Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hnědá houba na odumřelém listnáči
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 01. října 2010 13:34
  Předmět: Hnědá houba na odumřelém listnáči
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám problém s určením jedné houby. Našel jsem je včera - rostly jen na jednom kmeni v pokročilém stadiu rozkladu. Klobouky byly oranžověhnědé až hnědé, lysé a velké až tak kolem pěti centimetrů. Mladé byly polokulovité (a tmavší), starší až téměř ploché a ty starší byly skoro všechny na okrajích "rozpukané" (nevím jak to říct, na fotkách je to vidět). Lupeny sbíhavé na třeň a na některých starších byl na třeni takový přisedlý prstýnek (na jedné fotce je vidět). Vůně nebyla ničím výjimečná - prostě houbová. Houby rostly na tom kmeni v menších trsech nebo i jednotlivě. Nevím co je to za strom, ale na 100% listnáč. Je to lokalita o šířce cca 100 metrů a délce cca 2 kilometry kolem potůčku a rostou tu topoly, olše, nějaké javory, jasany, velmi výjimečně dub, takže pravděpodobně ten kmen bude z těchto druhů. Roste tam taky hodně černého bezu (nasbíral jsem tam asi dvě kila Jidášova ucha Very Happy), ale ten nikdy neudělá tak velký kmen Smile

90.65 kB    
30.9.2010, Veselí nad Moravou, starší plodnice
100930_18_Veseli nad Moravou.jpg
   100930_18_Veseli nad Moravou.jpg

75.81 kB    
30.9.2010, Veselí nad Moravou, pohled pod klobouk u staré plodnice
100930_12_Veseli nad Moravou.jpg
   100930_12_Veseli nad Moravou.jpg

100.33 kB    
30.9.2010, Veselí nad Moravou, mladé plodnice
100930_10_Veseli nad Moravou.jpg
   100930_10_Veseli nad Moravou.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 01. října 2010 14:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ze všeho nejvíc mi to připomíná kržatku zimní.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 01. října 2010 14:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 01. října 2010 13:03 Sley napsal:
Ze všeho nejvíc mi to připomíná kržatku zimní.

Vypadá dost podobně, i ekologie sedí. Ale hodně mi nesedí ta velikost. U kržatky zimní se uvádí velikost klobouku do 2,5 cm a u této houby byly klobouky dospělých hub okolo těch pěti cm. Navíc i vzhledově mi připadá trochu jiná
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 04. října 2010 15:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to čepičatka jehličnanová.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 04. října 2010 19:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 04. října 2010 14:12 Tuřín napsal:

Bohužel jsem se dřív na tu lokalitu nedostal, abych prozkoumal blíže původ a vývoj těch hub. Zítra se tam ale chystám. Bohužel se dost změnily podmínky, tak předpokládám, že už ji tam nenajdu. Ale vím přesně o který kmen šlo, tak třeba budu mít štěstí. A když jsem si hledal popisy té čepičatky, tak by to mohla být ona. Trochu mi tam nesedí ta ekologie, ale dočetl jsem se, že může růst i na listnáčích. Moc díky za určení!
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 09. listopadu 2010 8:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 04. října 2010 14:12 Tuřín napsal:

Tak jsem se s ní na té lokalitě od té doby setkal už mnohokrát. A je to opravdu ta čepičatka
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru