Zaslal: ne 25. července 2010 14:39 Předmět: Antrodiella serpula - Outkovečka Höhnelova
Rostla na odumřelém rezavci, na větvi buku. První plodnice je za dva dny po dešti, stejně jako celkový pohled. Max. velikost nesrostlých kloboučků cca 1,5 x 1 cm. Synonymum je Antrodiella hoehnelii, ale kterému českému druhovému jménu dát přednost? Hoehnelova - Hohnelova - Höhnelova.
Zaslal: pá 11. července 2014 20:18 Předmět: Outkovka
Nalezeno v přírodním parku Homolka -Vojířov v blízkosti rezervace Fabián, na Jindřichohradecku, na spadlé větvi buku ( s největší pravděpodobností). Byla určena jako o. Hoehnelova (pokud to jméno píši špatně, tak mne opravte). Velikost asi 3 x 4 /4x 5/ cm. Hledal jsem odkazy na tuto outkovku zde na Damyku i na Google, ale nenašel jsem prakticky nic (možná jsem hledal špatně). Může to být ona?
Horní snímek je pohled shora, spodní snímek pohled ze spodu.
No možná jsi nic nenašel, protože ta houba se česky jmenuje outkovečka Höhnelova a latinsky Antrodiella serpula. Jestli je to ona nevím, nikdy jsem ji neviděla.
Teri,
je to ona. Akorát že český název je udáván jednou jako outkovka H..., jinde zase jako outkovečka H....
Když jsem zadal do vyhledávače tady na Damyku "outkovka Hoehnelova", tak se mi neobkevilo vůbec nic. Když jsem pak na tvou radu zadal "outkovečka H....", tak se mi něco objevilo. Asi 3 - 4 příspěvky. Mimo jiné i z Datlasu, ale zde byla uvedena jako "outkovka H...." . Latinský název - Androdiella serpula - soouhlasí pro oba české názvy - alespoň podle toho, co jsem si ověřoval v atlasech i na NETu. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory