Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Zvláštní outkovečka
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lukáš falteisek

PříspěvekZaslal: út 15. listopadu 2011 20:10
  Předmět: Zvláštní outkovečka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V jednom slovenském dole jsem našel zvláštní temnostní formu houby rostoucí ze silně zetlelé výdřevy. Po vyfotografování jsem si vzal jen velmi malý vzorek, že ji časem určím pomocí sekvenace ribozomálních genů. Očekával jsem, že to bude něco běžného. O to větší bylo moje překvapení, když neseděla na žádnou osekvenovanou houbu (zkoušeno ITS a LSU). Patrně patří do rodu Antrodiella, ale podobné druhy A. citrinella a A. hoehnelii (a řadu dalších) bylo možné s přehledem vyloučit. Z dosud nesekvenovaných je podobná A. flava, problém je, že ta se podle všeho vyskytuje jen na Borneu. Na druhou stranu na místě nálezu bylo díky hloubce a termálním pramenům dost specifické mikroklima: konstatntní teplota okolo 15 - 20 st. C (rostla na více různě ohřátých místech) a vysoká vlhkost vzduchu ("prádelna"). Zajímalo by mne, zda na snímcích může být A. flava nebo aspoň, kde bych našel co nejkompletnější údaje o jejím rozšíření. Mám k dispozici malý exsikát (asi 0,5 cm), ale nemám žádnou praxi s mikroskopickým určováním hub.
Děkuji.

97.12 kB    
BS2.JPG
   BS2.JPG

78.27 kB    
BS1.JPG
   BS1.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 23. ledna 2012 12:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V dolech bývá Flaviporus brownii. Osobně neznám.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lukáš falteisek

PříspěvekZaslal: pá 03. února 2012 13:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravím a děkuju za tip. Neuvěřitelnou shodou okolností byly tohle pondělí publikovány sekvence řady dřevních hub včetně některých Flaviporů a skutečně to je druh blízký F. brownii, i když patrně ne úplně totožný. Sedí to i morfologicky (inkrustované cystidy, drobné rourky do 1 mm hluboké s dost obtížně nalezitelnými generativními hyfami a pod.). Skutečně to je tropická houba, která u nás roste jen na takovýchhle místech.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 03. února 2012 14:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Krásná a zajímavá houba. Škoda, že fotky jsou tak tmavé. Pokusil jsem se trochu je upravit, doufám, že to nevadí.

110.64 kB    
bs1_107.jpg
   bs1_107.jpg

136.78 kB    
bs2_436.jpg
   bs2_436.jpg
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 03. února 2012 14:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná vyladit to rozlišení ještě...
Lukáš falteisek

PříspěvekZaslal: pá 03. února 2012 17:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Větší se mi tam nepodařilo nahrát, kdyžtak můžu poslat.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru