Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
wenca

|
Zaslal: út 22. února 2011 15:52 Předmět: slizák lepkavý? |
 |
|
Jak se člověk přebírá těmi loňskými fotkami, tak občas narazí na něco, co ho šokuje...
nevím, jak je to možné, možná tím, že jsem tento druh našel vůbec poprvé v životě, ale při nálezu jsem ho určil jako "nějaký pavučinec" a dál ho nezkoumal...
přitom včera při prohlížení fotek mi hned trklo do oka, že je to jasný slizák
vím jen, že jsem ho nalezl pod borovicemi, smrky a duby na jižním svahu 25.8.2010
podle literatury jsem ho určil jako slizák lepkavý, tak prosím buď o potvrzení či vyvrácení, díky
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: st 23. února 2011 4:42 |
 |
|
Může být, fotka jako vždy kvalitní, takže šance na dobré určení mizivá...
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 23. února 2011 6:42 |
 |
|
Moc často ho nepotkávám, ale takhle z fotky bych to nesnědl. Asi nejvíce mi vadí ty zvlněné lupeny, mám pocit, že slizáci je mají pevné a rovné. Váhám
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: so 26. února 2011 20:26 |
 |
|
Souhlasil bych se slizákem lepkavým.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 01. března. 2011 23:08 |
 |
|
so 26. února 2011 19:26 Martin Kříž napsal: |
Souhlasil bych se slizákem lepkavým. |
Martine, ty víš, že já Tvoje názory na určení beru takřka bezvýhradně, ale tohle se mi fakt nezdá... co ten bílej třeň?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: út 01. března. 2011 23:21 |
 |
|
út 01. března. 2011 22:08 Sley napsal: |
so 26. února 2011 19:26 Martin Kříž napsal: |
Souhlasil bych se slizákem lepkavým. |
Martine, ty víš, že já Tvoje názory na určení beru takřka bezvýhradně, ale tohle se mi fakt nezdá... co ten bílej třeň? |
To bude spíš bleskem teď už mám novej foťák, takže slibuju, že kvalita fotek už bude lepší....
S tím mým starým automatem totiž jen tak něco v lese bez blesku vyfotit nešlo
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: čt 14. dubna 2011 22:05 |
 |
|
st 23. února 2011 4:42 Vlkodlak napsal: |
Může být, fotka jako vždy kvalitní, takže šance na dobré určení mizivá... |
Slizáka lepkavého -3 exempláře, jsem našel kdysi dávno (cca 20 let zpět) v lesích mezi Planou nad Lužnicí a Turovcem v Jižních Čechách -smíšený les: smrky, borovice, břízy, buky a možná i nějaké jiné listnáče, na které už si teď nevzpomenu. Ač jsem nevěděl, co to je, tak podle atlasu jsem jej určil, myslím si, že i přesně a pak jsem jej i sežral, tuším ve smaženici. Běžně sbírám slizáka mazlavého (jako snad jediný houbař z těch, které znám). Nějak mám zafixováno, že slizáci, obecně, mají na třeni zbytky té blanky, která jim za mlada kryje lupeny. Tady na těchto snímcích mi tento zbytek tohoto nějak chybí. A co si tak pamatuji, tak ty mé s. lepkavé měly třeň takový jakoby hnědoflekatý. A to by mělo i při focení bleskem být vidět. Samozřejmě, mohu se mýlit.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|