Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Exkurze na lokality, kde rostou vzácné houby
odeslat nové téma   Toto téma je zamknuto bez možnosti úpravy příspěvků a psaní odpovědí   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Míra

PříspěvekZaslal: st 10. srpen 2011 20:32
  Předmět: Exkurze na lokality, kde rostou vzácné houby
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Weby, na kterých spolu komunikují lidé určitých zájmových skupin, jako je např. DAMyko, jsou určitě pro většinu zúčastněných přínosem, nesmíme při tom ale zapomínat na jistou dávku opatrnosti při komunikaci s ostatními ( nejen o tom byl zajímavý článek M. Kříže a J. Landy v Mykologickém sborníku 1/2011. Ani bych toto téma neotevřel, ale měl jsem bohužel tu příležitost se setkat s tím, že je mezi námi uživatel stránek a možná není sám, který se pokouší zjistit od zde přítomných přispěvatelů lokality, kde nalezli vzácné druhy hub. Kdyby tyto informace použil čistě pro mykologickou práci, tak je to v naprostém pořádku. V tom, že tato místa pak občas navštíví, problém též nevidím. Potíž je však v jiné věci, že tato místa sděluje dalším lidem. Pak se může stát, že je lokalita více vysbírávána nebo i narušena díky její zvýšené návštěvnosti.
Mně se osobně stalo následující: jeden místní uživatel mne před několika týdny požádal, abych mu sdělil alespoň přibližně místo, kde jsem nalezl hřiby královské, s tím, že je to určitě zajímavá lokalita, on by ji pak navštěvoval a pokusil se je tam také nalézt. Protože jsem tuto lokalitu ohlásil již v době nálezu člověku, ke kterému mám důvěru, a který se hřibům zároveň věnuje, odmítl jsem to s tím, že lokalita je řádně ohlášená a nevidím žádný důvod proč jí oznamovat někomu dalšímu (krom toho jsem tuto informaci v obecné rovině publikoval v článku v Mykologickém sborníku 1/2011). Několik dnů po mém odmítnutí se mi svěřil můj kamarád z Prahy 4 s tím, že narazil na vylepený poutač, který zval na výlet za houbami pražských lesů - do Chuchle. Protože se mu zdálo neobvyklé, že někdo pořádá takovéto exkurze na lokality, kde rostou vzácné houby, vyfotil si ho. Na plakátu byl odkaz na organizaci, která zajišťuje registraci na akci, a tak jsem se pokusil zjistit více. Při jejím vyhledání na internetu se mi potvrdilo, že tento člověk organizuje návštěvy takových lokalit a vybírá peníze. Toto je věc, která je zcela mimo mé chápání. Místo toho, aby se snažil tyto lokality držet mimo zájem veřejnosti, tak na ně pořádá organizované výlety a ještě si za to nechává platit. Protože jsem byl dotyčným kontaktován prostřednictvím osobní pošty těchto stránek, tak to zveřejňuji zde, ač z toho nemám velkou radost. Myslím si však, že by bylo vhodné, aby se o tom zdejší uživatelé dozvěděli. A tímto je nabádám, aby se dříve, než někomu sdělí nějakou zajímavou lokalitu, zamysleli nad tím, jestli je ta osoba důvěryhodná a informaci nezneužije.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomomima

PříspěvekZaslal: st 10. srpen 2011 21:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bohužel, jsou tu mezi námi tací, kteří tahají z ostatních zajímavé lokality , aby pod záminkou dokumentace či vyfotografování je časem vydávali za své. Dokonce dochází i k určitým handlům typu já Tě zavedu na mou lokalitu vzácného druhu (přitom vůbec není jeho) a ty mi ukážeš svoje. Vím konkrétně o jednom zdejším přispěvovateli, který má výborné fotky , vesměs z lokalit , které si vyprosil od ostatních. A hlavně má tu drzost je vydávat za své objevené. Nebudu ho jmenovat, vy co sem občas chodíte, jistě víte , kdo se zejména u barevných hřibů ptá na lokality za účelem mykologického výzkumu.
Buďme opatrní a podobným vykukům dejme co proto Evil or Very Mad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 11. srpen 2011 1:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak to zde tak čtu, dá se hovořit o určité úchylce, která bohužel nabourává univerzální předpoklad serióznosti tazatele na lokalitu. Nelíbí se mi to hlavně z toho důvodu, že pokud např. budu někdy něco potřebovat zjistit já (ať už pro sebe kvůli nějakému článku, nebo pro někoho jiného, kdo např. na weby typu Damyko odmítá z logických důvodů psát), budu už mít na vědomí, že můj dotaz zazní v prostředí narušeném těmito úchylnými manévry, a bude čistě na mě všechno nějak vysvětlovat. Mrzuté je ještě to, že pokud by se podařilo jednoho nějakým zázrakem naučit nechovat se jak ..., tak mezitím se objeví deset dalších, kteří půjdou v jeho stopách (protože, jak vidno, právě takovým poskytuje internet prostor).
burlik

PříspěvekZaslal: čt 11. srpen 2011 9:57
  Předmět: Re: Exkurze na lokality, kde rostou vzácné houby

"...narazil na vylepený poutač, který zval na výlet za houbami pražských lesů - do Chuchle.... vyfotil si ho. Na plakátu byl odkaz na organizaci... tento člověk organizuje návštěvy takových lokalit a vybírá peníze..."

Prosím o sdělení podrobností k tomuto - nebyl by nafocený ten plakát + o koho se jedná? Pokud nechceš napsat veřejně, prosím o sdělení emailem na burel@mpo.cz --- díky. JB

Míra

PříspěvekZaslal: čt 11. srpen 2011 22:22
  Předmět: Exkurze na lokality, kde rostou vzácné houby

Jistě by šlo každému z Vás, kdo mi psal v poště nebo zde na stránkách, osobně odpovědět. Vzhledem k tomu, že tím, co jsem zde uveřejnil, padá stín pochybností nejen na hlavu Martina Kříže, ale i dalších lidí, kteří někdy chtěli vědět bližší údaje o nějaké lokalitě, ať již z důvodu jejího dokladování nebo výzkumu, tak mi nezbude nic jiného, než mně dostupné údaje dát na toto fórum, aby byly k dostupné i ostatním.
Připojuji proto plakát, který byl vyvěšen v Praze - Modřanech a odkaz na stránky http://www.elpida.cz/page.php?page=148 , kde byl zmiňovaný výlet, který se konal 6.6.2011, propagován.

63.04 kB    
Vyvěšený plakát v Praze - Modřanech.
Plakát.jpg
   Plakát.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Yohaness

PříspěvekZaslal: čt 11. srpen 2011 23:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dovolte mi, abych uvedl věci na správnou míru, protože já jsem ten, kdo tuto výpravu vedl. Je až neuvěřitelné, jak lze informace překroutit (Míro).
Akci organizovala společnost Elpida(centrum pro seniory) a já, Jan Schneider, jsem byl požádán pouze o odborné průvodcování. Michal Mikšík na této akci ani nebyl, protože se nemohl uvolnit z práce. Akce se konala pouze jednou a účastnili se jí čtyři starší důchodkyně. V lese jsme byli asi dvě hodiny a našli dohromady pět druhů hub (totální sucho), které jsme nechali na místě. Jinak jsme si povídali o houbách, rostlinách, zvířatech a přírodě. Peníze jako vstupné od důchodkyň vybírala společnost Elpida, ne já.
Je tedy lež, že já organizuji takové akce.
Je také lež, že za ně vybírám peníze.
Je lež, že organizuji výlety opakovaně - bylo to pouze jednou.
Není pravda, že bychom my dva spolu komunikovali a já z tebe tahal lokality, abych je vzápětí "zneužil" - do Chuchle chodím 20 let.
Je k smíchu, aby čtyři babičky poničily lokalitu, navíc jsme chodili hlavně po cestách.
Upozorňuji, že M.Mikšík s tímto nemá nic společného, pouze to, že udělal v seniorském centru přednášku s promítáním diapozitvů a původně měl být na exkurzi s námi, proto je na plakátě také jmenován.
Prosím, Míro, o omluvu.
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: čt 11. srpen 2011 23:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je mou povinností se k tomuto také vyjádřit. Společnost Elpida se snaží pro senory zajistit různé aktivity a oslovili mne, jestli bych jim neudělal nějakou přednášku o houbách. Ta se uskutečnila v jejich centru s tím, že jsme se dohodli, že se uděláme malou vycházku do chuchle s tím, že jim sdělím (ne ukážu místa) jak je chuchle výjimečná že tu rostou vzácné houby a že je důležité je zde chránit a měla to být osdvětová vycházka, které jsem se nakonec nezúčastnil z časových důvodů. Ano přiznám se byly mi nabídnuty peníze ze pařednášku i za vycházku, ale já si od Elpidy nevzal ani korunu. Takže než vyřknete ortel ověřte si od organizátorů fakta, protože vše je uplně jinak než píšete. To vše co TU píšete je tedy LEŽ, ale ne tedy záměrná, abych vás neobviňoval, ale z nevědomosti.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Toto téma je zamknuto bez možnosti úpravy příspěvků a psaní odpovědí   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru