Zaslal: ne 30. října 2011 19:32 Předmět: Neznámá čirůvka - Tricholoma sp.
Tak tuhle čirůvku jsem objevil v čisté smrčině na kyselém podloží. Nikterak nevoněla. V monografii Alfreda Rivy je druh Tricholoma hordum, který je plodnicím na fotografii velmi podobný. Má někdo nějaký tip?
Zaslal: út 01. listopadu 2011 17:53
Honzo, není to nějaká gracilnější T.virgatum? Ale je to nějaké lesklé...Tricholoma sudum neznám. Ta Tvoje houba je Yohanessi Tricholoma terreum bych řekl.
Zaslal: út 01. listopadu 2011 22:37 Předmět: Virgatum
Jojo, já T. virgatum moc neznám a Riva ji neudává pod smrky, což je chyba. Může to být ona, je to asi nejpravděpodobnější, jenže já ji neochutnal : ( Tricholoma HORDUM je velmi podobná, má míť trpkou chuť... což mi jako extra rozdíl nepřijde (virgatum je hořká), ale také má mít lehce menší výtrusy... no tak to zmikroskopuju, každopádně T. virgatum je favorit.
Honzo Bor. ta tvoje bude určitě virgatum je tam krásné to radiálně vláknité trhání klobouku, pod smrky samozřejmě roste, našel jsem nedávno také čirůvku, u které mám přeběžné určení, že je to T. hordum, Riva mi to i přiklepl jako předběžné určení. T hordum nemá tak konický klobouk spíše polokulovitý bělavý s ostřejším hrbolem. Viz foto srovnání mezi typickou T. virgatum a T. cf. hordum
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory