Zaslal: út 15. listopadu 2011 20:10 Předmět: Zvláštní outkovečka
V jednom slovenském dole jsem našel zvláštní temnostní formu houby rostoucí ze silně zetlelé výdřevy. Po vyfotografování jsem si vzal jen velmi malý vzorek, že ji časem určím pomocí sekvenace ribozomálních genů. Očekával jsem, že to bude něco běžného. O to větší bylo moje překvapení, když neseděla na žádnou osekvenovanou houbu (zkoušeno ITS a LSU). Patrně patří do rodu Antrodiella, ale podobné druhy A. citrinella a A. hoehnelii (a řadu dalších) bylo možné s přehledem vyloučit. Z dosud nesekvenovaných je podobná A. flava, problém je, že ta se podle všeho vyskytuje jen na Borneu. Na druhou stranu na místě nálezu bylo díky hloubce a termálním pramenům dost specifické mikroklima: konstatntní teplota okolo 15 - 20 st. C (rostla na více různě ohřátých místech) a vysoká vlhkost vzduchu ("prádelna"). Zajímalo by mne, zda na snímcích může být A. flava nebo aspoň, kde bych našel co nejkompletnější údaje o jejím rozšíření. Mám k dispozici malý exsikát (asi 0,5 cm), ale nemám žádnou praxi s mikroskopickým určováním hub.
Děkuji.
Zdravím a děkuju za tip. Neuvěřitelnou shodou okolností byly tohle pondělí publikovány sekvence řady dřevních hub včetně některých Flaviporů a skutečně to je druh blízký F. brownii, i když patrně ne úplně totožný. Sedí to i morfologicky (inkrustované cystidy, drobné rourky do 1 mm hluboké s dost obtížně nalezitelnými generativními hyfami a pod.). Skutečně to je tropická houba, která u nás roste jen na takovýchhle místech.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory