Zaslal: út 21. února 2017 21:00 Předmět: Spongipellis pachyodon - Plstnatec tlustoostný
Plodnice rostou celoročně na mrtvém i živém dřevě listnáčů, nejčastěji na padlých kmenech dubů. Plodnice rozlité, někdy i kloboukovité, často vyskytující se ve srostlicích. Dobře určujícím znakem jsou ostny až 30mm dlouhé, ploché, na koncích špičaté (i s více špičkami či zubaté). Barva plodnice je bělavé až smetanově krémová, ve stáří rezavohnědá. Dužina měkké, bez výraznější vůně a chuti.
Zaslal: út 21. února 2017 21:35
Gratuluju k nálezu. Tento vzácný choroš byl na našem území objevený v roce 1953, kdy ho na pařezu nedaleko Třeboně našel J. Kubička a určil Z. Pouzar. Před dvěma lety jsem se pokoušel zjistit, jestli tam ještě roste, pařezů i padlých kmenů jsem obešel docela dost, ale najít se mi ho nepodařilo. Zároveň jsem zkusil najít i Pachykytospora tuberculosa, kterou tam za dob Velenovského sbíral V. Weinzettl (měla tam obrůstat celé kmeny starých dubů). Stejný výsledek.
Ještě bych dodal, že se lze setkat i s českým jménem zubatec tlustoostný.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory