Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Choroš smolonohý, měnlivý, nebo jiný ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 24. dubna 2011 19:42
  Předmět: Choroš smolonohý, měnlivý, nebo jiný ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tato jediná sušená plodnice vyrůstala na větévce listnáče, pravděpodobně olšové. Klobouk 3cm v průměru. 550m.n.m.
Přírodní rezervace na severu jižních čech. Probíhá zde mykologický monitoring, tak si myslím, že by bylo dobré vědět který to je a pokud by to byl Ch. smolonohý, tak pro jižní čechy by to byl myslím zajímavý nález ( soudím dle popisu u Ch. smolonohého v Papouškově fotoatlase)
Plodnici jsem ponechal na místě nálezu.

90.87 kB    
DSC00977.JPG
   DSC00977.JPG

119.01 kB    
DSC00978.JPG
   DSC00978.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 24. dubna 2011 19:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, podle té staré plodnice se to dá jen dost těžko určit. Ale podle mě to smolonohý není určitě. Znám jej z několika lokalit, na jedné z nich roste v počtu spousty kusů a ani u velmi starých plodnic není ten klobouk tak vybělený. Ten třeň s černým spodkem je charakteristický pro podobný druh - choroš černonohý. Ten mívá spodek také černý, ale klobouk mnohem světlejší a míň nápadný a tak by stáří jeho plodnice mohlo takhle vybělit.

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 24. dubna 2011 20:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ja jsem zase šlyšel, že černonohý roste nejraději ze země. uvidíme co na to ostatní.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 24. dubna 2011 20:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 24. dubna 2011 20:05 Hercuus napsal:
ja jsem zase šlyšel, že černonohý roste nejraději ze země. uvidíme co na to ostatní.

Jo, s tím souhlasím. U většiny z mých nemnohých nálezů ch. černonohého rostl z větviček nebo kořenů pod zemí. Ale vzácněji může růst i z větviček nad zemí (mám dva takové nálezy a atlasy to také potvrzují)

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 24. dubna 2011 20:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mě to je choroš měnlivý, a podle spodního pohledu je úplně starý. Jinak choroš smolonohý není žádná vzácnost. Oba tyto druhy bych hodnotil jako běžné. To choroš černonohý by byl zajímavější.
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 24. dubna 2011 21:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

já vím, že Choroš smolonohý není žádná vzácnost, ale pochopil jsem z Papouškova atlasu, že v jižních čechách ano. Pokud tento fotoatlas nemáš, tak cituji : V j. čechách velmi vzácný. Kotlaba (1984) uvádí jediný nález ze Šumavy, a ani žádný jiný nález než z Hluboké nad Vltavou není znám ( text v atlasu napsal Josef Vlasák)

Zeptám se ještě. Jak se makroskopicky odlišuje Ch. smolonohý od Ch. měnlivého?
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 24. dubna 2011 22:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na to by se dalo odpovědět stručně - choroš měnlivý má trvale ? světlý klobouk, kdežto choroš smolonohý má v dospělosti odstíny tmavé - až do kaštanově hnědé barvy. Kromě toho choroš měnlivý by měl mít černou zónu na třeni jen na bázi, choroš smolonohý má v dospělosti téměř celý třeň černý. A navíc choroš měnlivý roste poměrně často v drobné formě (byla popsána jako var. nummularius), zatímco choroš smolonohý bývá vždy klasicky velký, aspoň jak jsem vypozoroval. Bezpečně se oba druhy rozeznají mikroskopicky - choroš měnlivý má generativní hyfy s přezkami, choroš smolonohý přezky nemá.
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 24. dubna 2011 23:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky moc pánové za veškeré informace.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 26. dubna 2011 6:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kde hledat ty generativní hyfy? A jak bezpečně poznat/určit toho černonohého?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mykožrút

PříspěvekZaslal: ne 01. května 2011 0:48
  Předmět: Kde hledat ty generativní hyfy?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je zvláštna otázka.Generatívne hýfy sú predsa základným typom hýf pri stavbe každej plodnice.Ak je systém aj di,či trimitický,teda aj so skeletovými či ligativnými hýfami,generatívne musia byť všade.Tu ide zjavne iba o prítomnosť,či neprítomnosť praciek na nich.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 05. května 2011 21:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No to víš, začínám od píky a nemám učitele ... a jak poznám, že je generativní a ne třeba ta skeletální? ... nespěchá Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mykožrút

PříspěvekZaslal: so 07. května 2011 7:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pošlem SZ.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru