Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
exikáty
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
wenca

PříspěvekZaslal: út 05. října 2010 13:44
  Předmět: exikáty
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nevím ani jak se to správně píše, jestli exikát neboli exsikát, každopádně většina ví o co jde, zkrátka usušená houba...

občas tady čtu: "Nevím o co jde, ale už se suší exikát...."

a já se chci zeptat:

Jakým způsobem se dá poznat z exikátu, co to původně bylo za houbu?
Tvar už to má úplně jiný, tak mi napadá jedině mikroskop, ale zase otázka, co se dá pozorovat pod mikroskopem na usušené houbě?

Dík za každou odpověď Very Happy budu zas chytřejší...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 05. října 2010 14:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na exsikátu (takhle je to správně) lze za sucha pozorovat víceméně všechny mikroskopické znaky stejně jako za čerstva, nevýhodou je, jak píšeš, že makroskopicky houba vypadá dost jinak (záleží na skupině, ale obecně čím masitější a vodnatější, tím více se mění - některé víceleté choroše se nemění takřka vůbec). Pokud jsou pro určení důležité i makroskopické znaky, je velice vhodné exsikát vybavit i popisem. Některé houby lze ale určovat i jen pomocí mikroskopu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
wenca

PříspěvekZaslal: út 05. října 2010 15:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 05. října 2010 13:41 Tuřín napsal:
Na exsikátu (takhle je to správně) lze za sucha pozorovat víceméně všechny mikroskopické znaky stejně jako za čerstva....

jakým způsobem se potom dostanou na podložní sklíčko třeba výtrusy nebo když chci pozorovat v mikroskopu lupeny nebo třeň? To když se z exsikátu oškrabe nějaký prach, tak to vypadá pod mikroskopem stejně jako když třeba uříznu kousek lupenu za čerstva?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 05. října 2010 15:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je asi na delší instruktáž, ale výtrusy jsou v hojném počtu ulpělé na lupenech (nebo horní části třeně), takže v tomto není žáden problém. A řezy lupenem či třeněm se dají taky dělat. I když někdy to jde lépe za čerstva.

Naposledy upravil Tuřín dne út 05. října 2010 17:45, celkově upraveno 1 krát
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 05. října 2010 16:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je zajímavé. Taky jsem nad tím přemýšlel. Třeba konkrétně výtrusy. Když se plodnice usuší, samozřejmě trochu seschnou i výtrusy - tím pádem se změní jejich velikost. A když se pak mikroskopují, jak se udává jejich velikost? Někdo bude určitě mikroskopovat čerstvé výtrusy, někdo nebude mít tu možnost a bude mikroskopovat výtrusy získané z exikátu, tudíž seschlé. Ty velikosti pak nemůžou být stejné, ne?

Nebo z druhé strany - jak moc se změní průměr výtrusu při sušení exikátu? Změní se třeba o jednotky procent nebo třeba o 10% 30%...?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 05. října 2010 17:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rozměry výtrusů se nemění.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 05. října 2010 18:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 05. října 2010 16:43 Tuřín napsal:

Opravdu? Přece jen výtrusy jsou defakto živé buňky, obsahují spoustu vody. A když se odpaří, musí se ten výtrus nějak smrsknout. Nebo má nějakou pevnou stěnu? (omlouvám se za případnou nevědomost, co se týká morfologie, fyziologie a věcí s tím souvisejících jsem stále začátečník)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 06. října 2010 8:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

05. října 10, 17:08 ram2007 napsal:
út 05. října 2010 16:43 Tuřín napsal:

Opravdu? Přece jen výtrusy jsou defakto živé buňky, obsahují spoustu vody. A když se odpaří, musí se ten výtrus nějak smrsknout. Nebo má nějakou pevnou stěnu? (omlouvám se za případnou nevědomost, co se týká morfologie, fyziologie a věcí s tím souvisejících jsem stále začátečník)

Ony se rozměry a tvar výtrusů v exikátu po usušení mění. Jenže preparát se připravuje skoro vždy v nějakém médiu - voda, fyziologický roztok, glycerinový roztok, roztok KOH atd.. V tomto montážním médiu se rozměry vrátí na přibližně původní hodnoty. Je někdy dokonce možné pozorovat jak se rozměry v mírně liší v různých roztocích.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 06. října 2010 12:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem střelil kozla Smile Je pravda, že je vhodné např. při měření výtrusů uvádět médium, které může mít vliv na naměřenou velikost (v KOH bobtnají více než ve vodě apod.). Ale odhaduji, že to nebude více než 10%.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 06. října 2010 13:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Některé druhy se liší výtrusami o méně než 10% !!! Confused
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 06. října 2010 13:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuhle námitku jsem čekal Smile Ale zase když porovnáváš třeba dva druhy jednoho rodu, děláš to ve stejným médiu. Každopádně tohle je zajímavé téma a bylo by zajímavé na tom udělat nějakou metodickou studii.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 06. října 2010 13:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

někde jsem už o tom tady psal ... je u toho i odkaz na človíčka co na to upozorňuje ... smrsknutí vřecek o desítky procent !!!
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru