Zaslal: ne 12. srpen 2012 18:09 Předmět: hřib kříšť ?
Pěknou neděli přeju. Může tohle být hřib kříšť?
Rostl v husté smrčině (zapomněla jsem kouknout, jestli tam nebyl i jiný strom, ale spíš ne), okolo 800 m.n.m, okolí Mar.Lázní (mezi Dylení a Krásným). Potkala jsem ještě tři stejně velké, ale bylo mi škoda je krájet. Popisovaná houba už byla vytržená, nevím jak dlouho - dužina sice vypadala dost vlhká a rychle modrala, ale možná některé barvy jsou už odlišné od živé plodnice.
Klobouk světle hnědý, mírně políčkovitě rozpraskaný, 15cm průměr. Dužina v klobouku bílá (ale v pořercích u ještě živé houby sv.žlutá), rychle modrající do inkoustova, dužina ve třeni byla víceméně nahnědlá. Rourky i póry žluté, rychle a intenzivně modrající. Třeň světle hnědý, těsně pod kloboukem červený proužek (i u živé plodnice), od báze asi do poloviny načervenalý. Síťka začínala těsně pod kloboukem žlutě, na zbytku třeně je spíš hnědá, prostě tmavší. Chuť je podobná jako h.kovář (mírná, jakoby nakyslá, trochu z ní brní jazyk).
Koukala jsem tu na fotku trochu usušeného kříště a má podobnou barvu třeně, taky nevypadá tak jednoznačné rozdělený na různobarevné poloviny.
Díky moc za radu.
86.9 kB
toto je živá plodnice, ostatní fotky patří té už vytržené
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory