Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: čt 10. června 2010 21:45 |
 |
|
Z běžných druhů rodu Macrolepiota se pravděpodobně jedná o M.Rhacodes-b.červenající,i když tu většinou nacházím v jehličnatých (smrkových) lesích.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

|
Zaslal: čt 10. června 2010 23:17 |
 |
|
No já jsem tuto bedlu neměla v určovně, každopádně všechny znaky ukazují na zahradní (nenašla jsem v atlase její téma)... po poranění se objeví červenooranžová barva - nikoliv červená, pokožka klobouku je světlá, třeň poměrně hodně ztlustlý na bázi...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: pá 11. června 2010 0:20 |
 |
|
čt 10. června 2010 23:17 Teri napsal: |
No já jsem tuto bedlu neměla v určovně, každopádně všechny znaky ukazují na zahradní (nenašla jsem v atlase její téma)... po poranění se objeví červenooranžová barva - nikoliv červená, pokožka klobouku je světlá, třeň poměrně hodně ztlustlý na bázi... |
No tak já se teda přiznám,že bedlu zahradní jako takovou neznám. Je mi známo,že určitá skupina bedliček z rodu Lepiota se souhrnně nazývá "zahradní bedly" - záludná otázka při mykologických zkouškách-některé jsou jedovaté.To jsou ale drobné houbičky a tvůj obrázek ukazuje jednoznačně na rod Macrolepiota.A jestli tě zmátl druhový název červenající,tak tě ujišťuji,že oxidace dužniny probíhá od oranžové,hnědočervené až k tmavě okrové.Ale stejně by mě zajímalo,kde jsi přišla k té bedle zahradní???-v nějaké literatuře nebo na netu...???
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 11. června 2010 6:58 |
 |
|
čt června 10, 2010 11:17 pm Teri napsal: |
No já jsem tuto bedlu neměla v určovně... |
Aha. Tož to se omlouvám. Vzhledem k tomu, že tam bylo napsáno "Já bych tu měla mít jednu zahradní (nenašla jsem, že by měla sólo téma)" tak jsem vyrozuměl, že se jedná pravděpodobně o bedlu zahradní a že je potřeba to potvrdit. Proto jsem to vyšoupl z tématu bedly červenající do Určovny.
Tož jak?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

|
Zaslal: pá 11. června 2010 7:27 |
 |
|
No Bobe, je to bedla zahradní, nebo česká, záleží jak to bereš. Já si jen nebyla jistá, zda ji přišoupnout k té červenající
A Michal Zima:
Lepiota rhacodes var. hortensis Pilát
Macrolepiota rhacodes var. hortensis (Pilát) Wasser
Lepiota bohemica Wichanský
Macrolepiota bohemica (WICHANSKY) KRIEGLST. & PÁZMÁNY
jsou synonyma pro bedlu zahradní.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: pá 11. června 2010 12:23 |
 |
|
Aha,tak už jsem doma.Mám v ruce přehled evropských druhů r. Macrolepiota Sing.,kde je M.bohemica zařazena do subsekce Rhacodes pod názvem M.bohemica a synonymizována jako Lepiota Rhacodes var. hortensis.Rád jsem se poučil,díky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|