Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: po 10. října 2011 21:24 Předmět: Kržatka šikmá ? |
 |
|
Tuto maličkou houbičku jsem našel 22. 9. letos v České Kanadě u lesní cesty, která vede k tzv. Trojmezí (Trojmezí je vlastně "patník" znázorňující průsek historické hranice Čech Moravy a Rakouska) mezi Starým Městem p. Landštejnem a Slavonicemi. Rostla v mechu u lesa převážně smrkového s příměsí borovice, buku, břízy, osiky a možná i něčeho dalšího. Velikost klobouku asi 3 cm, výška snad 5 - 8 cm (nevytrhával jsem ji , tak výšku jen odhaduji, díky tomu ani nevím, jestli třeba nerostla z nějakého kousku dřeva pod mechem), barva snad o maličko tmavší než na fotce, taková více ke hnědé. Byla zda jen tato jediná. Nadmořská výška cca 650 m; a bylo celkem sucho, takové to krásné babí léto bez ranních mrazíků; i přesto jsem podél této cesty našel něco málo jedlých hub (např. klouzky, 2 slizáky, lišky a jednoho sucháče za zenitem jedlosti). Určil jsem ji jako kržatku šikmou, ale nejsem si jist. Objevil jsem tu na DAMyku v určovně, že by to mohla být i zrnivka osinková. I když ta se mi zdála tmavší a to hlavně barvou třeně (dle fotky).
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: po 10. října 2011 21:41 |
 |
|
Kržatka šikmá to nebude, tak co třeba Zrnivka osinková.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: po 10. října 2011 22:10 |
 |
|
po 10. října 2011 20:41 Hercuus napsal: |
Kržatka šikmá to nebude, tak co třeba Zrnivka osinková. |
Díky za rychlost reakce. Já se o zrnivce osinkové zmiňuji v závěru. Jenom tam říkám, co se mi nezdá (dle fotek zde na DAMyku). Tím samozřejmě nevylučuji, že by to mohla být i ona. Jak sám víš, tak houby jsou velice proměnlivé i v rámci jednoho druhu.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: po 10. října 2011 22:32 |
 |
|
Co se týče proměnlivosti, tak záleží na druhu. Některé jsou proměnlivé více, některé méně. Kržatku šikmou znám a ta roste ze dřeva, pro Zrnivku osinkovou co jí nacházím já je růst z mechu typický. Dávám 94% na Z. osinkovou
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: po 10. října 2011 22:47 |
 |
|
po 10. října 2011 21:32 Hercuus napsal: |
Co se týče proměnlivosti, tak záleží na druhu. Některé jsou proměnlivé více, některé méně. Kržatku šikmou znám a ta roste ze dřeva, pro Zrnivku osinkovou co jí nacházím já je růst z mechu typický. Dávám 94% na Z. osinkovou  |
Beru. Ještě když tak počkám na názory dalších, budou-li se chtít vyjádřit, ale jinak souhlasím. Já tuto houbu viděl asi prvně ve svém houbařském životě. Respektive: možná jsem ji zahlédl i dříve, ale mne, jakožto praktického houbaře tenkrát nezaujala. Jinak řečeno: Zajímal jsem se jen o to, co lze "sežrat" bez nečekaných vedlejších účinků
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: po 17. října 2011 19:41 |
 |
|
zrnivka osinková
|