Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Entoloma vernum - Závojenka jarní?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 20. dubna 2006 20:43
  Předmět: Entoloma vernum - Závojenka jarní?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Všimnul jsem si že celkem příjemně voní, no nevím jak to moc popsat, trochu jako kompot nebo něco takového Shocked (moučně slanečkovou vůni u E. hirtipes si představuju teda jinak). Měl jsem ji v krabičce s jinými houbami možná načichla, ale nic výrazného mezi nimi nebylo. Zítra se na to podívám podrobněji ale závojenky jsou na mě asi trošku moc Smile
Máte někdo nějaký lepší nápad Question

206.12 kB    
Chvalovice, trnka, osika, dub, 20. 4. 2006
Entoloma_vernum1.JPG
   Entoloma_vernum1.JPG

207.38 kB    
Chvalovice, trnka, osika, dub, 20. 4. 2006
Entoloma_vernum2.JPG
   Entoloma_vernum2.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
tomomima

PříspěvekZaslal: čt 20. dubna 2006 22:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano, je to závojenka jarní, ve starší literatuře je nazývána jako zvonovka jarní (Nolanea verna), jedovatá a v tomto období dosti hojná...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 21. dubna 2006 6:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Souhlasím, zrovna včera mi Martin Chochel taky poslal zprávu, že už je letos na Děčínsku našel.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 21. dubna 2006 7:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No jo mě ale nesedí ten výrazný pach... E. vernum nemá být vůbec cítit, nebo nanevýš trošku po mouce
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 21. dubna 2006 17:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Do rána nakonec vyčichla, pak už jen velmi slabý trochu zemitý pach Confused

E. hirtipes to není určitě, tahle má to spory jen asi 8-10um a relativně široké, viz foto níže.

Vypadá asi nakonec na tu E vernum Smile

88.7 kB    
Bazidie se 4 sterigmaty a přezkou
entoloma3.jpg
   entoloma3.jpg

136.68 kB    
spory
entoloma2.jpg
   entoloma2.jpg

84.61 kB    
Hyfy v pokožce +- nevětvené, bez přezek, s povrchovými inkrustacemi
entoloma1.jpg
   entoloma1.jpg
flassch

PříspěvekZaslal: st 03. května 2006 19:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je možné, že by šlo o závojenku slanečkovitou? Vůně ani rybničnatá ani moučná, nevim, pachy jsou pro mě naprosto vedlejší.

162.71 kB    
závojenka slanečkovitá?
závojenka3.jpg
   závojenka3.jpg

142.83 kB    
závojenka slanečkovitá?
závojenka2.jpg
   závojenka2.jpg

117.47 kB    
závojenka slanečkovitá?
závojenka1.jpg
   závojenka1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 04. května 2006 8:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vypadá to na ni.
rkhonza
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 04. května 2006 17:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já mám závojenku slanečkovitou vedenou jako z. větší - Entoloma hirtipes(Schum.ex Fr.) Moser. Je to tak?
rkhonza
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 05. května 2006 7:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt května 04, 2006 4:06 pm rkhonza napsal:
Já mám závojenku slanečkovitou vedenou jako z. větší - Entoloma hirtipes(Schum.ex Fr.) Moser. Je to tak?

Entoloma hirtipes (Schum. ex Fr.) Moser - podle sezamu českých názvů hub je to Z. větší, podle "humláka" Z. slanečková, i když i tam připouští Z. větší jako synonymum.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru