Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
hřib kříšť ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 12. srpen 2012 18:09
  Předmět: hřib kříšť ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pěknou neděli přeju. Může tohle být hřib kříšť?

Rostl v husté smrčině (zapomněla jsem kouknout, jestli tam nebyl i jiný strom, ale spíš ne), okolo 800 m.n.m, okolí Mar.Lázní (mezi Dylení a Krásným). Potkala jsem ještě tři stejně velké, ale bylo mi škoda je krájet. Popisovaná houba už byla vytržená, nevím jak dlouho - dužina sice vypadala dost vlhká a rychle modrala, ale možná některé barvy jsou už odlišné od živé plodnice.

Klobouk světle hnědý, mírně políčkovitě rozpraskaný, 15cm průměr. Dužina v klobouku bílá (ale v pořercích u ještě živé houby sv.žlutá), rychle modrající do inkoustova, dužina ve třeni byla víceméně nahnědlá. Rourky i póry žluté, rychle a intenzivně modrající. Třeň světle hnědý, těsně pod kloboukem červený proužek (i u živé plodnice), od báze asi do poloviny načervenalý. Síťka začínala těsně pod kloboukem žlutě, na zbytku třeně je spíš hnědá, prostě tmavší. Chuť je podobná jako h.kovář (mírná, jakoby nakyslá, trochu z ní brní jazyk).

Koukala jsem tu na fotku trochu usušeného kříště a má podobnou barvu třeně, taky nevypadá tak jednoznačné rozdělený na různobarevné poloviny.

Díky moc za radu.

86.9 kB    
toto je živá plodnice, ostatní fotky patří té už vytržené
IMG_5622_cr.JPG
   IMG_5622_cr.JPG

175.43 kB    
IMG_5619_cr.JPG
   IMG_5619_cr.JPG

197.55 kB    
IMG_5608_r.JPG
   IMG_5608_r.JPG
Teri

PříspěvekZaslal: ne 07. dubna 2013 10:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano, je to hřib kříšť.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru