Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
Zaslal: čt 05. ledna 2012 9:16 Předmět: Neznámá na vlhké lokalitě
Tak tu mám problém s určením jedné houby. Moc přesných informací o ní nepodám, navíc fotka je taky hrozná (už bylo hodně šero), ale mám aspoň exikát, takže když mě někdo nakopnete, možná by se to dalo určit i přesně. Houba rostla v mechu na vlhké lokalitě. Její velikost je něco málo přes centimetr. Vzhled raději popisovat nebudu, to líp ukáže fotka, i barvy jsou tam docela věrné - ve skutečnosti byla trošku víc dohněda, jinak to sedí. Byla pokryta drobnými vločkami, které se daly velice lehce setřít při jemném dotyku (vypadalo to jakoby to byly jen kousky hlíny přilepené vodou )
147.22 kB
3.1.2012
nevim.jpg
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zaslal: čt 05. ledna 2012 11:55
čt 05. ledna 2012 9:16 Nezmar napsal:
co nějaká pýchavka Lycoperdon?
Taky mě napadlo, že by to mohla být nějaká stará "zkolabovaná" pýchavka. Ale vnitřní "struktura" moc pýchavkovitě nevypadá. Ale zkusím někde vyštrachat výtrusy a večer se na ně podívat. A ještě - na tuto lokalitu chodím hodně často a přímo místo, kde rostla tato houba, znám dokonale - rostla necelého půl metru od mého nálezu Ophiocordyceps entomorrhiza. A na žádnou pýchavku jsem tam nikdy nenarazil. Každopádně díky za tip, vidím, že nejsem sám, koho napadlo, že by to mohla být snad i pýchavka _________________ ---
RAM
Zaslal: čt 05. ledna 2012 13:19
Tak jsem to teda zmikroskopoval (oproti původnímu očekávání že to bude až večer ) a zdá se, že by mohlo jít opravdu o nějakou pýchavku. Výtrusy byly velké kolem 4 mikrometrů, "dvojstěnné",, kulovité, hladké (nebo možná s velmi drobnými výrůstky na povrchu, ale to už je mimo hranice mého mikráku). Tudíž to opravdu sedí na některou pýchavku. Ještě si s tím lae pohraju _________________ ---
RAM
Zaslal: čt 05. ledna 2012 22:02
Tak jo, teď jsem si s ní hrál a opravdu to vypadá na nějakou pýchavku (druh asi přesně neurčím). Škoda, čuchal jsem něco vzácnějšího _________________ ---
RAM
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory