Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: st 28. prosince 2011 21:51 Předmět: Ascocoryne sarcoides versus A. cylichnium |
 |
|
Možná znáte Číhovitku, které jsou teď plné lesy. Jsou dva velmi podobné druhy - Č. masová a Č. větší a píše se, že je nelze rozeznat s jistotou makroskopicky. Ale už kdysi jsem četl že A. cylichnium nevytváří imperfektní formu narozdíl od A. sarcoides. A dnes jsem to četl znovu, na stránkách nasehouby.cz Podle toho pokud najdu imperfektní formu, tak ani nemusím mikroskopovat. Nevíte co je na tom pravdy a jestli opravdu A. cylichnium nevytváří imperfektní formu?
Apropo: Pod mikroskopem jsem měl už desítky těchto potvůrek a všechno vyšlo jasně na A. sarcoides. Škoda, mrkl bych se i na tu druhou _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 04. ledna 2012 11:17 |
 |
|
Jo, to je zajímavé, ale řekl bych, že to moc ten problém neřeší. Když se vezmouv úvahu jen výtrusy, tak klíče uvádějí pro A. sarcoides velikost 12-18*3-6, zatímco pro A. cylchnium 18-33*4-6. Pro hodně durhů v rámci jednoho rodu jsou rozdíly ve velikosti výtrusů tak malé, že se to prakticky nedá poznat, ale tady je to víc než markantní. Navíc i struktura výtrusů by měla být hodně odlišná u těchto dvou druhů. A všechno co jsem měl pod mikroskopem dosud naznačovalo na A. sarcoides a byly tam jak anamorfy, tak teleomorfy. Tak opravdu nevím, zda je chyba na mé straně a v klíčích nebo někde jinde _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 04. ledna 2012 11:27 |
 |
|
A ještě dodatek. Antonín ve svojí encyklopedii uvádí že A. sarcoides je běžná, zatímco A. cylichnium je mnohem vzácnější. S veškerým respektem k Antonínovi a jeho skvělé encyklopedii je mi jasné, že každý se může mýlit, ale stejné informace jsem našel i jinde. Tudíž si stále stojím za svým a tudíž stále platí moje původní otázka  _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 12. ledna 2012 22:05 |
 |
|
Tak jsem před úterní přednáškou pana Antonína (mmch byla vynikající) měl možnost mluvit s několik vynikajícími mykology, nevím zda je můžu jmenovat, ale je to česká elita. Tak jsem zabrousil i na téma A. sarcoides vs. A. cylichnium. Oprvadu se zdá, že anamorfy vytváří jen sarcoides, tudíž pokud naleznete anamorfu číhovitky měla by to být sarcoides. Určitě budu dál brát vzorky a kdybych zjistil opak, budu vás informovat _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 13. ledna 2012 11:01 |
 |
|