Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 05. dubna 2006 13:39 Předmět: Basidioradulum radula - Kornatec okrouhlý |
 |
|
Kornatec okrouhlý - Basidioradulum radula
http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?p=187#187
Další obrázky u tohoto druhu budou brzo. Mám nějaký klacek s tím svinčíkem schovaný. Jenom ho vyfotit.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 03. října 2006 9:20 Předmět: Kornatec okrouhlý - Basidioradulum radula |
 |
|
Tož jsem byl v lese za barákem a nic tam není ... našel jsem jen dva klackofily.
Zde je první. Dlouho jsem brouzdal altasem a dospěl jsem k vzácné hrotnatečce sladkovonné. Ale po vašich námětech musím opět změnit podruhé svou diagnózu ... je to Kornatec okrouhlý - Basidioradulum radula. Na sotva milimetrové šlupce, která šla velmi snadno oddělit od kůry klacku dubu, byly ostny s délkou okolo 3 mm. Okraj je v souladu s atlasem pýřitý a oválné plodnice se slévají. Rostli zejména na té straně klacku, která ležela na zemi. V atlasech se píše, že má mít silnou sladkou vůni. Tak nějak nevím jaká vůně je nazývána silnou sladkou ... s milou jsme to očuchávali nějakou tu dobu a dospěli jsme k závěru, že vůně je taková jakože chemická. Já bych tipnul, že podobně voní tuším jodoform. Chuť žádná, konzistance tak trochu chrupavčitá ale asi měkčí než třeba ucho jidášovo.
Potvrdí někdou mou diagnózu dle obrázků
|
201.29 kB |
 |
28.9.2006, Libušín (KL), listnatý lesík, větev dubu. (c) Bob |
|
 |
|
MoznaHrotnatecka.jpg |
|
238.04 kB |
 |
|
 |
|
MoznaHrotnatecka2.jpg |
|
231.48 kB |
 |
|
 |
|
MoznaHrotnatecka3.jpg |
|
228.57 kB |
 |
|
 |
|
MoznaHrotnatecka4.jpg |
Naposledy upravil Bob dne út 03. října 2006 16:53, celkově upraveno 3 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Luboš Čestný člen
|
Zaslal: út 03. října 2006 10:47 |
 |
|
Podle fotky těžko určovat, ale klidně by to mohl být i Struhák blanitý - Ceocoricium (Cerocorticium?) molare ta Hrotnatečka sladkovonná je celkem vzácná.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 03. října 2006 11:21 |
 |
|
03. října 06, 9:47 Luboš napsal: |
Podle fotky těžko určovat, ale klidně by to mohl být i Struhák blanitý - Ceocoricium molare ta Hrotnatečka sladkovonná je celkem vzácná. |
Nebo by to mohl být i nějaký Kornatec - Hyphodontia.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 03. října 2006 13:14 |
 |
|
Struháka jsem nezaznamenal - kouknu na to. Kornatci by měli mít ty ostny do 2 mm, u této houby byly 3 mm a více.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 03. října 2006 13:31 |
 |
|
Drobné zabrouzdání na webu ... shoda se Struhák blanitý je 99%. Doma prostuduji popisy ... snad tam najdu kde jsem šlápl vedle ... jinak ... jak je od sebe rozlišit?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 03. října 2006 15:20 |
 |
|
Mi se to na struháka moc nezdá. Spíše mi to připomíná Kornatec okrouhlý - Basidioradulum radula. Oba jsem loni fotil a dával jsem je i tady do atlasu. Povlaky toho struháka se mi zdály, alespoň za vlhka takové voskovité, pružné a pokrývaly často i dost velké plochy na klaccích - i 30 x 20 cm plochu. Ostny něl nepravidelné a na konci oblé.
Naposledy upravil mat60 dne st 04. října 2006 7:49, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 03. října 2006 17:06 |
 |
|
Mate, máš samosebou pravdu Poté, co jsem si přečetl tvé popisy v atlasu DAMyko není pochyb, že je to tak jak říkáš. Ten bílý plstnatý okraj je tedy asi vodítkem mezi Kornatec okrouhlý a Struhák blanitý. Jak odlišit tu hrotnatečku? Ani u kornatce ani u struháka neuvádíš vůni. Můžeš si někdy čuchnout?
Jak je to s tím názvem rodu? Kornatec - Hyphodontia versus Kornatec okrouhlý - Basidioradulum radula
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 04. října 2006 8:05 |
 |
|
03. října 06, 16:06 Bob napsal: |
Mate, máš samosebou pravdu Poté, co jsem si přečetl tvé popisy v atlasu DAMyko není pochyb, že je to tak jak říkáš. Ten bílý plstnatý okraj je tedy asi vodítkem mezi Kornatec okrouhlý a Struhák blanitý. Jak odlišit tu hrotnatečku? Ani u kornatce ani u struháka neuvádíš vůni. Můžeš si někdy čuchnout?
Jak je to s tím názvem rodu? Kornatec - Hyphodontia versus Kornatec okrouhlý - Basidioradulum radula |
Na vůni si vůbec nevzpomínám, ale asi to bude úplně bez zápachu. Asi si někdy si čmuchnu . Český název kornatec se bohužel používá pro celou řadu rodů s různými latinskými názvy. Jsou to např. Basidioradulum, Cylindrobasidium, Laeticorticium, Phlebiella, Phanerochaete, Hyphodontia, a asi ještě spousta dalších . Největší sranda je, že ten český název se někdy používá jenom pro některé druhy z těch uvedených rodů a ne pro všechny. Druhy se stěhovaly z rodu do rodu a české názvy se nechávaly být .
Horší je, že těch resupitátních klackomycetů s zubovitým hymenoforem je asi spousta a já jich většinu neznám a nepoznám.
např. na adrese
http://www.uni-tuebingen.de/uni/bbm/mycology/hydokey.htm je klíč pro určování druhů z rodu Hyphodontia. I když jsem se podle něho snažil určit nějaké klackomycety, tak nevím Jejich obrázky jsou na www.nahuby.sk. Stačí tam dát do vyhledavání Hyphodontia.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 04. října 2006 8:46 |
 |
|
Tak já to pěkně zase oddělím a nechám to v určovacím tématu ... ... Já chci mikroskop!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 04. října 2006 10:36 |
 |
|
04. října 06, 7:46 Bob napsal: |
Tak já to pěkně zase oddělím a nechám to v určovacím tématu ... ... Já chci mikroskop! |
Já mikroskop mám a stejně dost často narazím . Zmikroskopovat jde všechno, ale vyhodnotit ty obrázky a ještě k tomu správně je druhá věc. Obyčejně narazím na to, že nemůžu sehnat dostatečně přesné popisy mikroznaků. Nebo co je horší, často ani nevím s čím vším to mám srovnávat a co je důležitý mikroznak. Ale s tím Basidioradulum radula bych to asi s otazníkem nechal jak je.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 04. října 2006 11:56 |
 |
|
ok, tak já to jen výhledově zedituji a promažu