Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
ohnivec
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mara73

PříspěvekZaslal: ne 15. dubna 2012 19:42
  Předmět: ohnivec
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Náhodou jsem narazil na ohnivec, ani vlastně nechci určit, jestli je rakouský/šarlatový, jen mne zarazilo, že rostl na třešňových větvích, setkal jste se s tím někdo ?
Mimochodem jsem vyzkoušel, jak se změní zespodu po zaschnutí, tak půlka zbělala a půlka zůstala narůžovělá Very Happy

Kokořín, 15.4.2012, zpustlý třešňový sad, hodně poznamenaný lidskou činností (vývoz suti), cca 30 plodnic 1-3.5cm různého stáří.

122.58 kB    
h64.jpg
   h64.jpg

149.77 kB    
h63.jpg
   h63.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 16. dubna 2012 10:35
  Předmět: Re: ohnivec
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 15. dubna 2012 19:42 mara73 napsal:
Náhodou jsem narazil na ohnivec, ani vlastně nechci určit, jestli je rakouský/šarlatový, jen mne zarazilo, že rostl na třešňových větvích, setkal jste se s tím někdo ?
Mimochodem jsem vyzkoušel, jak se změní zespodu po zaschnutí, tak půlka zbělala a půlka zůstala narůžovělá Very Happy

Kokořín, 15.4.2012, zpustlý třešňový sad, hodně poznamenaný lidskou činností (vývoz suti), cca 30 plodnic 1-3.5cm různého stáří.

Zajímavý nález. Nemůžu na 100% říct, že bych se s nějakým ohnivcem setkal přímo na třešňové větvičce, ale jeden podobný nález mám. Ohnivce rostly na kraji lesa, kde bylo mimo jiné hodně třešní ptačích a větvička vypadala, že by mohla pocházet právě z některé z těchto třešní. Ale jistotu nemám

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Yohaness

PříspěvekZaslal: po 16. dubna 2012 12:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám je z hrušky. Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 16. dubna 2012 12:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 16. dubna 2012 12:27 Yohaness napsal:
Mám je z hrušky. Wink

To zní taky zajímavě. Je vidět, že hnivce si moc nevybírají... Škoda, že nejsou všichni přesně určení

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 16. dubna 2012 12:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nebyly tam již v pozdním podzimu? Mám hypotézu dle které loňské plodničky, které prošly zimou, mrazem, větrem, sněhem, deštěm, ledem, ... mohou být 1. olysalé (to vede k málé četnosti "prasečích ocásků" u rakušáků, stejně jako to může způsobit zprůhlednění plodnice a tak je vidět zkrz až na červenou plodno vrstvu), 2. některé buňky takové zacházení neustojí a jak je zvykem mrazem prasknou a tím uvolní barvivo do celé plodnice. To se pak plodnicí šíří a je téměř všude, a po zaschnutí je tedy plodnice růžová.
Již brzy aktualizuji v klíči svůj příspěvek na toto téma.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 16. dubna 2012 13:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 16. dubna 2012 12:52 Bob napsal:
Nebyly tam již v pozdním podzimu? Mám hypotézu dle které loňské plodničky, které prošly zimou, mrazem, větrem, sněhem, deštěm, ledem, ... mohou být 1. olysalé (to vede k málé četnosti "prasečích ocásků" u rakušáků, stejně jako to může způsobit zprůhlednění plodnice a tak je vidět zkrz až na červenou plodno vrstvu), 2. některé buňky takové zacházení neustojí a jak je zvykem mrazem prasknou a tím uvolní barvivo do celé plodnice. To se pak plodnicí šíří a je téměř všude, a po zaschnutí je tedy plodnice růžová.
Již brzy aktualizuji v klíči svůj příspěvek na toto téma.

Bobe, to je zajímavá hypotéza a zní rozumně. Už jsem měl pod mikrákem dost ohnivců a většina z nich byli rakušani a to i přes to, že se jejich vnější strana při zasychání barvila do žluta až růžova. Docela by mě zajímalo co jsi vyzkoumal

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 17. dubna 2012 8:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zatím jsem nic nevyzkoumal Sad Není času Sad Snad už tento rok ... Rolling Eyes
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru