Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
b.gun Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
sadlo
Založen: 10. 10. 2007 Příspěvky: 133 Bydliště: Obora u Kaznějova
|
Zaslal: ne 29. května 2011 8:36 |
 |
|
S největší pravděpodobností to bude P. pseudoviolacea, ale pokud máš exsikát, rád bych to viděl pod mikroskopem, protože takto to bude stejně pořád jen odhad.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 29. května 2011 13:23 |
 |
|
No nevim. Pokud se mi minule podařilo určit tu peziza pseudovilacea od Daviduse ... pak bych řekl, že tohle je jiná houba. Na spáleništi tuším rostou minimálně tři, které jsou fialové ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
sadlo
Založen: 10. 10. 2007 Příspěvky: 133 Bydliště: Obora u Kaznějova
|
Zaslal: ne 29. května 2011 13:37 |
 |
|
ne 29. května 2011 13:23 Bob napsal: |
No nevim. Pokud se mi minule podařilo určit tu peziza pseudovilacea od Daviduse ... pak bych řekl, že tohle je jiná houba. Na spáleništi tuším rostou minimálně tři, které jsou fialové ... |
No já jsem to napsal proto, že zrovna pseudoviolacea je dost rozmanitý druh, který se velmi makroskopicky často liší. Měl jsem už pod mikrákem dost těchto fialových řasnatek ze spálenišť, ale pokaždé se jednalo o P. pseudoviolacea. Jinak Bobe máš pravdu filalových Peziz ze spálenišť je více druhů. Proto také píši, je to třeba mikroskopovat. Bez roury si netroufám ani naznačovat.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: ne 29. května 2011 20:13 |
 |
|
Bobe, předevčírem jsem na to samym spáleništi našel taky tuhle řasnatku a mohu zodpovědně říct, že se makroskopicky totálně lišila a že tyhle fotky ji slušně vystihují. Určitě to je jiná řasnatka než jsem ti posílal. Zvenku byly doběla až doprůhledna jako tady. Zkoušel jsem kousek i odlomit a mléko neronila.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
b.gun Čestný člen
|
Zaslal: ne 27. listopadu 2011 11:32 |
 |
|
Tak kolega sadlo prohnal vzorek mikroskopem - za což mu veřejně ještě jednou děkuji - a výsledek je takovýto...
sadlo napsal: |
Ahoj
tak konečně jsem se dostal k té fialové Pezize ze spáleniště. Prohrabal jsem se asi 10 různě starými klíči, abych si konečně udělal i já sám osobně, alespoň nějaký jakýs pořádek ve fialově zabarvených Pezizách. Na konci moji cesty (tedy nevím jestli je to konec), ale musím říci,že nejsem o mnoho chytřejší. Ty tvoje položky mi totiž makroskopicky přišly trochu zvláštné. Takže odpověď nebude jednoduchá, ale doufám, že ji podám dostatečně srozumitelně. Začnu tím, že bych se pohyboval v tomto okruhu, alespoň podle literatury, fialových Peziz rostoucích na spáleništích. P. proteana, P. violacea, P. lobulata, P. pseudoviolacea, P. subviolacea.
Tak a teď jsem se dostal k mikroskopii, nejprve ti popíši moje pozorování. Výtrusy oválné velikost průměné 10 výtrusů 12,2×6 mikronů. Jasně pokryty bradavičkami. Parafízy na koncích hokejkovitě zahnuté a konce hnědavé. Po tomto pozorování mi zbyli 3 kandidáti P. proteana, P. violacea a P. subviolacea.
P. proteana podle literatury by seděla, ale nenašel jsem (kromě knihy žádnou fotku u které by byly takto výrazné fialové tóny jako u tvých plodnic a vlastně i v literatuře, i když je udávána i fialová barva hymenoforu tak se spíše upřednostňuje nehnědlá.
Takže mi zbyly P. violacea a P. subviolacea
Tak a teď to bude složitější, položky P. subviolacea těch mám v herbáři několik a dobře sedí i na mikroskopii tvých plodnic, ale ty bradavičky na výtrusech u mých položek jsou jakoby méně výrazné, jsou, ale jsou řekl bych méně výrazné.
P.violacea, nikdy jsem ji neměl pod mikroskopem, ale klidně bych si ji představoval, přesně jako ty tvoje plodnice.
Totiž ten zakopaný pes je myslím v tom, že vztahy mezi taxony P. violacea a P. subviolacea, možná i P. proteana (podle literatury, né podle fotek na netu) jsou naprosto nevyjasněné a myslím si, že jenom výraznější bradavičky na výtrusech by nebyly dostatečným druhovým znakem.
Takže na závěr, já osobně bych se přiklonil u těch podnic, které jsi prezentoval na stránkách a podle toho co jsem viděl v mikroskopu k taxonu P. violacea na základě popisů v literatuře. Ale vztah mezi violacea subviolacea mi opravdu není jasný a zkusím v tom ještě nějak zabádat. |
Za sebe mohu ještě k výskytu dodat, že se na ohništi objevovaly - byť ne v takovém množství, jako v květnu - pravidelně až do konce srpna, v září mi pak na něm někdo zatopil a pokryl ho tak novou deseticentimetrovou vrstvou popela a zuhelnatělých dřevnatých zbytků...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
b.gun Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|