Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Penízovka?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 11. října 2010 18:28
  Předmět: Penízovka?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Stále očekávám fundovanou odpověď na témě, které jsem tu založil před dvěma dny, a až teď se dívám, že tu není. někam zmizelo. Tak tedy znovu.

V mladém smrkovém lese (no, on to není les, ale pěstovna vánočních stromků) starém asi 7 let se objevily stovky hub. Popis klobouku nebudu uvádět, bude zřejmý z fotek, jen dodám, že klobouky měly maximálně něco přes 5 cm. Byly docela barevně proměnlivé ať už co se týká různě starých plodnic, tak stejně starých plodnic - opět napoví snímky. Mladší plodnice polokulovité, starší rozprostřené většinou se zvlněnými okraji. Třeně na výšku max. asi 7 cm, dole tmavší, u klobouku bělavé.

Lupeny u mladších bělavé, u některých velmi lehce krémové, u starších světle hnědé, připojené ke třeni, široké.

Vůně slabě houbová, ale díky rýmě nemůžu blíž popsat. Rostly víceméně trsnatě. V úvahu připadá jedině smrk, protože nejbližší jiný strom jsou dvouleté jedle vzdálené asi 300 metrů a předtím se tam pěstovala jen zelenina.

Napadla mě nějaká penízovka, ale stále to nemůžu nějak přesněji přiřadit.

105.98 kB    
101008_35_Nechvalin.jpg
   101008_35_Nechvalin.jpg

193.95 kB    
101008_15_Nechvalin.jpg
   101008_15_Nechvalin.jpg

172.75 kB    
101008_13_Nechvalin.jpg
   101008_13_Nechvalin.jpg

130.88 kB    
101008_03_Nechvalin.jpg
   101008_03_Nechvalin.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 11. října 2010 19:06
  Předmět: Re: Penízovka?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 11. října 2010 17:28 ram2007 napsal:
Napadla mě nějaká penízovka, ale stále to nemůžu nějak přesněji přiřadit.

Spíš nějaká šupinovka, než penízovka, řekl bych...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 11. října 2010 19:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Šupinovka? To mě ani nenapadlo. Samozřejmě tím něříkám, že by to nemohla být ona. Ale jaká? Nějak mi to na žádnou z nich nepřipadá
wenca

PříspěvekZaslal: po 11. října 2010 20:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

a co nějaká slzivka?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 11. října 2010 21:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tak, slzivka...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 11. října 2010 21:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 11. října 2010 20:46 Tuřín napsal:
Tak tak, slzivka...

Slzivku bych tipoval podle té poslední fotky, možná i podle předposlední - ale co třeba ta první fotka? To vypadá jako nějaká úplně jiná houba...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 11. října 2010 22:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jsou to všechno slzivky, ale nevylučuji, že to první je jiný druh...
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 12. října 2010 7:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky, večer až budu mít víc času se zkusím na ty slzivky podívat. Každopádně je možné, že tam není jen jeden druh. Těch houbiček tam bylo na několika flecích opravdu stovky a zkoumat u každé jestli je to ta nebo ona bylo nemožné, zvlášť když jsem byl v práci Very Happy Jinak teda ta první fotka je focená za plného slunce, ostatní ráno před východem slunce, takže ty barvy na první fotce se trošku liší od těch dalších
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 12. října 2010 10:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 12. října 2010 6:03 ram2007 napsal:
Každopádně je možné, že tam není jen jeden druh.

Ta poslední fotka mi dost připomíná slzivku opásanou, ta fotka nahoře mi naopak slzivku nepřipomíná vůbec, nicméně věřím Tuřínovi Very Happy
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 12. října 2010 11:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No možná možná možná by to prvé mohla být i křehutka, ale spíš ne...
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 12. října 2010 19:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No já mám spoustu fotek, takže když to brzy nerozluštím, přidám sem i další Smile Každopádně jak už jsem psal - těch hub tam rostly stovky, takže pochopitelně tam byla i různá vývojová stadia. Je možné, že to není jen jeden druh, ale podle mě spíše ano. Ve svém předchozím příspěvku jsem napsal, že jsem neměl moc času zkoumat každou plodnici, ale... Když jsem se podíval na maličkou plodnici, pak na trošku větší, pak na trošku větší atd. vypadalo to na plynulý přechod jak co se týká barvy, tak třeba lupenů. Takže bych byl spíše pro jeden druh. No, ale ruku do ohně bych za to nedal
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 12. října 2010 19:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 12. října 2010 18:02 ram2007 napsal:
Takže bych byl spíše pro jeden druh. No, ale ruku do ohně bych za to nedal

Tak ji tam nedávej, ale ty fotky sem dej určitě Very Happy
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 16. listopadu 2010 20:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 12. října 2010 18:22 Sley napsal:
út 12. října 2010 18:02 ram2007 napsal:
Takže bych byl spíše pro jeden druh. No, ale ruku do ohně bych za to nedal

Tak ji tam nedávej, ale ty fotky sem dej určitě Very Happy

Omlouvám se, na ty další fotky jsem nějak pozapomněl. Ale teď tam ty houbičky znovu vyrazily a už se mi je povedlo spolehlivě identifikovat. Jde opravdu o tu slzivku opásanou. Nějaké fotky jsem dal sem http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=49224#49224
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru