Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
AGARICUS sp.???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michal Zima

PříspěvekZaslal: st 26. května 2010 21:18
  Předmět: AGARICUS sp.???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Plodnice kompaktní,zmasilá,klobouk 95mm,třeň 35mm;habitat:travnatá plocha u komunikace;solitér.
Klobouk polokulovitý,s okrajem dlouho podvinutým,bílý,bělavý,k okraji tmavnoucí do hněda,pokožka klobouku pokrytá robustními,odstávajícími šupinami.Pokožka klobouku slupitelná do 2/3 v tlustých plátech.
Třeň krátký,masivní,s mohutným residuem vela,v 1. třetině shora šedohnědý,jemně rýhovaný,pod zbytkem vela bělavý s rezavými tóny;
Lupeny husté,vysoké,černo-fialově-hnědé,ke třeni zoubkem připojené;
Dužnina na řezu třeně hnědá,světlejší ke středu;dužnina klobouku bělavá,na otlaku oxiduje do růžovofialova;
VůněConfused?? mám rýmu jako prase!
Chuť: výrazná,typická pro žampiony
Vyobrazenou plodnici jsem nalezl dnes 26.5.2010 v pracovní době,bohužel bez fotoaparátu,zaujala mě výrazně šupinatá pokožka klobouku.Já si jdu lehnout a Vám přenechávám toto k určení.MZ.

102.03 kB    
agaricus sp. 003.jpg
   agaricus sp. 003.jpg

91.06 kB    
agaricus sp. 002.jpg
   agaricus sp. 002.jpg

91.47 kB    
agaricus sp 001.jpg
   agaricus sp 001.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 27. května 2010 8:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nebyla ta plodnice nápadně tvrdá? Mohlo by jít o Agaricus bitorquis.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal Zima

PříspěvekZaslal: čt 27. května 2010 20:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 27. května 2010 8:00 Kraken napsal:
Nebyla ta plodnice nápadně tvrdá? Mohlo by jít o Agaricus bitorquis.

Ahoj,ano,mohlo,gratuluji a děkuji!téměř určitě se bude jednat o sp. II.sekce gen AGARICUS ,tj. EDULES Hlaváček (1949),typ sekce Ag. edulis(Vitt.ex Moeller et Sch.),5. sk. syn Bitorques etc.Další možnosti: Ag. edulis,Ag.amaleolens,ag. spissicaulis; Icones: MS seš. 1-2 III./1984,roč. LXI,str.9.Ještě jednou děkuji,tak bych si představoval URČOVNU!!! Srdečně zdravím,Michal Zima
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 27. května 2010 21:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmm, Karle gratuluji Very Happy Já ale mezi těmi všemi lens,ques a lis postrádám "obyčejné české " Pečárka opásaná, například Crying or Very sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Zima

PříspěvekZaslal: čt 27. května 2010 23:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

DavidusCZ může mít pravdu,7.skupina sekce EDULES Villatici Hlaváček se od 5.skupiny Edules(Bitorques) příliš neliší,až na "třeň relativně dlouhý",což není případ nálezu.Ale tento znak nemusí být určující.V každém případě jsem spokojen s určením sekce a ta zůstává stejná.Takže díky DavidusiCZ.
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 27. května 2010 23:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mě neděkuj, Kraken to určil
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Zima

PříspěvekZaslal: pá 28. května 2010 0:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 27. května 2010 23:23 DavidusCZ napsal:
Mě neděkuj, Kraken to určil

Tak promiň.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 31. května 2010 11:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nerostl náhodou někde u silnice nebo chodníku, kde se v zimě solí? Výrazné velké a hluboké šupiny na klobouku i jeho tvar ukazují na Agaricus bernardii. Původně druh pobřežních dun, nyní v důsledku solení komunikací dosti hojný i u nás.

Vůně je také důležitá, tu bohužel neznáme. Podobný A. maleolens voní či spíše smrdí po slanečku.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 07. června 2010 17:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pečárku Bernardovu jsem dal do houbolovu. Kde to rostlo - nebylo to někde u silnice?
Michal Zima

PříspěvekZaslal: po 07. června 2010 19:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Plodnici jsem našel na travnatém pásu,bezprostředně vedle betonové cesty(silnice).Vůni opravdu nedokážu vzhledem k momentální indispozici určit. Dnes jsem na tom samém místě našel další 2 (menší) plodnice,ale už jsem je dále nezkoumal.Je možné,že zítra se na to místo dostanu znovu,tak ověřím vůni.K pečárce Bernardii se pokusím zjistit,co o ní mám v literatuře. Díky a zatím ahoj.M.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 08. června 2010 1:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že je to jasné. Prosím o přesun do určených: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=3786.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru