Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Anri
|
Zaslal: st 23. listopadu 2011 0:11 Předmět: Jak dlouho vydrží klasická houba bez kyslíku ??? .... |
 |
|
... např. hlíva nebo žampion v hermeticky uzavřeném prostoru (např. akvárku), poté co si vydýchá kyslík ??? ...... a "nepřepne" se potom do režimu "dýchání v anaerobním prostředí", kdy namísto CO2 začne vydechovat "jiné látky" (methan, etanol, atd., tak jak to dělají kvasinky) ??? ... předem díky za odpovědi ... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: st 16. ledna 2013 15:09 |
 |
|
Mám z loňského roku několik balíčků mycelia na dřevěných kolíčcích, vlastní výroba. Kolíčky + inokulum byly uloženy do PE sáčků a zataveny, bez možnosti jakékoli výměny plynů. Po kolonizaci (cca 3 měsíce) začal zřetelně ubývat plynný obsah sáčku, jako kdyby spotřebovaný kyslík už nebyl nahrazován oxidem uhličitým. Brzy na to byl balíček "vakuovaný". Fólie naprosto pevně obemkla vnitřní obsah a soudím tedy, že kyslík byl houbou zcela vydýchán.
V těchto dnech jsem s těmito sadbami začal experimentovat (přeočkoval jsem je na čerstvý substrát) a mohu konstatovat, že hlíva plicní a šupinovka nameko po 10 měsících bez výměny plynů - "ožily" po 3-5 dnech. Podhoubí je vitální a přirůstá. U hlívy ústřičné předpokládám schopnost vydržet přinejmenším stejnou dobu.
Nemyslím si, že by došlo ke změně dýchání. Spíš to bude anabióza. _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 17. ledna 2013 9:35 |
 |
|
Píšeš o "vydýchaném" kyslíku ... co dusík? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
planetahub
|
Zaslal: čt 17. ledna 2013 12:17 |
 |
|
čt 17. ledna 2013 8:35 Bob napsal: |
Píšeš o "vydýchaném" kyslíku ... co dusík? |
Nerozumím dotazu... Lze otázku trošku rozvést? _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 17. ledna 2013 13:05 |
 |
|
Myslím, že to Bob myslel asi takhle: Vzduch obsahuje zhruba 80 % dusíku. Pokud tedy veškerý vzduch zmizel, musela by houba zpracovat i dusík. Otázka je asi, jak? Před sto lety mykologové věřili, že houby zvládají vázat vzdušný dusík, ale tyto teorie padly (nebo ne?). |
|
Návrat nahoru |
|
 |
planetahub
|
Zaslal: čt 17. ledna 2013 15:37 |
 |
|
[quote="čt 17. ledna 2013 12:05 "Vzduch obsahuje zhruba 80 % dusíku. Pokud tedy veškerý vzduch zmizel, musela by houba zpracovat i dusík.[/quote]
Nikoli zákonitě. Určitě nevzniklo dokonalé vakuum. Spotřebovaný kyslík by uvnitř mohl vytvořit podtlak a zbývající dusík by se v pohodě stlačil. _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 17. ledna 2013 16:20 |
 |
|
Pokud situaci dobře chápu, pak by se spotřebováním kyslíku měl pouze objem plynu uzavřeného ve fólii snížit o 20 % - nic víc, ne? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 18. ledna 2013 10:11 |
 |
|
Můj dotaz jste pochopili správně  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
planetahub
|
Zaslal: pá 18. ledna 2013 11:01 |
 |
|
čt 17. ledna 2013 15:20 no-X napsal: |
Pokud situaci dobře chápu, pak by se spotřebováním kyslíku měl pouze objem plynu uzavřeného ve fólii snížit o 20 % - nic víc, ne? |
Neumím na to dostatečně fundovaně odpovědět. Neznám přesně látkovou a energetickou bilanci hub. Abych se tedy nepouštěl na tenký led a vrátil se k původnímu dotazu, shrnu své poznatky jednoznačněji a bez zavádějících formulací.
Tedy - mám osobní empirickou zkušenost, že živé podhoubí dvou pozorovaných druhů hub si udželo životaschopnost nejméně 10 měsíců v prostředí s minimální výměnou vzduchu. _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Frankyv36
|
Zaslal: st 25. března. 2020 16:33 |
 |
|
st 16. ledna 2013 14:09 planetahub napsal: |
Mám z loňského roku několik balíčků mycelia na dřevěných kolíčcích, vlastní výroba. Kolíčky + inokulum byly uloženy do PE sáčků a zataveny, bez možnosti jakékoli výměny plynů. Po kolonizaci (cca 3 měsíce) Rachat crédit habitat začal zřetelně ubývat plynný obsah sáčku, jako kdyby spotřebovaný kyslík už nebyl nahrazován oxidem uhličitým. Brzy na to byl balíček "vakuovaný". Fólie naprosto pevně obemkla vnitřní obsah a soudím tedy, že kyslík byl houbou zcela vydýchán.
V těchto dnech jsem s těmito sadbami začal experimentovat (přeočkoval jsem je na čerstvý substrát) a mohu konstatovat, že hlíva plicní a šupinovka nameko po 10 měsících bez výměny plynů - "ožily" po 3-5 dnech. Podhoubí je vitální a přirůstá. U hlívy ústřičné předpokládám schopnost vydržet přinejmenším stejnou dobu.
Nemyslím si, že by došlo ke změně dýchání. Spíš to bude anabióza. |
Možná existuje přirozená reakce, která spotřebovává oxid uhličitý okamžitě. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|