Dík za názor.Som rád,že aj ty v tom vidíš Amanitu.Na fotke to moc dobre nepoznať,ale prsteň je hladký.Nie je lepšia možnosť v rámci rodu? Alebo aj mimo neho,môžeme sa mýliť.Nevie niekto?
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: ne 20. března. 2011 15:28
Taky mi to připadá jako Amanita spissa. Další debata je těžká, když na fotce chybí důležitý znak - spodní část třeně (nepoškozená).
Prsten mohl být rýhovaný třeba jen lehce - nenápadně.
Dnes som pozrel výtrusy tejto huby.Sú amyloidné,čo by spisse nahrávalo.Veľkosť (7) 7,5 - 9,5 X 6 - 7.Mohli by byť trochu väčšie,ale hádam by sa dalo.Sú z výtr.prachu,takže zrelé.Veď v prírode nič nie je presne nalinkované,ako by to človek chcel.Temer vždy je niečo "medzi".Ide len o to,čo možno tolerovať,aby bol záver správny.Na klobúku neboli žiadne zbytky vela,ako zvyčajne u tejto huby bývajú.Ale keďže sú ľahko zotierateľné,dajme tomu.V niektorej literatúre sú pri popise ryhovania prsteňa u tejto muchotrávky použité slovíčka "vždy",alebo "výrazne",ešte aj podčiarknuté. (Ale napr. u porphyrie si v tomto znaku literatúra priamo odporuje.) Nie je moc z čoho vyberať a úmerne k tomu je asi normálne rozšíriť hranice tolerancie pri odchýlke od štandardu.To je zasa v priamom rozpore s pravidlom,že ak nesedí čo i len jeden znak,huba nie je spoľahlivo určená.Tak si človeče vyber... Díky panstvo za váš pohľad a za pomoc!
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory