Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
slizák lepkavý?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
wenca

PříspěvekZaslal: út 22. února 2011 15:52
  Předmět: slizák lepkavý?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak se člověk přebírá těmi loňskými fotkami, tak občas narazí na něco, co ho šokuje...

nevím, jak je to možné, možná tím, že jsem tento druh našel vůbec poprvé v životě, ale při nálezu jsem ho určil jako "nějaký pavučinec" a dál ho nezkoumal...
přitom včera při prohlížení fotek mi hned trklo do oka, že je to jasný slizák Smile

vím jen, že jsem ho nalezl pod borovicemi, smrky a duby na jižním svahu 25.8.2010

podle literatury jsem ho určil jako slizák lepkavý, tak prosím buď o potvrzení či vyvrácení, díky

125.17 kB    
slizak2.jpg
   slizak2.jpg

129.75 kB    
slizak1.jpg
   slizak1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 23. února 2011 4:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Může být, fotka jako vždy kvalitní, takže šance na dobré určení mizivá...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 23. února 2011 6:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Moc často ho nepotkávám, ale takhle z fotky bych to nesnědl. Asi nejvíce mi vadí ty zvlněné lupeny, mám pocit, že slizáci je mají pevné a rovné. Váhám Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 26. února 2011 20:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Souhlasil bych se slizákem lepkavým.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 01. března. 2011 23:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 26. února 2011 19:26 Martin Kříž napsal:

Martine, ty víš, že já Tvoje názory na určení beru takřka bezvýhradně, ale tohle se mi fakt nezdá... co ten bílej třeň?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
wenca

PříspěvekZaslal: út 01. března. 2011 23:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 01. března. 2011 22:08 Sley napsal:
so 26. února 2011 19:26 Martin Kříž napsal:

Martine, ty víš, že já Tvoje názory na určení beru takřka bezvýhradně, ale tohle se mi fakt nezdá... co ten bílej třeň?

To bude spíš bleskem Sad Very Happy teď už mám novej foťák, takže slibuju, že kvalita fotek už bude lepší....
S tím mým starým automatem totiž jen tak něco v lese bez blesku vyfotit nešlo Sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 14. dubna 2011 22:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 23. února 2011 4:42 Vlkodlak napsal:
Může být, fotka jako vždy kvalitní, takže šance na dobré určení mizivá...

Slizáka lepkavého -3 exempláře, jsem našel kdysi dávno (cca 20 let zpět) v lesích mezi Planou nad Lužnicí a Turovcem v Jižních Čechách -smíšený les: smrky, borovice, břízy, buky a možná i nějaké jiné listnáče, na které už si teď nevzpomenu. Ač jsem nevěděl, co to je, tak podle atlasu jsem jej určil, myslím si, že i přesně a pak jsem jej i sežral, tuším ve smaženici. Běžně sbírám slizáka mazlavého (jako snad jediný houbař z těch, které znám). Nějak mám zafixováno, že slizáci, obecně, mají na třeni zbytky té blanky, která jim za mlada kryje lupeny. Tady na těchto snímcích mi tento zbytek tohoto nějak chybí. A co si tak pamatuji, tak ty mé s. lepkavé měly třeň takový jakoby hnědoflekatý. A to by mělo i při focení bleskem být vidět. Samozřejmě, mohu se mýlit.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru