma)" tak jsem vyrozuměl, že se jedná pravděpodobně o bedlu zahradní a že je potřeba to potvrdit. Proto jsem to vyšoupl z tématu bedly červenající do Určovny.

Tož jak? Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: pá 11. června 2010 7:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No Bobe, je to bedla zahradní, nebo česká, záleží jak to bereš. Já si jen nebyla jistá, zda ji přišoupnout k té červenající Very Happy
A Michal Zima:
Lepiota rhacodes var. hortensis Pilát
Macrolepiota rhacodes var. hortensis (Pilát) Wasser
Lepiota bohemica Wichanský
Macrolepiota bohemica (WICHANSKY) KRIEGLST. & PÁZMÁNY
jsou synonyma pro bedlu zahradní.
Michal Zima

PříspěvekZaslal: pá 11. června 2010 12:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aha,tak už jsem doma.Mám v ruce přehled evropských druhů r. Macrolepiota Sing.,kde je M.bohemica zařazena do subsekce Rhacodes pod názvem M.bohemica a synonymizována jako Lepiota Rhacodes var. hortensis.Rád jsem se poučil,díky.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru