Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Peziza violacea?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 29. května 2011 1:39
  Předmět: Peziza violacea?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeno na spáleništi - velikost cca od 3 do 20 mm, na vnější straně bělavé až šedavé, na vnitřní straně mladší plodnice jednolitě fialové, ty větší pak nafialovělé, jakoby blednoucí s nádechem bělavé a růžové barvy. Může jít o řasnatku nafialovělou?

122.82 kB    
28.05.2011 - Střelná (TP)
Peziza_violacea.jpg
   Peziza_violacea.jpg

121.14 kB    
Peziza_violacea2.jpg
   Peziza_violacea2.jpg

119.89 kB    
Peziza_violacea3.jpg
   Peziza_violacea3.jpg

123.35 kB    
Peziza_violacea4.jpg
   Peziza_violacea4.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sadlo

PříspěvekZaslal: ne 29. května 2011 8:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S největší pravděpodobností to bude P. pseudoviolacea, ale pokud máš exsikát, rád bych to viděl pod mikroskopem, protože takto to bude stejně pořád jen odhad.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 29. května 2011 13:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No nevim. Pokud se mi minule podařilo určit tu peziza pseudovilacea od Daviduse ... pak bych řekl, že tohle je jiná houba. Na spáleništi tuším rostou minimálně tři, které jsou fialové ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
sadlo

PříspěvekZaslal: ne 29. května 2011 13:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 29. května 2011 13:23 Bob napsal:
No nevim. Pokud se mi minule podařilo určit tu peziza pseudovilacea od Daviduse ... pak bych řekl, že tohle je jiná houba. Na spáleništi tuším rostou minimálně tři, které jsou fialové ...
No já jsem to napsal proto, že zrovna pseudoviolacea je dost rozmanitý druh, který se velmi makroskopicky často liší. Měl jsem už pod mikrákem dost těchto fialových řasnatek ze spálenišť, ale pokaždé se jednalo o P. pseudoviolacea. Jinak Bobe máš pravdu filalových Peziz ze spálenišť je více druhů. Proto také píši, je to třeba mikroskopovat. Bez roury si netroufám ani naznačovat.
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: ne 29. května 2011 20:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe, předevčírem jsem na to samym spáleništi našel taky tuhle řasnatku a mohu zodpovědně říct, že se makroskopicky totálně lišila a že tyhle fotky ji slušně vystihují. Určitě to je jiná řasnatka než jsem ti posílal. Zvenku byly doběla až doprůhledna jako tady. Zkoušel jsem kousek i odlomit a mléko neronila.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 27. listopadu 2011 11:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak kolega sadlo prohnal vzorek mikroskopem - za což mu veřejně ještě jednou děkuji - a výsledek je takovýto...

sadlo napsal:
Ahoj
tak konečně jsem se dostal k té fialové Pezize ze spáleniště. Prohrabal jsem se asi 10 různě starými klíči, abych si konečně udělal i já sám osobně, alespoň nějaký jakýs pořádek ve fialově zabarvených Pezizách. Na konci moji cesty (tedy nevím jestli je to konec), ale musím říci,že nejsem o mnoho chytřejší. Ty tvoje položky mi totiž makroskopicky přišly trochu zvláštné. Takže odpověď nebude jednoduchá, ale doufám, že ji podám dostatečně srozumitelně. Začnu tím, že bych se pohyboval v tomto okruhu, alespoň podle literatury, fialových Peziz rostoucích na spáleništích. P. proteana, P. violacea, P. lobulata, P. pseudoviolacea, P. subviolacea.

Tak a teď jsem se dostal k mikroskopii, nejprve ti popíši moje pozorování. Výtrusy oválné velikost průměné 10 výtrusů 12,2×6 mikronů. Jasně pokryty bradavičkami. Parafízy na koncích hokejkovitě zahnuté a konce hnědavé. Po tomto pozorování mi zbyli 3 kandidáti P. proteana, P. violacea a P. subviolacea.
P. proteana podle literatury by seděla, ale nenašel jsem (kromě knihy žádnou fotku u které by byly takto výrazné fialové tóny jako u tvých plodnic a vlastně i v literatuře, i když je udávána i fialová barva hymenoforu tak se spíše upřednostňuje nehnědlá.

Takže mi zbyly P. violacea a P. subviolacea
Tak a teď to bude složitější, položky P. subviolacea těch mám v herbáři několik a dobře sedí i na mikroskopii tvých plodnic, ale ty bradavičky na výtrusech u mých položek jsou jakoby méně výrazné, jsou, ale jsou řekl bych méně výrazné.
P.violacea, nikdy jsem ji neměl pod mikroskopem, ale klidně bych si ji představoval, přesně jako ty tvoje plodnice.

Totiž ten zakopaný pes je myslím v tom, že vztahy mezi taxony P. violacea a P. subviolacea, možná i P. proteana (podle literatury, né podle fotek na netu) jsou naprosto nevyjasněné a myslím si, že jenom výraznější bradavičky na výtrusech by nebyly dostatečným druhovým znakem.
Takže na závěr, já osobně bych se přiklonil u těch podnic, které jsi prezentoval na stránkách a podle toho co jsem viděl v mikroskopu k taxonu P. violacea na základě popisů v literatuře. Ale vztah mezi violacea subviolacea mi opravdu není jasný a zkusím v tom ještě nějak zabádat.

Za sebe mohu ještě k výskytu dodat, že se na ohništi objevovaly - byť ne v takovém množství, jako v květnu - pravidelně až do konce srpna, v září mi pak na něm někdo zatopil a pokryl ho tak novou deseticentimetrovou vrstvou popela a zuhelnatělých dřevnatých zbytků...

123.73 kB    
17.07.2011
Peziza_2.jpg
   Peziza_2.jpg
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 13. května 2012 11:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem provedl kontrolu lokality a už se opět nějaké objevily, velikost cca 4-14 mm.

121.62 kB    
12.05.2012 - Krušné hory (TP)
Peziza violacea (5).jpg
   Peziza violacea (5).jpg

124.07 kB    
Peziza violacea (3).jpg
   Peziza violacea (3).jpg

122.56 kB    
Peziza violacea (4).jpg
   Peziza violacea (4).jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru