Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
Zaslal: pá 18. února 2011 9:07 Předmět: Nějaká hlenka? Nebo klackomycet?
Včera jsem našel jednu zajímavou hubku. Měla drobné oranžové až hnědooranžové plodničky připomínající malinkaté pýchavky. Některé, zjevně asi ty starší, byly až téměř hnědé. Třeň a plodnici nebylo možné odlišit, prostě jak třeba u pýchavky obecné, ale ty některé z těch starších hnědých měly krátkou tmavě hnědou stopečku. Plodničky byly maximálně cca 7 milimetrů velké, na povrchu jakoby poprášené drobnými bradavkami (opět podobnost s Lycoperdon perlatum ) Rostly buď jednotlivě nebo častěji v menších skupinách a byly jimi obsypaný celý kmen - bylo jich tam dobrých něklik stovek možná i tisíc. Kmen byl padlý, částečně ztrouchnivělý, bez kúry a neurčil jsem co by mohl být zač, ale rostou tam topoly, vrby, jasany, sem tam nějaký jiný listnáč.
Jo a omlouvám se za kvalitu fotky, moc se mi nepovedla.
153.43 kB
17.2.2011, Veselí nad Moravou
IMG_0888.JPG
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Moc z toho obrázku vidět není, ale když se to pořádně zvětší, tak to vypadá na hlenku - Hemitrichia clavata nebo H. calyculata. Oba druhy, nebo podle některých autorů jen variety se liší jen v detailním tvaru stopek.
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
Zaslal: pá 18. února 2011 11:46
pá 18. února 2011 10:39 mat60 napsal:
Moc z toho obrázku vidět není, ale když se to pořádně zvětší, tak to vypadá na hlenku - Hemitrichia clavata nebo H. calyculata. Oba druhy, nebo podle některých autorů jen variety se liší jen v detailním tvaru stopek.
Díky moc! Já vím, že z té fotky moc vidět není, vůbec se mi nepovedla Příště si dám víc záležet A taky vidím, že se na ty hlenky budu muset trochu víc podívat, když je potkávám prakticky na každém kroku _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory