Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Doporučte literaturu!
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 17. srpen 2010 19:45
  Předmět: Doporučte literaturu!
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už hezkých pár let chodím do lesa na houby. Za tu dobu jsem si pořídil spousty atlasů. V některých z nich je dokonce i stručný úvod co houby jsou, jak rostou, v jakých podmínkách a tak. Ale vždy jen dost stručně. Ale rád bych se dověděl víc. Nevíte náhodou o nějaké publikaci, která by byla trochu podrobněji zaměřená na tohle téma?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mykožrút

PříspěvekZaslal: ne 09. ledna 2011 15:06
  Předmět: Doporučte literaturu

Skvelá kniha o hubách všeobecne,ktorá nie je atlasom,je od Pavla Škublu-Tajomné huby.Potom napríklad Huby,rastliny a ľudia od Šaškovej a Mazina,alebo Co víme o houbách od neviem koho-tuším nejaký Maďarský autor to bol,ale možno trepem.No tá prvá je naj.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 10. ledna 2011 17:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jaroslav Klán - Co víme o houbách (SPN 1989). Výborný populárně vědecký úvod do světa hub od morfologie, přes fyziologii, ekologii, po toxikologii a průmyslové využití.

Dle slov autora už dosti zastaralá, připravuje novou.

Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 11. ledna 2011 8:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za tipy. Toho Klána jsem shodou okolností zrovna včera sehnal.

A taky se mi povedlo sehnat nedávno knihu Léčivé houby dříve a nyní od Marty Semerdžievy a Jaroslava Veselského. Knihu můžu všem doporučit. V úvodu je něco z morfologie a ekologie hub ale dost stručně - i když jsou tam dost názorné černobílé obrázky. Ale podstatou hlavní části je výčet hub, které se dříve používaly k léčení a v další části houby, u kterých byly zjištěné léčivé látky objektivními metodami. A u mnohých druhů je to tam opravdu podrobně rozepsáno - jaká látka, k čemu se dá použít, mnohdy i chemický vzorec... A ne jak to vídáme běžně v atlasech "houba je považována za léčivou a to je všechno".
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mykožrút

PříspěvekZaslal: út 11. ledna 2011 21:21
  Předmět: literatúra

Asi neuhádneš,čo som tu chcel teraz napísať.Academia Praha 1986,Semerdžieva-Veselský...ale teraz už vieš.Práve kvôli tomu všeobecnému úvodu ma to ešte napadlo.No vidím,že si bol rýchlejší.A ten Maďar,to bol Zoltán Kalmár-Zázračný svet húb,vyd.Príroda Bratislava 1972.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru