Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Michal Mikšík
|
Zaslal: so 31. července 2010 20:23 Předmět: Buchwaldoboletus lignicola - Hřib dřevožijný |
|
|
Tak jsem byl dnes v jednom lese, kde to byla jen samá netýkavka a nebyla tam ani jediná houba, když tu najednou jsem u paty obrovského modřínu našel tuhle supervzácnost !!! Konečně se mi splnil můj sen najít tohoto hřiba. Nová lokalita pro ČR!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: so 31. července 2010 20:24 |
|
|
pokračování...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: so 31. července 2010 21:50 |
|
|
Parádní nález !
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kudláček Čestný člen
Založen: 15. 11. 2005 Příspěvky: 564 Bydliště: Hlinsko v Čechách
|
Zaslal: ne 01. srpen 2010 12:43 |
|
|
Michale super!! Já ho též ještě neviděl, ale začíná tu Kotrč Němcův a chci se podívat na hříbka kaštanového
_________________ Kudla - Houby na Hlinecku |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
Zaslal: st 04. srpen 2010 20:12 |
|
|
Bomba. Myslím že na Nahoubách ho dával i Forrest.
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
Zaslal: st 11. srpen 2010 11:55 |
|
|
Také se mi tuto sobotu zadařilo. Ovšem díky prudkému dešti jsem se ani neodvážil vytáhnout foťák, tak jen dokumentační foto rozmoklé plodnice po příchodu z lesa... Jehličnatý les, vyrůstal z pařezu, Smilovy Hory poblíž Mladé Vožice.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: po 27. září 2010 5:08 |
|
|
Nemaje co dělat v tuto noční hodinu, čtu si mykologické články. A co se nedovím:
Buchwaldoboletus lignicola, reportedly a brown-rot fungus, is described growing on stumps of conifers, woody debris or needle litter (Pilát 1969). At first view this lifestyle is exceptional in the Boletineae and appears to be a prime example of a reversal from mutualism to saprotrophism. The results in the study of Szczepka and Sokól (1984) suggest that B. lignicola is able to grow only on wood that was decayed by the polypore Phaeolus schweinitzii and thus contradict that B. lignicola actually causes the brown-rot. These findings show evidence of an ecological specialization and close association between both fungi, however, we question whether the ecology of B. lignicola has been researched sufficiently.
Zdroj: http://www.mycologia.org/cgi/content/full/98/6/971
Ve zkratce: Existuje domněnka, že hřib dřevožijný je schopen růst pouze na dřevu již rozloženém hnědákem Schweinitzovým a sám nezpůsobuje hnědou hnilobu.
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: po 27. září 2010 10:09 |
|
|
citace: |
Ve zkratce: Existuje domněnka, že hřib dřevožijný je schopen růst pouze na dřevu již rozloženém hnědákem Schweinitzovým a sám nezpůsobuje hnědou hnilobu. |
Já ho za svůj život viděla 2x přímo na lokalitě a mohu potvrdit, že v obou případech byl přítomen hnědák Schweinitzův.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: po 27. září 2010 14:36 |
|
|
Takže jestli tomu dobře rozumím, tak hnědák do toho dřeva vpustí nějaké specifické látky, díky nimž tam pak může růst tenhle hřib? Podle mě ten jistý stupeň rozložení dřeva by mohlo způsobit více druhů hub, tak mě právě napadlo, že by to ten hnědák něčím "naimpregnoval"
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: po 25. října 2010 8:57 |
|
|
Zdravím všechny Damykáče
Mám prosbu. Píši pro Mykologický sborník článek o současném rozšíření hřibu dřevožijného v ČR, v němž by měly být podchyceny všechny zaznamenané lokality. Pokud máte nějaký nález tohoto hřibu, či znáte někoho, kdo jej má, napište mi prosím !!
(pozn. nálezy publikované na fóru www.nahouby.cz mám podchycené)
Díky za pomoc !!!
Michal MIkšík
michal.miksik@gmail.com
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: po 25. října 2010 12:03 |
|
|
a opravdu je to do sborníku?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: po 25. října 2010 14:42 |
|
|
No, ač s podivem, opravdu je to do sborníku.
Jde o čistě odbroný článek, který se rozhodně nehodí do časopisu Svět hub.
Michal M.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: po 25. října 2010 21:25 |
|
|
Možná by některým nevadil ani tento příspěvek ve Světě hub Zvlášť když jde o takhle zajímavý případ.
Jinak možná by stálo za to nejen vysledovat lokality ale také to, zda se vždycky u daného nálezu h. dřevožijného objevil i phaeolus schweinitzii
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: čt 27. ledna 2011 17:34 Předmět: Hřib dřevožijný |
|
|
2.srpna 2010 jsem se na mimoňsku rozběhnul za něčím ,co vypadalo jako obří hříbci a co se nakonec ukázalo jako Hnědáci schweinitzovi....vedle něj tyhle podivný "skoropodborováci" , jeden z nich měl nožku rozcupovanou od chrobáka....díky Damyku jsem si vzpoměl, že tu, tuším, že Mistr Vlkodlak, ovcitoval anglickej článek, že Buchwaldoboletus roste téměř výlučně v těsný blízkosti hnědáka, tímto bych chtěl i poděkovat za tento nález, jinak by mi to asi nedocvaklo! Obdobně jako Klouzek kravskej a Slizák růžovej.....symbióza, parazitizmus, komensál?.....
Lokalita leží ve 290m.n.m., jedná se o soustavu tmavejch, do matečný horniny ostře zařízlejch (vodně-)erozních údolíček v pískovcový tabuli, takže se dá, i podle květeny, předpokládat relativně kyselý podloží....na to bych usuzoval i podle defacto chybějícího bylinnýho i křovinnýho patra a extrémně vysoký vrstvy hrabanky, jakožto i naprostý absence semenáčků....to ukazuje i na velmi nízký "pracoví nasazení" bakteriálních konsorcií "destruentů" a to zase ukazuje na nízký PH půdy! Plodnice rostly na bázi přestárlý borovice (120-140let) , jinak se tu dendrologicky jedná o téměž výlučnou směs borovic a buků, obojí evidentně v nepříliš sqělý kondici...jako zajímavost ještě uvedu, že právě tohle místo je velmi štědrý na Boletus edulis i na dubáky, i ve smrčině o cca 300 dál jich roste větší než malé množství praváků! A lezou tu časněji než v Polabí a posledního hříbka(pochopitelně solitéra a za zenitem) jsem našel předloni 6.prosince! Místo je taky plný kotrčů, předloni mi vyskočilo najednou dobře přes 100 plodnic na ploše cca 4ha, loni "pouze" něco přes 40 a o většinu se mi "postarali" slimáci!
|
194.52 kB |
|
|
|
|
4e50f1be-4cfa8423-c037-44a0706a.jpg |
_________________ "Náhoda přeje připraveným!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: čt 27. ledna 2011 19:00 Předmět: Re: Hřib dřevožijný |
|
|
čt 27. ledna 2011 17:34 Forrest Run napsal: |
2.srpna 2010 jsem se na mimoňsku rozběhnul za něčím ,co vypadalo jako obří hříbci a co se nakonec ukázalo jako Hnědáci schweinitzovi....vedle něj tyhle podivný "skoropodborováci" , jeden z nich měl nožku rozcupovanou od chrobáka....díky Damyku jsem si vzpoměl, že tu, tuším, že Mistr Vlkodlak, ovcitoval anglickej článek, že Buchwaldoboletus roste téměř výlučně v těsný blízkosti hnědáka, tímto bych chtěl i poděkovat za tento nález, jinak by mi to asi nedocvaklo! Obdobně jako Klouzek kravskej a Slizák růžovej.....symbióza, parazitizmus, komensál?.....
Lokalita leží ve 290m.n.m., jedná se o soustavu tmavejch, do matečný horniny ostře zařízlejch (vodně-)erozních údolíček v pískovcový tabuli, takže se dá, i podle květeny, předpokládat relativně kyselý podloží....na to bych usuzoval i podle defacto chybějícího bylinnýho i křovinnýho patra a extrémně vysoký vrstvy hrabanky, jakožto i naprostý absence semenáčků....to ukazuje i na velmi nízký "pracoví nasazení" bakteriálních konsorcií "destruentů" a to zase ukazuje na nízký PH půdy! Plodnice rostly na bázi přestárlý borovice (120-140let) , jinak se tu dendrologicky jedná o téměž výlučnou směs borovic a buků, obojí evidentně v nepříliš sqělý kondici...jako zajímavost ještě uvedu, že právě tohle místo je velmi štědrý na Boletus edulis i na dubáky, i ve smrčině o cca 300 dál jich roste větší než malé množství praváků! A lezou tu časněji než v Polabí a posledního hříbka(pochopitelně solitéra a za zenitem) jsem našel předloni 6.prosince! Místo je taky plný kotrčů, předloni mi vyskočilo najednou dobře přes 100 plodnic na ploše cca 4ha, loni "pouze" něco přes 40 a o většinu se mi "postarali" slimáci! |
Nejsem na to odborník, ale opravdu to vypadá jako on.
Ale stále ještě nevím, proč se většinou vyskytuje ve společnosti P. schweinitzi. Je to nějaká symbióza mezi těmito dvěma druhy???
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
|