Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Poradíte? :)
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
frashmaker

PříspěvekZaslal: ne 06. června 2010 18:41
  Předmět: Poradíte? :)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem vyšel na poslední mykoprocházku před odletem do USA na 4 měsíce a našel jsem toto Smile. A nevím si s tím rady Smile. Na mechem porostlém pařezu pravděpodobně modřínu. V okolí ještě bříza. Nalezeno dnes 6.června 2010 nedaleko Leškovy Hůrky v okr. Chrudim.

135.83 kB    
IMG_9300XX.jpg
   IMG_9300XX.jpg

Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 07. června 2010 17:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vypadá to jako mladé housenice. Je to jen tip.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 07. června 2010 18:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A já bych zase řekl, že to jsou zatím ještě hodně drobounké křehutky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal Zima

PříspěvekZaslal: po 07. června 2010 19:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

je to housenice-Cordyceps,druh je možno jednoznačně určit podle hostitele,na kterém plodnice fruktifikuje,např. C.gracilis-h.menší - obr.např. MS,seš. 3-4,r.2002 -napadá larvy Hepialus sp..
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 07. června 2010 21:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A jak to vypadalo na podélném řezu? Jinak ta diskuze nemá moc smysl... Podle mě by to mohly být mladé polničky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: út 08. června 2010 0:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak píše Martin, může to být cokoli. Myslím si, že se to jako housenice jen tváří. Vypadá to po zvětšení, že těsně pod kloboukem je mladé vela,proto není vidět "odstátý" klobouček od třeně a plodnice působí housenicově Smile . Řez, nebo oddělený klobouček by řekl víc.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 08. června 2010 1:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 07. června 2010 21:38 Martin Kříž napsal:
A jak to vypadalo na podélném řezu? Jinak ta diskuze nemá moc smysl... Podle mě by to mohly být mladé polničky.

Ano, je to pěkná hádanka. Beru zpět housenice, tam jsou i u dost mladých vidět ústí peritecií.
Michal Zima

PříspěvekZaslal: pá 11. června 2010 2:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No máte všichni pravdu,už bych si na tu housenici taky nevsadil,ale je to pořád o tom,že nám autor nesdělí základní fakta:z čeho to vlastně roste??!!,je to kloboukatá houba??!!jak máš určit druh,když ani nevíš jestli se jedná o ascomycetes nebo basidio...Polničky jsem na modřínovém pařezu nikdy nesbíral,v prostředí (mechovitém viz obraz) také ne a charakter třeně (pokroucenost) a poměr jeho délky k průměru "klobouku"...no fakt nevím,z čeho vycházet.Původní určení beru zpět jako nepodložené fakty,ale... no nic.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru