Zaslal: po 02. ledna 2012 0:13 Předmět: Čirůvka šedožemlová versus stříboršedá - Hádanka
Abych trochu zapojil Vaše moukové závity v dlouhých zimních večerech, mám tu pro vás fotky čirůvek z okruhu čirůvky stříbrošedé a šedožemlové. Chci Vám tu jen ukázat velikou diverzitu této skupiny čirůvek, která je dodnes nevyjasněná a pravděpodobně je v ní dle některých mykologů několik skrytých (kryptických) druhů. Zkuste si cvičně přiřadit či tipnout k fotkám druhy, mohu vás ubezpečit, že to není ani tak soutěž, protože ani já to nemám ještě vyjasněné, spíše tu chci přinést diskusi k těmto druhům, tak se pochlubte také těmito druhy a fotkami a napište třeba ekologii. Všechny uvedené čirůvky rostly pod listnatými stromy, zejména pod duby, habry, topoly a břízami. variabilita je značná, no posuďte sami.
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
Zaslal: po 02. ledna 2012 0:33
V čirůvkách se nevyznám, ale jako šedožemlovou bych v terénu považoval sp. 1, sp. 5 a možná sp. 4. Čirůvku stříbrošedou od ní neodlišuju.
Sp. 2 mi takhle přijde spíš skoro jako něco blíže k Č. zemní, než k Č. šedožemlové.
Sp. 3 bych vůbec nevěděl
U Sp. 6 bych hledal spíš až někde u Č. černošupinkatý
A u sp. 7 by mě mátl tak nahnědlý klobouk a u poslední sp. 8 by mě mátla zase ta světlost a nevýraznost a barevný nekontrast šupinek na povrchu klobouku, který vypadá spíš jako plstnatý.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory