Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: ne 30. listopadu 2008 21:44 Předmět: Flammulina ononidis - Penízovka jehlicová |
 |
|
v létě jsem 2 objevil xerotermní stráně s velkým výskytem jehlice trnité, dnes jsem měl úspěch na obou lokalitách jsem objevil plodnice velmi vzácné penízovky jehlicové, starší název penízovka stepní, luční, uvedené v Červeném seznamu jako kriticky ohrožený druh, plodnice penízovky jehlicové rostou z kořínků jehlice trnité (Ononis spinosa), velmi se podobají penízovce sametonohé, mají však kořenující třeň, nerostou v trsu, ale samostatně, v Červeném seznamu je uvedeno 6 lokalit, mohu přidat další 2 v okruhu 3 km od Roudnice n. Labem 
|
194.39 kB |
 |
xerotermní stráň, kořeny jehlice trnité okolí Roudnice n. Labem 30.11.2008 |
|
 |
|
penízovka jehlicová-Flammulina ononidis.JPG |
|
164.93 kB |
 |
|
 |
|
penízovka jehlicová-Flammulina ononidis1.JPG |
|
136.68 kB |
 |
|
 |
|
penízovka jehlicová-Flammulina ononidis2.JPG |
|
191.01 kB |
 |
|
 |
|
penízovka jehlicová-Flammulina ononidis4.JPG |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 30. listopadu 2008 22:11 |
 |
|
Bravo!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JARIN

Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
Zaslal: ne 30. listopadu 2008 23:13 |
 |
|
Krásný nález gratuluju má to někdo štěstí
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
Zaslal: po 01. prosince 2008 20:23 |
 |
|
Parádička, připojuji se ke gratulaci.
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: st 03. prosince 2008 2:23 Předmět: Pěkný nález |
 |
|
Výskyt této houby u nás sleduji v literatuře od počátku a mám dojem, že houba není kriticky ohrožená (pouze ohrožená spolu s lokalitou) nebo extrémně vzácná, pouze málokoho napadne v dobu výskytu hledat houby na její typické lokalitě - step zarostlá všelijakým humusem a chroštím. O tom, kolik lidí zná či nezná jehlici trnitou, ani nemluvě.
Sám jsem ji dosud cíleně nehledal a ani nenašel, ale toto je moje hypotéza, kterou se budu v následujících letech snažit potvrdit v praxi...
Každopádně gratuluji k nálezu a píli k němu směřující.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 03. prosince 2008 12:56 Předmět: Re: Pěkný nález |
 |
|
st prosince 03, 2008 1:23 am Vlkodlak napsal: |
Výskyt této houby u nás sleduji v literatuře od počátku a mám dojem, že houba není kriticky ohrožená (pouze ohrožená spolu s lokalitou) nebo extrémně vzácná, pouze málokoho napadne v dobu výskytu hledat houby na její typické lokalitě - step zarostlá všelijakým humusem a chroštím. O tom, kolik lidí zná či nezná jehlici trnitou, ani nemluvě.
Sám jsem ji dosud cíleně nehledal a ani nenašel, ale toto je moje hypotéza, kterou se budu v následujících letech snažit potvrdit v praxi...
Každopádně gratuluji k nálezu a píli k němu směřující. |
Že oficiální statut není v souladu se skutečným stavem, je problém u spousty druhů označených jako ohrožené apod. V Červeném seznamu se tak až neuvěřitelně mísí druhy, které jsou opravdu vzácné, s druhy, které nikdo nehledá, anebo které skoro nikdo nepozná. Obé pak má stejnou kategorii "ohrožení". Jako celkem rozumnou vidím snahu pro takové účely vybírat reprezentanty ohrožených biotopů, jak je k tomu přistoupeno v návrhu novely vyhlášky o zvláště chráněných druzích organizmů.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: st 03. prosince 2008 13:07 |
 |
|
Ono tomu tak většinou je, že ohrožený druh roste na ohroženém biotopu. Červené seznamy jsou vždy politické, nikoliv vědecké.
Nemá například smysl příliš chránit druhy, jejichž vzácnost u nás je dána hranicí areálu rozšíření, zatímco na svých typických lokalitách jsou hojné - mediteránní, severské a alpinské druhy.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
 |