Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Uchování otisků
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: so 04. září 2010 18:02
  Předmět: Uchování otisků
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Posledních pár dnů jsem si vyzkoušel udělat otisky lupenů. Asi víte co myslím - vezme se klobouk, položí se na papír a pár hodin se nechá a pak je na papíře vidět krásný otisk lupenů - respektive výtrusů z nich vypadávající.

Jsou to nádherné obrazce a některé až tak, že bych si je rád ponechal. Ale je mi jasné, že to není jen tak. Nevíte náhodou jak by se takovéto otisky daly uchovat? Npadlo mě ten papír s otiskem něčím nastříkat, ale čím? Nebo to nějak zatavit do folie?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 06. září 2010 7:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nastříkání bych se bál - mohlo by se to rozfoukat = snad s velké dálky - třeba lakem na vlasy?
A nebo nějakým průsakem lepidla spodem.

Nejsnadnější je však asi fotka Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 06. září 2010 8:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 06. září 2010 7:09 Bob napsal:
Nastříkání bych se bál - mohlo by se to rozfoukat = snad s velké dálky - třeba lakem na vlasy?
A nebo nějakým průsakem lepidla spodem.

Nejsnadnější je však asi fotka Wink

Jasně že nejsnadnější je fotka, ale chtěl bych si právě uchovat i nějaký "fyzický" otisk. Už jsem to zkoušel tím bezbarvým lakem na vlasy a zatím to vypadá dobře. Ty výtrusy byly k tomu papíru docela přilepené, tak se to nerozfoukalo. Otázka je jak dlouho to vYdrží, jestli to třeba časem nezmění barvu nebo tak
huobar

PříspěvekZaslal: pá 29. října 2010 20:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mno..jestly si chceš uchovat "fyzický" otisk i života schopný,tak jednoduše místo papíru použij sklíčko,např.mikroskopické.Až se ti otisk přenese na toto sklíčko,přiklop ho druhým sklem.Skla můžeš přilepit průsvitnou lepicí páskou po okrajích.A budeš mít zachován otisk i pro případnou kultivaci Wink
mykožrút

PříspěvekZaslal: ne 13. února 2011 8:59
  Předmět: Uchovanie výtrusov

Tie sklíčka s páskou sú asi najlepším riešením.A ešte aj vytvárajú možnosť prirovnávať farbu výtr.prachu k rôznym pozadiam.Ak máš na mysli celý odtlačok klobúka,mikrosk.podložné sklíčka budú asi trochu malé,ale to sa dá riešiť iným formátom skla.Ja mám výtr.prachy normálne na papieri,poskladané v obálkach už niekoľko rokov.Celkom to tam drží.Ani lepiť netreba,samé sa polepia.Ani sa nerozfúkli a zatiaľ nesplesneli.Po vypadaní z klobúka ho treba nechať trocha preschnúť.Len tak,voľne,pri izbovej teplote.Len pre istotu,hovoríme o vysypanom prachu,nie o klobúku.A nie v kúpeľni,alebo kuchyni,kde sa varí.Výtrusy neobsahujú na rozdiel od ostatných častí plodnice veľa vody.Ak sa nemýlim,tak 5 - 20 percent.No a keď sa potom neuskladňujú kdesi vo vlhkej pivnici,mali by niečo vydržať.Takto to vyzerá:

189.51 kB    
V.Pluteus.JPG
   V.Pluteus.JPG

147.5 kB    
V.Lep.aspera.JPG
   V.Lep.aspera.JPG

198.67 kB    
V.Panaeolus.JPG
   V.Panaeolus.JPG

139.97 kB    
V Aman.phalloides.JPG
   V Aman.phalloides.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mykožrút

PříspěvekZaslal: ne 13. února 2011 9:08

Ešte nejaké.

112.74 kB    
V.C.nebularis.JPG
   V.C.nebularis.JPG

137.12 kB    
V.Rhodoc.gemina.JPG
   V.Rhodoc.gemina.JPG

176.91 kB    
V.Stropharia..JPG
   V.Stropharia..JPG

183.51 kB    
V.Agrocybe.JPG
   V.Agrocybe.JPG
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 13. února 2011 14:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Perfektní práce! já jsem s tím teda zkoušel experimentovat a máš pravdu, že se tam přilepí samy. Ale stalo se mi, že pak stačí prstem po tom lehce přejet a už se to maže. Tak jsem zkoušel napustit papír ze spodu tím bezbarvým lakem jak to tu někdo navrhoval. Když se to udělá opravdu jemně, vypadá ten výsledek dobře a ani se to nemaže. Jen se s tím lakem musí opatrně - když se ten papír napustí moc vznikají tam takové malinké světlé tečky. Vypadá to jak dost zašumělá fotografie Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 13. února 2011 14:22
  Předmět: Re: Uchovanie výtrusov

ne 13. února 2011 7:59 mykožrút napsal:
Tie sklíčka s páskou sú asi najlepším riešením.A ešte aj vytvárajú možnosť prirovnávať farbu výtr.prachu k rôznym pozadiam.Ak máš na mysli celý odtlačok klobúka,mikrosk.podložné sklíčka budú asi trochu malé,ale to sa dá riešiť iným formátom skla.Ja mám výtr.prachy normálne na papieri,poskladané v obálkach už niekoľko rokov.Celkom to tam drží.Ani lepiť netreba,samé sa polepia.Ani sa nerozfúkli a zatiaľ nesplesneli.Po vypadaní z klobúka ho treba nechať trocha preschnúť.Len tak,voľne,pri izbovej teplote.Len pre istotu,hovoríme o vysypanom prachu,nie o klobúku.A nie v kúpeľni,alebo kuchyni,kde sa varí.Výtrusy neobsahujú na rozdiel od ostatných častí plodnice veľa vody.Ak sa nemýlim,tak 5 - 20 percent.No a keď sa potom neuskladňujú kdesi vo vlhkej pivnici,mali by niečo vydržať.Takto to vyzerá:

Jo a ještě - tobě to třeba u té štítovky vypadá krásně plasticky, úplné duny na poušti Smile To u mě je to spíš takové ploché. Jak dlouho jsi to tam nechal padat?

mykožrút

PříspěvekZaslal: ne 13. února 2011 16:47

Ja nechávam trochu dlhšie,asi okolo 24 - 30 hodín a niekedy aj dlhšie,keď zabudnem.Bežne sa odporúča nechať cez noc.Na určenie farby VP to stačí,aj pod mikroskop.No ak chceš na efekt,treba potiahnuť trochu dlhšie.Prikry miskou,aby si zamedzil pohybu vzduchu,hlavne pri vetrarní miestnosti.Aj vlhkosť si tak plodnica udrží dlhšie.Pri menších,či tenších,čo rýchlo vyschnú,pomôže kúsok navlhčenej vaty na klobúku.Tie moje nie sú žiadne trezorové uloženky,občas ich vytiahnem a použijem,čo je na nich aj vidieť.Ani prikrývať nezvyknem,čo zasa vidieť na tom machovci.No ak si chceš dať na tom záležať,mal by si.Plodnica musí byť v plnej sile,aby aj výtrusov bolo dosť a aby aj niečo vydržala a nerozliala sa.Ak je príliš mokro a plodnica je nasiaknutá vodou,papier vsaje vodu čo stečie po lupeni a je to v háji.Takže radšej za sucha.Je to taká jednoduchá vec,na ktorú netreba žiadne drahé prístroje,ani špeciálne vybavenie.Výtrusov je na svete dosť a človek konečne nemusí počítať nejaký ten miliónik hore dole.Ak by si chcel skúsiť aj tie sklíčka a nevedel kde k nim prísť,daj vedieť,poriešime.Trúseniu zdar!
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 13. února 2011 17:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za rady. Tak nějak jsem to taky praktikoval. Velice rychle jsem zjistil že i sebemenší závan větru to dokáže "rozvát". Dokonce když ten poklop nepřisedá uplně těsně nebo jsou v něm větrací otvory, tak se to na některých místech"rozmyje". No, aspoň člověk vidí kudy proudí vzdušné proudy Very Happy

Ale teda je pravda, že já jsem to tam nechával nanejvýš tak 12 hodin, zkusím tedy víc

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru