Zaslal: út 25. října 2011 0:48 Předmět: Hvězdovka - Geastrum sp.
Ač mám již po lesích našlapány tisíce kilometrů, toto jsou první hvězdovky, které jsem v životě potkal (asi jsem dosud chodil po špatných trasách). Nalezeno v Krušných horách (cca 470 m n. m.), zhruba desítka plodnic ve spadaném listí mezi trsy trávy, jahodníku a šlahouny ostružiníku. Stromové zastoupení v bezprostředním okolí dosti pestré - dub, buk, jeřáb, bříza, osika, habr, javor, smrk... Velikost plodnic těžko přesně odhadovat vzhledem k tomu, že nebyly zcela rozevřené, teřich cca 1,5-2,5 cm, papírovitý, přímo přirostlý k vnější okrovce. Výtrusný prach hnědý.
Zkusím si tipnout - hvězdovka brvitá?
Jestli myslíš zámecký park (zahradu), tak ten si slibuji už strašně dlouho, ale mám raději klid lesa a asi kvůli tomu na něj tak nějak stále nezbývá čas.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory