Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Projekt PALETA HUB
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
planetahub

PříspěvekZaslal: st 25. ledna 2012 18:04
  Předmět: Projekt PALETA HUB
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

PLANETAHUB.CZ oznamuje záměr zahájit projekt PALETA HUB

Vážení houbaři,

v průběhu měsíce února 2012 bude v Červeném Kostelci pozvolna uváděna v život moje houbová laboratoř. Vytknul jsem si následující úkoly:

1) Výroba originální české houbové sadby jedlých dřevokazných hub.
2) Výroba tkáňových kultur dřevokazných hub.
3) Výroba sterilního agaru pro amatérské pěstitele hub.
4) Výroba výtrusových očkovacích roztoků.
5) Realizace projektu PALETA HUB.

Co tedy znamená právě onen bod 5? Dovolte mi hned na začátek zdánlivě nesouvisející příklad a dočtěte jej až do konce. Lépe pak pochopíte moji motivaci.

Mám rád klasickou českou kuchyni - omáčky, sekanou, vepřovou pečeni, ovocné knedlíky, husté polévky... Nemám předsudky proti jídlům jiných národů, ale přesto jsou věci, na které bych si musel dlouho zvykat. Představte si mne s mou chutí u Eskymáků - k jídlu samé ryby a maso jen částečně tepelně upravené. Hladem bych zřejmě nezahynul, ale dost dlouho by trvalo mému zažívání i chuti se na takový druh stravy adaptovat. Představte si mne u Masajů, jejichž jídelníček je založen na kravském mléce a krvi. Jak bych asi musel vyhladovět než bych se pustil do jejich jídla? Hodně bych se trápil, určitě bych zhubnul.

Přesto jsme všichni v zásadě stejní lidé, jeden biologický druh. Něco prostě nemůže jíst nikdo z nás (kameny, dřevo, sklo, plast...) a to ostatní v podstatě můžeme jíst všichni. Eskymák či Masaj by třeba nejásal nad naším nedělním obědem, ale nakonec by si asi zvykl.

Jak to souvisí s projektem PALETA HUB? Takto:
Například hlíva ústřičná přirozeně roste na dřevě. Obvykle je to buk, ale může to být třeba i bříza, ořešák, topol, jabloň, třešeň atd. Může také růst na slámě, kukuřici, papíru, kartonu, bavlně, jehličnatém dřevě a mnoha dalších substrátech.

Předpokládám, že i v rámci stejného druhu existují kmeny, které preferují specializovanou výživu.

Cílem projektu PALETA HUB je zhotovit a shromáždit tkáňové kultury jedlých dřevokazných hub z nejrůznějších substrátů (dřevin). Tím je předpoklad pro vznik inokula, které bude specializované na konkrétní substrát. Nebude si muset zvykat na "cizokrajnou kuchyni". Mohla by tak být např. sadba hlívy na buk, sadba hlívy na jabloň, sadba hlívy na slámu... Nikoli jen jedna univerzální. Tím by se mohla zvýšit úspěšnost amatérského pěstování.

Takové výživově specializované kmeny bych rád laboratorně izoloval z celé řady dřevokazných hub a vytvořil PALETU HUB.

Vy, praktiční a zkušení houbaři žijete ve všech koutech naší republiky, hodně jste viděli, potkáváte v lese kuriozní kombinace. Právě vy můžete být srdcem tohoto projektu. Zdrojem ceného materiálu. Proč byste jím měli být, ptáte se? Třeba proto, že máte šanci jednou pojmenovat nějaký zajímavý kmen pěstované houby a nebo prostě jen proto, že máte chuť stát se spolutvůrcem něčeho víc než několika vět na internetovém fóru.

Kdo by se chtěl dozvědět něco víc, případně by se rád zapojil, nechť mne laskavě kontaktuje emailem.

P.S. Důležité upozornění! Vím velmi dobře jak jsou lidé citliví na to když si někdo udělá řemeslo z jejich koníčka. Proto hned předem nalévám čistého vína. Izolované kmeny hub mám v úmyslu komerčně využívat. Pokud se i přes toto upozornění najde někdo, kdo by mi chtěl pomoci, čeká ho prestiž a sláva Smile

Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 26. ledna 2012 7:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Velmi zajímavé. Já sice houby nepěstuji, alespoň ne ty jedlé Smile Zaujal mě bod 2 - ale tady opět předpokládám, že půjde opět jen o jedlé druhy, že? Doma mám jen takovou minipěstírničku, kde se snažím vypiplat některé zajímavé dřevokazy, třeba z rodu Stereum. Ale jen tak pro zajímavost.

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
planetahub

PříspěvekZaslal: čt 26. ledna 2012 11:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Předpokladem veškerého experimentování s nejedlými druhy hub je zajistit ekonomickou životaschopnost laboratoře. A to lze jen komerčně využitelnými druhy. Takže v první fázi se budu soustředit hlavně na jedlé druhy hub. To ostatní může přijít časem - buď jako placená služba a nebo jako laskavost pro zapálené nadšence Very Happy
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 26. ledna 2012 13:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 26. ledna 2012 11:09 planetahub napsal:
Předpokladem veškerého experimentování s nejedlými druhy hub je zajistit ekonomickou životaschopnost laboratoře. A to lze jen komerčně využitelnými druhy. Takže v první fázi se budu soustředit hlavně na jedlé druhy hub. To ostatní může přijít časem - buď jako placená služba a nebo jako laskavost pro zapálené nadšence Very Happy

Díky za odpověď. Je mi jasné, že pěstování pevníků a dalších podobných dřevokazů není rentabilní. Když už byste s něčím takovým začal a prodával "sadbu" bude to záležitost pro pár nadšenců, tudíž by cena musela být neúměrně vysoká. Ale ještě jedenou díky za odpověď a držím pěsti ať se laboratoř rozjede. Budou mě zajímat výsledky!

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 27. ledna 2012 8:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt ledna 26, 2012 1:54 pm ram2007 napsal:
Je mi jasné, že pěstování pevníků a dalších podobných dřevokazů není rentabilní.

Na druhou stranu o outkovce pestré kolují legendy o jejích léčivých účincích ... no a cena na kilogram bude u léčiv vždy velmi velmi velmi větší než u jídla Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
planetahub

PříspěvekZaslal: pá 27. ledna 2012 8:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můj program je komplexnější - všude, kde píšu jedlé dřevokazné houby, mám na mysli i houby použitelné jako bylinky. Protože na některých jiných houbařských fórech zrovna panuje ohledně "bylinkových hub" nesmyslná hysterie, nechtěl jsem to přenést sem, kde se stále ještě píše o houbách Cool
Rylan

PříspěvekZaslal: st 18. dubna 2012 13:06
  Předmět: Great post
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Great informative post ..
very helpful for me as well all others
thank for the information..
keep the helpful information comming
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru